fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne recenseert Slaap als een roos van dr. Guy Meadows

Slapeloosheid, ik ken het gelukkig niet. Ik noem mijn wakker worden als gevolg van nachtelijke opvliegers of noodzakelijke toiletbezoekjes geen slaapprobleem. Ook de keren dat ik minder gemakkelijk inslaap of ergens over lig te piekeren, zie ik niet als een hindernis voor een goede nachtrust. De voor mij beperkte gevolgen van iets vermoeider opstaan, ervaar ik niet als een struikbelblok om de dag door te komen. Toch heeft het boek ook mij wel nuttige tips opgeleverd.

Het boek “Slaap als een roos” van de Engelse psycholoog dr. Guy Meadows, bevestigt wat ieder weldenkend mens eigenlijk diep van binnen wel weet, namelijk dat je geen probleem moet maken van slapeloosheid. Of je nu één uur, twee uur of de hele nacht wakker ligt, slecht inslaapt of na een paar uur al weer wakker wordt en de rest van de nacht de uren op de klok weg ligt te kijken: ACCEPTATIE is het sleutelwoord.

Jaren geleden leerde een yogalerares mij al dat je ’s nachts niet op je klok moet kijken, aanvaard dat je wakker ligt, want zelfs dan rust je lichaam al uit. De vermoeide geest is het probleem waarmee je moet zien te handelen. Guy Meadows geeft aan dat mogelijk is om op een volkomen natuurlijke wijze je slaapprobleem aan te pakken en dat alle andere pogingen en hulpmiddelen misschien op korte termijn enig effect hebben, maar voor de verdere toekomst geen oplossing zijn voor slapeloosheid.

Het boek is opgebouwd uit 5 hoofdstukken, voorafgegaan door een inleiding waarin hij uitlegt wat de slaapherstellende methode van de Sleep School inhoudt. Elk hoofdstuk staat voor een week van de therapie waarin je een stap verder wordt gebracht in de aanpak van je slapeloosheidsprobleem. Hij gebruikt hiervoor heldere bewoordingen, geeft oefeningen gebaseerd op mindfulness, beschrijft praktijkvoorbeelden van patiënten en onderbouwt zijn aanpak met slaapfeiten. Verder maken afbeeldingen, schema’s en een vragenlijst dit boek compleet. Hierdoor is het een handzaam en gemakkelijk toe te passen zelfhulpboek.

Zonder het totale programma bloot te geven wil ik wel inzicht geven in het grootste probleem van slapeloosheid en dat is namelijk je geest. Zolang deze zich blijft bezighouden met allerlei gedachtenspinsels en dagelijkse sores, zal de slaap zich niet op een natuurlijke wijze aandienen. Ook de moderne media en ons verschoven inspanningspatroon zijn er debet aan dat de slaap ons niet altijd brengt wat we wensen en nodig hebben. Rust, regelmaat en reinheid, de drie R’s die mijn moeder nog toepaste toen ik een baby was, gelden eigenlijk nog steeds al vul die je als volwassene natuurlijk nu wel anders in.

Voor mensen die alles al geprobeerd hebben van slaapmedicatie tot ontspanningsoefeningen, belooft dit boek een blijvende oplossing te zijn voor het slaapprobleem. Naar mijn bescheiden mening zeker de moeite waard om het in elk geval te lezen.

Titel: Slaap als een roos
Auteur: dr. Guy Meadows
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Prijs: € 16,95

E-Book: € 9,99

Koop bij bol.com

Lisanne Teeuwen (56), Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas voor twee basisscholen in Weesp en voor een nieuwkomersklas op de Taalschool in Huizen. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook