fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest Lust & liefde van Marion Bloem

“Als liefde zoveel jaar kan duren, dan moet het wel echte liefde zijn”. Deze zin uit het prachtige lied van Herman van Veen (liefde voor later), is het eerste wat bij me opkomt als ik de laatste zin van dit boek lees. Hoewel de titel Lust & liefde doet vermoeden dat het meer om lust dan om liefde gaat, is duidelijk dat de hoofdpersonen Eva en Adam, ondanks hun buitenechtelijke escapades onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De erotiek spat soms van de bladzijdes.

Marion Bloem slaagt er in een evenwicht te creëren tussen ontembare lust en verlangen enerzijds en de sterke banden van het huwelijk anderzijds. Ze beschrijft het al decennia lange samenzijn van Eva en Adam vanuit beider perspectief. De vraag die je kunt stellen is of ontrouw een bedreiging of een zegen is voor je huwelijk. Uiteraard kun je die vraag alleen beantwoorden vanuit je eigen ervaring en beeldvorming. Dat Marion hiervoor zowel de worstelingen van Adam als ook de ontwikkelingen van Eva op indringende wijze beschrijft, maakt het boek inderdaad tot een zogenaamde “pageturner”.

Zowel Adam als Eva hebben relaties met anderen, voor Adam zijn het meer kortdurende uitspattingen tijdens zijn vele reizen of met stagiaires van zijn werk. Hij koestert wel diepe gevoelens voor een jonge vrouw die hij alleen ontmoet als hij voor zijn project op reis is. Met haar heeft hij vooral op geestelijk gebied een interessante relatie. Bij Eva komt er meer bij kijken dan een kortstondige bevrediging van haar behoeften. Er is in een paar gevallen sprake van echte liefde, naast de liefde en het respect voor haar eigen man. Ze kiest er nimmer voor om hem te verlaten en keert vaak naar Adam terug met nog meer verlangen en passie. Het lijkt een rimpelloze vijver waar jaloezie geen rol speelt, maar die is wel degelijk aanwezig.

Hoewel Adam het regelmatig aflegt tegen de ‘getalenteerde’ minnaars en daarover wel zo zijn twijfels heeft en er onzeker van wordt, heeft hij ook het vertrouwen dat het wel goed komt. Eva daarentegen staat een aantal keren op het punt om Adam te verlaten, maar doet het uiteindelijk niet. Adam is de eerste man die haar onervarenheid op seksueel gebied wegneemt en haar leert dat seks een rijke ervaring kan zijn. Andere mannen die in de loop der jaren haar pad kruisen zorgen ervoor dat ze zich volledig kan overgeven aan haar verlangens en opgewekte lust.

Hobbels in de relatie zijn de zwangerschap, de periode erna waarin Eva in een soort van shock verkeert en niet in staat is voor de baby te zorgen en de ziekte van Adam die hun seksleven helemaal plat legt.

Dit is de eerste roman die ik van Marion Bloem lees, ik ken haar voornamelijk van de boeken ‘Het Java van Bloem’ en ‘het Bali van Bloem’, boeken die vooral uitblinken door prachtige fotografie, reistips en achtergrondinformatie over beide eilanden. Met het boek Lust & liefde heeft ze me nieuwsgierig gemaakt naar haar overige omvangrijke oeuvre.

Titel: Lust & liefde
Auteur: Marion Bloem
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Prijs: € 21,95

E-Book: € 14,99
Koop bij bol.com

lisanne-teeuwen-portret

Lisanne Teeuwen (53), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan.

Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

 

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook