fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fieke: “Mijn man controleert mij de hele dag en is overbezorgd”

overbezorgde echtgenoot

Toen Fieke op haar tenen voor het schap met de wijn stond, en ze de bovenste fles niet kon pakken, was William haar reddende engel. Ze draaide zich om, keek naar hem terwijl hij de vino pakte en ze was verkocht. Maar na ruim vijf jaar is ze wel een beetje klaar met zijn behulpzaamheid en zijn bemoeizucht. “Hij belt me zelfs vanaf zijn werk of ik de luier van ons dochtertje niet vergeet te verschonen. ‘Aaarggg’ denk ik dan.”

Voordat Fieke William ontmoette had ze een relatie van Erwin, een man die zichzelf continu centraal zette en voor het gemak zijn omgeving vergat. “Het was zelfs zo erg, dat hij mijn verjaardag vergat. Ging ‘ie gewoon zonder me te feliciteren naar zijn werk. Hij vond verjaardagen onzin. Vriendinnen werden tot op het bot verwend door hun kerel, en ik kreeg de belofte ‘dat het cadeautje nog kwam’.”

Onafscheidelijk

Hoe anders is dat met William. Voor het wijnschap in de supermarkt raakten ze aan de praat en voelden ze allemaal de vonk overspringen. Ze wisselden telefoonnummers uit en waren onafscheidelijk sinds die dag. Ze nam afscheid van Erwin en na twee jaar trouwde ze met William. Een onvergetelijke bruiloft waar ze het stralend middelpunt was. “William draagt me op handen. En aanvankelijk was dat zo fijn. Ik genoot van zijn aandacht, vond het heerlijk dat hij zoveel aandacht voor me had en zo lief voor me zorgde.”

Benauwend

Als Olivia wordt geboren zijn ze dolblij met hun kleine meisje. De kraamweken vliegen voorbij en Fieke hoeft niets te doen anders dan lekker in bed te blijven liggen. Haar man rent en vliegt voor haar en is apetrots op zijn vrouw. “Ik mocht nog geen kop thee zetten, alles deed hij voor me. Hij had speciaal vrij genomen zodat hij me kon helpen.” Dat klinkt heerlijk natuurlijk, maar het benauwde Fieke ook. Ze dacht dat het na een tijdje wel minder zou worden. Maar niets is minder waar.

App een foto schat!

Toen William weer naar kantoor ging, belde hij om de haverklap naar zijn vrouw. “Dan vroeg hij of alles goed ging en of ik niet vergat Olivia haar luier te verschonen. Alsof ik dat niet zou kunnen. Ook vraagt hij me of ik foto’s wil appen zodat hij kan zien dat het goed met zijn dochter en vrouw gaat. Hij is overbezorgd en eerst vond ik dat charmant maar nu gaat het me toch wel een beetje mijn keel uithangen. Hij is als de dood dat Olivia van de commode afvalt of dat ik wegloop als Olivia in het badje zit. Hij blijft erop hameren dat ik haar niet alleen mag laten. Soms komt hij onverwachts thuis van zijn werk en ik heb dan het gevoel dat hij me controleert.”

Oppas? Hell no!

Fieke probeert het gesprek met haar overbezorgde man aan te gaan maar dat valt niet mee. Hij blijft benadrukken dat hij het beste voor zijn dochter wil en dat gevaar altijd op de loer ligt. Dat Fieke mans genoeg is om voor haar dochter te zorgen, gelooft William wel, maar hij neemt liever het zekere voor het onzekere. “Ik wil graag een oppas inhuren zodat ik weer eens samen met William op pad kan gaan, maar dat wil hij niet. Hij vertrouwt vreemde mensen niet en vergeeft het zichzelf nooit als er iets tijdens het oppassen gebeurt. Hij heeft ook liever niet dat mijn ouders oppassen omdat hij vindt dat zij nonchalant zijn. Alleen zijn ouders mogen heel soms op Olivia passen.”

Scheten latende man

Fieke baalt van de situatie en wil dat ze een gewoon leven leiden zoals hun vrienden dat ook doen. “Zij gaan op een normale gezonde manier om met hun kinderen. Zien niet continu gevaar. Ik wil net zo leven, ik wil dat Olivia zelf haar grenzen gaat ontdekken en daar hoort vallen en opstaan bij. Zoals William nu met onze dochter omgaat, wordt het een bang, afhankelijk meisje. Soms he, soms verlang ik naar een op de bank scheten latende man die volledig opgaat in een doodsaaie voetbalwedstrijd en anderhalf uur lang geen oog heeft voor zijn vrouw en dochter. Maar dat gaat met William nooit gebeuren. Never ever.”

Wat raad jij Fieke aan? Moet ze zich niet zo druk maken en genieten van alle aandacht die haar man voor haar en hun dochtertje heeft? Of snap je dat zijn over bezorgdheid haar de keel uitkomt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Je man moet je niet willen veranderen. De perfecte partner bestaat niet maar als je partner maar voor de grootste gedeelte perfect is dan is het prima.

Qua gedrag wat je man laat zien is een overbezorgd gedrag.Bang om iets kwijt te raken waar hij aan gehecht is. Ga met hem in een niet aanvallende houding met een gesprek aan. Geef aan dat jij je zorgen maakt om zijn gedrag en probeer met hem samen achter de onderliggende oorzaak te komen. Als je dat weet kan hij dat stukje wat hen onbewust tiggert er voor in behandeling. Komen jullie er samen niet uit probeer hem zover te krijgen om in ieder geval hier een keer met een deskundige over te praten. Leg uit dat zijn gedrag invloed heeft op jullie relatie en jij je er niet prettig voelt en dit nier goed is voor jullie dochter. Dat hij in belang voor het welzijn voor zijn dochter verplicht is naar haar toe om dit te doen.

Succes

Reageer ook