fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest Eva van Bregje Bleeker – dit zijn de winnaars van het boek

‘En zo ging ze van ons heen. Eva, die mijn moeder was.’  Dit zijn de laatste zinnen van het indrukwekkende boek over de moeder van Bregje Bleeker: EVA.  Bij deze bijzondere vrouw, één van de eerste vrouwelijke hoogleraren van ons land, wordt op middelbare leeftijd dementie vastgesteld, als gevolg van een hersenbeschadiging.  In dit boek geeft Bregje op openhartige wijze weer wat de impact van deze ziekte is op het gezin en op haar zelf.

Bregje begint haar boek met de treinreis die ze gaat maken naar Warschau, Moskou, Beijing en Borneo. Ze zijn er allemaal om haar uit te zwaaien. Ook Eva met de slappe linkerarm, die tussen hen inhangt.

Vervolgens vertelt ze hoe haar Oma vanuit Princehage bij Breda naar Amsterdam verhuist, waar Eva vanaf haar middelbare schooltijd opgroeit. Het huwelijk van Oma en Opa is niet goed. Eva’s vader ziet het nut er niet van in dat zijn slimme en getalenteerde dochter gaat studeren. Gelukkig houdt Oma haar poot stijf en kan Eva aan haar universitaire studie tot arts beginnen.

Eva ontmoet in haar studententijd Jacob, ze trouwen en krijgen twee dochters, waarvan Bregje de jongste is. Het oogt als een gelukkig gezin, waar beide ouders werken, hetgeen in de 70-er jaren nog niet vanzelfsprekend was.

Eva-Bregje-Bleeker-cover

Eva heeft een veelbelovende carrière als medisch hoogleraar tot aan het moment dat een hersenziekte  wordt geconstateerd met dementie en fysieke aftakeling (Parkinsonachtige verschijnselen) als gevolg. Ze is dan in de bloei van haar leven en nog geen vijftig. De aanvankelijke klachten, als vermoeidheid en veranderend gedrag worden teruggevoerd op haar motivatie om de beste te willen zijn in haar vak en haar gedrevenheid om altijd maar door te willen gaan. Totdat blijkt dat de klachten een medische oorzaak hebben.

Het verloop van de ziekte zet de verhoudingen binnen het gezin soms op scherp en toch vormen ze ook een front naar de buitenwereld: “op een wat wonderlijke wijze vormden we ook een heel hechte familie”. Er wordt weinig over gevoelens gepraat en veel blijft onbesproken.  Bregje stapt steeds meer in de rol van liefdevolle verzorger als Eva gaandeweg minder zelf kan.

Bregje stelt zich veel vragen in het boek, maar ze hebben een functie. Het zet je als lezer aan het denken en soms wil je het antwoord zelf al invullen. Ze heeft het ook over redeneringen van mensen: “er wordt te gemakkelijk van uitgegaan dat dementerenden niks meer voelen of van hun omgeving waarnemen”.  En dat terwijl een demente persoon vaak de taal niet meer heeft om uiting te geven aan gevoelens of pijn. Eva kan op het laatst niet meer praten en niet meer duidelijk maken wat ze wil of voelt.

Naar het einde van het boek kost het me moeite om mijn tranen te bedwingen. Ik doe er eigenlijk ook geen moeite voor. Het is te aangrijpend, ik voel de worsteling, het verdriet, de pijn van Eva, de hoop en wanhoop van Bregje, de ontwrichting van het gezin. Ik voel zelfs plaatsvervangende opluchting als Eva eindelijk op vredige wijze inslaapt. Hoeveel lijden kan een mens verdragen?

Dit boek heeft me weer op scherp gezet. Dementie, een ziekte die vele vormen kent, zal de komende jaren toenemen, er komen meer ouderen. Maar laten we niet vergeten dat er ook een grote groep jonge dementerenden is, vrouwen en mannen die in de bloei van hun leven getroffen worden door een ziekte met een onvoorspelbaar verloop. Dementie kent vele vormen en er is nog veel onbegrip in de maatschappij.

Ik kan dit boek van harte aanbevelen, voor naasten die midden in dit proces zitten kan het een troost zijn, voor mensen die weinig van de ziekte afweten kan het je kijk op de ziekte veranderen.

Titel: Eva
Auteur: Bregje Bleeker
Uitgeverij: The House of Books

Prijs: € 19,99 en als e-book € 5,99
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Lisanne Teeuwen (56), Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas voor twee basisscholen in Weesp en voor een nieuwkomersklas op de Taalschool in Huizen. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Winactie

We hebben goed nieuws! We mogen 3 exemplaren weggeven van het boek Eva van Bregje Bleeker. Dit zijn de winnaars:

  • Claudia van Veltom
  • Thamar
  • Dikkiedik

Van harte gefeliciteerd! We nemen contact met jullie op voor jullie adres. Het boek zal direct door de uitgever naar jullie toe worden gestuurd.

Heb je het boek niet gewonnen, maar zou je het wel graag willen lezen? BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

56 reacties

Jackie Colpaert -

Dementie,in al zijn vormen,is een zwart beest…dat steeds dreigender wordt! Een tijd terug werd bij mijn schoonmoeder ook Alzheimer vastgesteld…dag na dag erger aan het worden en constant worden we er mee geconfronteerd. Daarover lezen verzacht de zeden ! Graag daarom doe ik mee aan deze actie.

Nency -

hersenbeschadiging komt zoveel voor. fijn dat daar over geschreven wordt. ‘k ben benieuwd of ik overeenkomsten tegenkom .

Ramona -

Het boek spreekt me erg aan omdat mijn opa de laatste jaren van zijn leven ook hiermee te maken had en mijn oma, zijn vrouw, nu ook soortgelijk gedrag vertoont, zij het dan ik mindere mate dan mijn opa het had. Een boek als dit zorgt voor meer bewustwording en begrip en ik vind het erg fijn dat het steeds meer bespreekbaar wordt. Want er heerst nog steeds teveel onbegrip voor zowel de patienten als hun omgeving en hun verzorgers

Lyda van den Bos -

Er worden steeds meer mensen dement, waarschijnlijk ook in mijn omgeving. Ik zou daar best wel meer over willen le(r)zen.

Lyda van den Bos -

Sorry, zie dat ik al eerder gereageerd hebt.

Pieter Drift -

Het eerste boek ‘De Walrus’ van Bregje Bleeker vond ik erg mooi, was helder van taal en daarin speelt haar moeder een kleine rol. Benieuwd naar de intimiteit van de relatie tussen moeder en dochter.

Claudia van Veltom -

Ik heb gewerkt met dementerende. En zou het boek daarom ook heel graag lezen.Vaak wordt bij dementie aan ouderen gedacht. Maar het treft helaas ook jongere mensen. Daar lees je niet snel iets over . Ik kijk er ook erg naar uit om dit verhaal te lezen.

s.de haan -

Heel emotioneel en je leeft mee

Lyda van den Bos -

Het lijkt mij een emotioneel en mooi boek, ik zou het graag lezen. Iedereen heeft wel iemand in zijn omgeving die aan deze ziekte lijdt. En dat zal niet minder worden met de vergrijzing. Dus graag.

Sabine ypenga -

Ik werk met dementerende bejaarden, daarom spreekt het boek mij erg aan.

Judith -

Je hoort zoveel over dementie, maar dat is voor de kant van het verhaal wat er met iemand gebeurt, maar niet het verhaal hoe het voor de naasten in de omgeving voelt. Ik ben erg geïntrigeerd door de beschrijving van dit boek en zou het graag lezen.

Josje -

Eva lijkt mij een bijzonder boek dat je bijblijft,omdat het gaat over dementie een ziekte waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. En het verhaal laat zien wat dementie kan teweegbrengen bij die persoon en zijn naasten.. Een boek dat ik graag zou willen lezen!

Cindy -

Waarom ? Ik kan dit niet beantwoorden. Puur op mijn gevoel zou ik dit boek heel graag willen lezen.

Sophie van Koningsbloem -

Ik ben heel benieuwd naar Bregje Bleekers tweede roman.

Astrid -

De film “Still Alice” gezien, ook zo’n indrukwekkend levensverhaal over dementie op jonge leeftijd van een vrouwelijke hoogleraar…
Dan ook heel benieuwd naar dit boek, want dementie kan iedereen treffen.

Vivian -

Helaas komt dementie in onze familie ook voor…
Dit mooie boek met al zijn emoties erin zou ik graag lezen, om daarna door te geven aan andere familieleden.

Michael noo -

Mijn vriendin heeft haar specialisme op gebied van dementie. Lijkt me dus een ideaal boek om haar mee te verrassen

janneke -

ik werk met dementerenden, dit boek zou ik graag willen lezen

Annelies Pietens -

Het lijkt me een heel mooi en teder boek. Ik heb mijn moeder verloren aan kanker en doe de medicijnen die mijn moeder kreeg zat ze ook in een ander stadium van haar leven dan wij. Erg intressant om het vanuit iemand anders te lezen.

Thamar -

Ik heb net meegewerkt aan de Gouwe Ouwe show van de Tijdmachine in een verpleeghuis. Zo mooi dat muziek van vroeger mensen die al ver in hun dementie zijn, weer kan activeren en verbinden! Mijn ouders zijn gelukkig nog niet dement, maar ik zie wat het kan doen.

SophiaG -

Mijn opa was dementerend. Een herkenbaar onderwerp. Ik ben heel nieuwsgierig naar dit boek en zou het graag lezen

Anita -

Ik wil dit boek erg graag lezen. Mijn tante en schoonmoeder zijn dementerend en het is vaak erg moeilijk, vooral de achterdocht en boosheid. Maar geeft ook veel leuke grappige momenten.

Anneliese de Waal -

Lijk me een heel bijzonder boek om te lezen, zou het boek heel graag willen lezen, ben erg benieuwd naar het boek.

roelie hoekstra -

het boek spreekt mij aan, nu vooral omdat mijn oma dementerende is.

Truus -

In mijn omgeving heb ik geen dementie meegemaakt en ik wil graag hierover lezen zodat ik deze ziekte beter leer kennen.

Matanga -

Het lijkt mij een ingrijpend verhaal en ik wil heel graag meer over dementie leren.

Hilde Vander Elst -

Een verhaal dat je helemaal opslorpt, dit moet echt de moeite waard zijn eens te lezen!

Marja -

Iedereen die dementie van dichtbij kent zal veel in dit boek herkennen, ik dus ook

Nancy van Heck -

Mijn moeder hebt ook dementie en ik wil graag dit boek lezen hopelijk dat ik meer gaat afweten van deze ziekte en het lijkt mij een gewoon erg mooi boek die ik graag wil lezen.

Karin -

Ooooooh….ik voel de tranen zelfs al prikken bij het lezen van dit artikel van Lisanne . Zooooo ontzettend herkenbaar,pijnlijk maar uiteindelijk ook een grote steun om te lezen. Mijn eigen vader is nu al 10 jaar dood en werd ook vlak na zijn 50ste dement. Lijkt me echt prachtig en zinvol om te lezen #duimen

anja -

dit boek zou ik erg graag lezen

Marian van Trigt -

Wil het boek graag lezen

van erum maria louisa -

ik heb veel interesse je hoort het zo vaak

Jan -

Ik ben zeer nieuwsgierig naar dit indrukwekkende verhaal en maak daarom graag kans op het boek Eva van Bregje Bleeker .

Maaike -

Leuke winactie! Ik doe graag mee, heb een scriptie geschreven over Huntington. Hierbij hebben mensen ook last van dementie, heb veel mensen zien aftakelen in de periode dat ik ze volgde.. Het is ongelofelijk hoeveel impact zoiets heeft, het lijkt me een aangrijpend boek!

Els Black-Stoker -

Ik ben helemaal niet heel bekend met dementie, daarom lijkt me dit een interessant boek

Marian -

Het lijkt me een mooi en ontroerend boek, ben erg benieuwd naar het verhaal achter de ziekte, wat het doet. Het komt steeds meer voor, grote kans dat we er zelf mee te maken krijgen, zou er daarom graag over lezen.

Emi -

Het is erg herkenbaar. Ik heb het met mijn vader allemaal meegemaakt en het is verdrietig afgelopen.

Marian -

Dit boek spreekt me aan omdat ik vermoed dat mijn moeder ook dementie heeft. Ik zou het boek willen winnen om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.

Mirjam Hellingman -

Ik hoop het nooit meer van nabij mee te maken, mijn oma had het toen ik nog kind was. Ze zag mij letterlijk niet meer staan toen ik samen met mijn vader bij haar op bezoek was en ze vroeg mijn vader alleen naar waar mijn mijn opa bleef, die al overleden was voor ik geboren was. Ik ben erg benieuwd naar het boek.

Alex Dekker -

Lijkt me een indrukwekkend verhaal waar iedereen mee te maken kan krijgen

Brit Weijers -

Hoop het zelf nooit te krijgen maar wil er graag meer over weten.

Z. Kumru -

Lijkt mij een ingrijpend verhaal!

Nina Mol -

Ook mijn moeder is dement. Lijkt me fijn hier meer over te lezen.

Dikkiedik -

Mijn lieve moeder lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Ondanks alles wil ze nog steeds graag van het leven genieten, daar proberen wij als mantelzorgers dan ook voor te zorgen. Het boek zou mij en mijn zus helpen om dit vol te houden.

jacqueline -

Lijkt me erg mooi ik help als vrijwilliger op de demente afdeling.

Ans Stier -

Ik loot graag mee. Ben zelf ook gek op reizen en in dit boek worden verschillende landen aangedaan. Daarnaast spreekt het verhaal me aan.

Mieke Bakker-Simons -

Ik ben vrijwilliger in een woon/zorgcentrum waar ook een afdeling voor mensen met dementie is en ben erg geïnteresseerd in de verhalen/ervaringen van anderen.

Kelly -

Spijtig genoeg komt dit ook voor in mijn familie. Het zal vooral herkenbare stukken zijn

-

Helaas heb ik hier ook baat bij

Ineke -

mijn zwager lijdt aan dementie en dat is vaak helemaal niet makkelijk om daarmee om te gaan. Dit boek zal ongetwijfeld herkenbare situaties opleveren en ik ben heel benieuwd naar het hele verhaal.

AnnaB -

Helaas met de ziekte te maken in de familie. Moeilijk. benieuwd naar het boek

Nel Aanhane -

Mijn moeder was ook dement, heb het van dichtbij meegemaakt. Was moeilijk en ook heel mooi. Ben nu heel erg nieuwsgierig naar dit boek.

Linda Bossenbroek -

Met alzheimer en dementie aan beide kanten in mijn familie benieuwd erg geïnteresseerd daarin. Vooral nu mijn moeder alzheimer heeft en in een rap tempo achteruit ingegaan. Bij een interview met Bergje hoorde ik zo veel herkenbare dingen dat ik ditboekgraag Willemen om daarna uit te lenen aan mensen in mijn omgeving.

neeltje -

het lijkt een heel erg intrigerend boek, ik ben ook helaas bekend met deze vreselijke ziekte…

Anna -

Mijn oma is dementerende. Ik zou het wel eens van iemand anders willen horen hoe dat is..

Reageer ook