fb
Damespraatjes Damespraatjes

Longartsen pleiten voor totaalverbod e-sigaretten

Het leek te mooi om waar te zijn: wel lekker iets roken, maar niet de negatieve gevolgen van een sigaret. Toen de e-sigaret op de markt kwam, waren er dan ook een heleboel mensen die de overstap maakten. “Gezonder en lekkerder”, zo omschreven veel e-sigaret rokers het. Helaas blijkt de e-sigaret na heel wat jaar nu toch te mooi om waar te zijn…

Intensive care

In de Verenigde Staten zijn de eerste doden al gemeld. Daarnaast hebben veel mensen last van een nog onbekende longaandoening. Niet alleen in de Verenigde Staten, ook in Nederland zijn acht patiënten bekend die na gebruik van de e-sigaret bij de longarts terecht kwamen. Van deze acht patiënten, was één er zo slecht aan toe, dat hij op de intensive care belandde. Ook meldden meerdere Nederlanders zich bij de longartsenvereniging omdat zij klachten kregen na gebruik van de e-sigaret.

Totaalverbod

De zorgwekkende ontwikkelingen zorgen ervoor dat longartsen nu pleiten voor een totaalverbod van de e-sigaret. “Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit”, zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) tegen het AD.

Weinig bekend

Hoewel er over e-sigaretten lang werd gezegd dat ze veilig te gebruiken zijn, is er al die tijd veel te weinig bekend geweest over de effecten op de langere termijn. Ook is het niet bekend wat een aantal van de ingrediënten met het lichaam doen wanneer ze verdampt worden.

Gebruik jij de e-sigaret? Of heb je het altijd al een eng ding gevonden? Zelf heb ik er nog nooit een gebruikt en na dit nieuws ben ik dat ook absoluut niet meer van plan. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook