fb
Damespraatjes Damespraatjes

Littekens en andere overblijfselen van Dinh Q Lê

dinh_q-_via_prins_claus-dp.jpgEen nieuwe tentoonstelling in de Prins Claus Fonds Galerie: "Littekens en andere overblijfselen" van Dinh Q Lê. Damespraatjeslezers zijn van harte uitgenodigd om deze expositie te komen bekijken.

Littekens en andere overblijfselen is de eerste solotentoonstelling van de Vietnamese kunstenaar Dinh Q Lê in Nederland. Dinh Q Lê (1968) wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke hedendaagse Vietnamese kunstenaars. Hij is ook een van de laureaten van de Prins Claus Prijzen 2010. Het werk van Dinh Q Lê is uitgebreid internationaal tentoongesteld en was afgelopen juli nog te zien in een solotentoonstelling in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waar zijn werk tevens is opgenomen in de permanente collectie. Dinh Q Lê studeerde aan de School of Visual arts in New York, maar woont en werkt in Vietnam.

Dinh groeide op in Vietnam tijdens de Vietnam oorlog en emigreerde samen met zijn ouders op tienjarige leeftijd naar de VS. Hij studeerde in New York en werd gedurende zijn tijd in de VS sterk beïnvloed door Hollywood en de weergave van zijn geboorteland door Hollywoodfilms en Westerse media. Hij ontwikkelde een nieuwe complexe kunsttechniek: een combinatie van traditionele Vietnamese ambachtskunst en verschillende tradities, geschiedenissen en realiteiten. Deze "surrealistische geheugenlandschappen" zijn een dramatisch portret van de schizofrene werkelijkheden van ballingen en migranten.

Op 25 jarige leeftijd keerde Dinh terug naar zijn geboorteland en zette daar zijn onderzoek naar tegenstrijdige werkelijkheden voort. Een krachtig voorbeeld van deze zoektocht is "South China Sea Pishkun", (2009), een 3D animatiefilm die laat zien hoe helikopters massaal in de Zuid-Chinese Zee stortten tijdens de panische terugtrekking van de VS uit Saigon.

Bij dit stukje zien we een afbeelding van het werk "Mot Coi Di Ve", "Proberen de weg naar huis te vinden". Dinh vertelde bij de opening in Amsterdam: "Toen we Vietnam in 1978 ontvluchtten, lieten we de familiefoto’s achter. Halverwege jaren ’90 was ik terug en ik begon naar onze foto’s te zoeken in tweedehandswinkeltjes die familiekiekjes verkochten. Helaas, ik heb geen enkele van de familiefoto’s terug gevonden. Maar ik zag veel leuke foto’s en die begon ik aan te schaffen. Het werden mijn surrogaat-familiefoto’s.  Ik heb ze verweven in een groot kunstwerk dat de gelukkige momenten tijdens de Vietnamese oorlog laat zien."

De tentoonstelling – die duurt tot 18 maart 20111 – is geopend  op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur en gratis toegankelijk.
Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam, tel. 020- 3449160, www.princeclausfund.org

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook