fb
Damespraatjes Damespraatjes

Machteld: “De dochter van mijn vriendin bedelt bij mij om geld”

Machteld is een vrouw met een groot hart, deelt graag en het woord gierig komt niet in haar woordenboek voor. Maar nu weet ze het even niet meer. De dochter van haar beste vriendin vroeg haar laatst om geld. Ze heeft geweigerd. “Ik wist niet wat ik hoorde, ik voelde me er niet goed door …”

De maat is wat Machteld betreft vol en de vriendschap tussen haar en Ineke hangt aan een zijden draadje. “Mijn dochter Stella is bevriend met Fieke, de dochter van Ineke, mijn vriendin. Ze kennen elkaar van de basisschool en hoewel ze heel verschillend zijn, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden.” De verschillen tussen de meisjes komt mede dankzij een andere opvoeding. “Ineke en haar man hebben het niet breed, maar dat is ook wel een beetje een bewuste keuze, vind ik. Ineke en Peet werken wel, maar hebben er voor gekozen om allebei twintig uur per week te werken.”

Hun eigen zeep

Een bewuste keuze omdat ze hun focus niet op geld en status willen hebben. “Ze zijn zeer spiritueel ingesteld en zoeken continu de balans met hun omgeving en de natuur. Zo maken ze bijvoorbeeld zelf hun zeep en wasmiddel, kopen kleding zo veel mogelijk tweedehands, hebben een eigen moestuin waaruit ze eten en de auto hebben ze de deur uitgedaan. Ik vind daar van alles van maar zwijg omdat ik hun keuze respecteer.”

Dure uitjes

De kinderen van Ineke en Peet hebben niet gekozen voor het leven dat hun ouders willen leiden, maar worden erin gezogen. Machteld vindt dat soms moeilijk omdat zij niets moet weten van het in haar ogen karige leven van haar vriendin. En dus neemt Machteld Fieke vaak mee als ze leuke dingen gaan doen. “Nu met de corona kan het even niet, maar daarvoor nam ik Fiek mee naar de film, musea en ook vraag ik haar als we naar pretparken gaan. Dat zijn best dure uitstapjes, maar ik heb er nooit een cent voor gevraagd.”

Geen geldboom

Wat Machteld soms verbaast is dat Ineke ook nooit vraagt of ze iets kan bijdragen voor die uitstapjes. Het lijkt erop dat ze dat vanzelfsprekend vindt: Machteld heeft immers veel meer geld dan zij en Peet. “En die houding steekt me een beetje, want ik werk me namelijk een slag in de rondte. Ik ben een freelance journalist en moet echt hard werken voor mijn geld. Mijn man Rolf heeft een eigen zaak en draait regelmatig weken van zestig uur. Dus om nou te zeggen dat het geld ons op de rug groeit, neen. En ik weet wel, ik doe het niet voor Ineke, maar voor Fieke. Maar dan nog.”

Poffertjes

Al die tijd haalde Machteld haar schouder erover op, tot er laatst iets voorviel dat haar aan het twijfelen bracht. “Stella wilde heel graag eens poffertjes in Laren eten. Ze had gelezen dat daar regelmatig bekende Nederlanders zaten. Ik vond het prima en zei haar: ‘vraag Fieke mee, gaan we met z’n drietjes.’”

Zei ze dat hardop?

Zo gezegd zo gedaan. “We stonden in de rij om onze bestelling op te geven en opeens vroeg Fieke of ze in plaats van de poffers en cola, het geld mocht hebben omdat ze dat fijner vond. Ik moest er heel hard om lachen omdat ik dacht dat ze een grapje maakte, maar ze was bloedserieus. Ik keek Stella aan en zag hetzelfde ongeloof. Scherper dan ik zelf wilde weigerde ik en zei: ‘je kan kiezen: of poffertjes en een cola of niks.’ Fieke koos eieren voor haar geld.”

Sukkel

Het verzoek van Fieke heeft behoorlijk wat losgemaakt bij Machteld. Hoe langer ze erover nadenkt, hoe bozer ze wordt. De maat is vol. “Ik voel me gebruikt door Ineke en Fieke. Zelf van dat gortdroge zelfgebakken brood eten omdat ze te gierig zijn om naar de bakker te gaan, maar ondertussen wel meeliften op de luxe van een ander. En in dit geval ben ik die ander. Ik voel me echt een sukkel maar weet niet of dat terecht is. Hebben ze bewust geparasiteerd of beeld ik me dat in? Ik kan me niet voorstellen dat ik dat niet in de gaten zou hebben. Maar ik vrees dat het wel zo is.”

Wat denk jij? Hebben Ineke en Peet bewust Fieke zo vaak mogelijk mee laten gaan met Stella zodat ze niets hoefden te betalen? Vind jij dat Machteld beren op de weg ziet en gewoon eerlijk had moeten zijn toen ze vond dat ze wel heel vaak alles moest betalen? Wat zou jij doen als je in Machtelds schoenen stond? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

14 reacties

Joyce -

We weten dat je nu eenmaal harder werkt dan een ander en dat het niet komt aanwaaien.

Het is een kind wat geld vraagt, misschien moet je leren doorvragen? Waarom, de reden en niet zo ontzettend oordelen.

Of beter gezegd, neem ze voortaan niet meer mee!

Sjaan Sprokkerieft -

Wat raar dat je de keuze van je vriendin om meer tijd aan haar gezin te besteden en verantwoord te leven zo negeatief beoordeelt. Je draagt blijkbaar naar haar dochter uit dat geld gelukkig maakt. Maar eigenlijk zit je te sjaggerijnen. Jullie werken er o zo hard voor. En je vriendin moet zo nodig op,de alternatieve toer ten koste van haar kinderen? Je bent niet wijs. Als je zo veel werkt voor het geld en er dus minder voor elkaar kunt zijn, koop je blijkbaar de liefde af met luxe uitjes. Als je eerlijk bent bespreek je dit met je vriendin en niet met een kind. Zou me niks verbazen als ze haar dochter eens haarfijn uit gaat leggen wat nu eigenlijk gelukkig maakt.

Maja -

Ik denk dat de redenering van het meisje is ; zij nemen mij toch altijd mee met uitstapjes net als hun dochter, hun dochter krijgt geld ( ik zou het ook kunnen krijgen).
Maar je weet niet wat er speelt in iemands huis en wat die ouders zeggen. Misschien waait de wind idd vanuit je vriendin haar kant van oh joh ze neemt je altijd mee ze kunnen het geld wel missen.

Ik spreek nu vooral uit ervaring. ( mijn ouders hadden het niet breed wegens ziekte maar deden wel altijd hun best om iets van geld mee te geven). En later hielpen wij geregeld mensen maar merkte wij dat het als vanzelfsprekend werd gezien.

Zou gewoon kijken wordt jullie vriendschap gewaardeerd of jullie portemonee.

Ivmane -

Nou. Ik vind dat je de situatie zelf hebt gecreëerd. Niet klagen achteraf. Waarom dat meiske niet vragen waarom ze deze keuze maakt. Dat meiske is onschuldig, God hoeveel moed ze geeft moeten verzamelenom dit te vragen. Je bent zelf ook moeder. Je man heeft een eigen bedrijf. Misschien een haar daar aanbieden als ze de juiste leeftijd heeft. Zo leert ze andere keuzen maken.
Bedenk wel: geven zonder voorwaarden zorgt ervoor dat mensen je voor grantend nemen. Bevindt wel eer gij begint.

Bimla Gajadin -

Ik denk er hetzelfde over als de reactie van Saar op 30 juli. De kinderen hebben niet gevraagd om zo primitief te leven . Hun ouders hebben het aan hun opgedrongen . Zo zielig en triest . Nu gaat dat arme meisje bij iemand anders bedelen om geld omdat zij dat niet van haar moeder krijgt.
Misschien wil zij iets leuks voor haarzelf kopen.
Jouw reactie als buurvrouw had moeten zijn:
Poffertjes en cola voor het meisje en geld geven .
Ik zou wel vragen waarvoor zij het nodig heeft.
Ik zou haar af en toe verwennen met een kleinigheid en nooit met hasr moeder erover hebben .
Dan krijg je ruzie . Zij gaat op dat kind afreageren
Dat zou je ook niet willen.
Je hebt genoeg geld. Een klein beetje delen maakt een mens happy. En bovendien is zij de beste vriendin van je dochter.
Het hoeft niet iets duurs te zijn.

Ik zou het meisje alsnog vragen waarvoor zij het geld wilde hebben en het alsnog geven . Het is nooit te laat

kausalaya -

Ik vind het ronduit belachelijk! Zij zijn te gierig om zelf iets uit te geven en spiritueel en milieu dit en dat maar dan vervolgens wel van anderen profiteren…als je echt met minder en spiritueel door het leven wilt gaan moet je je kinderen daar ook in mee laten gaan. .Zodra jij je portemonnee opentrekt is er ineens geen sprake meer van spiritualiteit..
Gooi het op tafel en zeg ook gewoon dat het prima is hoe zij leven maar ze dan niet moeten verwachten dat jij gewoon leuke dingen ook voor hun betaalt, vooral die dochter.

Chantal -

Je kiest er zelf voor om dit te doen maar wilt het nu bij hun neerleggen, dat kan niet…daarnaast is het misschien in je opgekomen dat dat meisje het geld wilt gebruiken voor iets wat ze heel graag wilt maar haar ouders niet kunnen of willen betalen en ze zo een weg zag om te sparen of dergelijke?

Geer -

Als je er voor kiest, om iemand mee te vragen, dan moet je niet achteraf gaan zaniken, dat iemand misbruik van je maakt. Jij vraagt haar mee. Je komt nu over, alsof je jezelf boven haar vindt staan, en ze minder is dan jij, kom op zeg. En misschien heeft ze wel een heel goede reden, om dat geld te vragen en al haar moed bij elkaar geraapt. Ik zou eerder voorzichtig vragen, waar ze dat voor wil gebruiken. Daar kom je veel verder mee. Nu bouw je jouw eigen stekels op.

L -

Nee hoor ik krijg er hetzelfde gevoel bij dat ze je gebruiken. Ook al hebben ze er niet om gevraagd, dan nog was een kleine bijdrage op zijn plaats geweest. Ik vind het ronduitonbeschoft van dat kind en zou dr niet meer meenemen.

Lunasis -

Je vriendin heeft nooit aan je gevraagd om haar kind mee te nemen. Dat doe jij zelf. Je kan het ook omdraaien, hoe is het voor jouw vriendin dat jij steeds haar dochter mee neemt en hierdoor laat zien dat je het niet met haar manier van opvoeden eens bent.

Saar -

Sorry maar je kan niet boos worden op het kind voor het onverantwoordelijke gedrag van haar moeder. Ten eerste: als iemand mijn kind ergens mee naartoe neemt. Ik neem niks voor lief!! Zet altijd extra geld in de tas van mijn kinderen. Ik kan niet in andermans portemonnee kijken. Mijn kind, mijn verantwoordelijkheid. Vooral omdat het ook vaak zo is dat dit soort situaties scheidingen in relaties kunnen brengen.

Advies aan jou: je hoefde niet zo lelijk op het kind te reageren. Jij bent zelf een moeder en volwassen vrouw. Het lijkt mij niet dat je je eigen dochter zo zou aanspreken. Je moest gewoon zeggen ik bestel voor ons alledrie poffertjes en cola. En het achteraf bespreken met haar moeder hoe ver hun dochter’s gedrag gaat. Voor je het weet valt ze nog in de handen van een loverboy!! Dat ze haar bijvoorbeeld wekelijks zakgeld kunnen geven of misschien kijken voor een bijbaan etc. En als je zoveel moeite hebt met haar gedrag dan vraag je haar niet meer mee. Pff lelijk doen op een kind omdat je denkt dat ze je gebruikt. Doe toch niet zo triest joh!!🥲

Els de Jong -

Jij heb ze toch altijd mee gevraagd.
De situatie is zo gegroeid. Heel lief vind ik dat.
Ik vind het ook begrijpelijk dat de dochter van jou vriendin denkt jij veel te besteden hebt.
Waar zou ze dat geld voor nodig hebben?
Daar zou ik benieuwd naar zijn.
Je moet mijns inziens altijd op passen met gewoontes ergens van maken. Ik zou haar dochter niet altijd mee genomen hebben.
Een uitzondering is leuk. Ook goed om iets alleen met je dochter te doen.

Petra van Dorp -

Oud verhaal want er wordt gesproken over ‘nu met de corona’… kom op zeg, hou op met dat recyclen van de verhalen en breng iets nieuws!

Reageer ook