fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mag leren kleding in de wasmachine?

Net als bij elk gezin, is de was bij ons thuis een soort never ending story. Heel soms (met de nadruk op héél), komt de bodem van de wasmand in zicht en dat voelt dan toch altijd als een soort overwinning. Waar ik vroeger heel enthousiast kon worden van een nieuwe lipgloss of berichtje van mijn lover, krijg ik die gevoelens nu dus bij een avond ongestoord doorslapen en een lege wasmand. Om die mand leeg te krijgen, moet ik heel wat bergen verzetten. De was moet gesorteerd worden op kleur en materiaal. Vervolgens maak ik een plan hoe ik in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk wassen kan draaien. Tot slot alles uithangen, opvouwen en weer in de kast leggen. En hoewel ik best een goed systeem heb, gaat er zo nu en dan iets mis. Zo waste ik laatst per ongeluk mijn leren handschoenen mee met de handdoeken. Ik kan je vertellen: leren handschoenen worden niet blij van een was op 60 graden. Maar hoe krijg je leer mooi schoon? Mag leren kleding in de wasmachine? Wij zoeken het uit!

Mooi materiaal

Leren kleding is prachtig en als je er zorgvuldig mee omgaat ook nog eens heel duurzaam is. Van een kwalitatief hoogstaand leren kledingstuk kun je (indien je er goed voor zorgt) jarenlang plezier hebben. Leer mag dan wel een écht trendmateriaal zijn, leren kleding is alles behalve fast fashion. Een leren blouse dames is dus helemaal hip en over vijf jaar kun je er ook nog van genieten. Zo word kleding niet vaak meer gemaakt en daarom zijn wij werkelijk dol op leren kleding.

Mag leren kleding in de wasmachine?

Leer is een natuurlijk materiaal en het is belangrijk er goed voor te zorgen. Leer is niet zelfreinigend en zo nu en dan zal het wel een opfrisser kunnen gebruiken. Hoe je dat bij jouw leren kledingstuk doet, is volledig afhankelijk van het product en eventuele andere materialen die zijn verwerkt in het kledingstuk. Leer en water zijn over het algemeen geen goede combinatie. Gooi leren kleding dan ook nooit zomaar in de wasmachine. Heb je een vlek in je leren broek high waist? Probeer deze dan eerst met een vochtig doekje schoon te deppen. Tussen twee draagbeurten door hang je de kleding uit om te luchten. Zo voorkom je dat het kledingstuk regelmatig intensief gereinigd moet worden.

Naar de stomerij

Wil je jouw leren kleding zo nu en dan helemaal lekker schoon hebben? Breng het dan bij voorkeur naar de stomerij. Geef aan dat je kledingstuk van echt leer gemaakt is. Een goede stomerij weet dan precies hoe ze hiermee om moeten gaan. Binnen een paar dagen heb jij je kledingstuk dan weer in je bezit.

Schoon houden

Met wollen en leren kleding probeer ik altijd zo zorgvuldig mogelijk om te gaan. Op deze manier hoef je het echt zelden te wassen en blijft het extra lang mooi. Wel zo fijn!

Praat mee

Hoe verzorg jij je leren kleding? Doe jij je leren kleding in de wasmachine of breng je het naar de stomerij? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Daniil Lobachev via Unsplash

Reageer ook