fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne leest “De winter voorbij”, de nieuwe roman van Isabel Allende

Reikhalzend heb ik uitgekeken naar de nieuwste roman van Isabel Allende sinds ik weet dat ze elk nieuw boek begint op de 8e van een nieuw jaar. In oktober 2015 mocht ik aanwezig zijn bij een interview van haar in Zwolle en daar vertelde ze over haar vaste rituelen die vooraf gaan aan het schrijven van een roman.  Ze had op dat moment nog geen concreet idee, maar uit haar nawoord blijkt dat een kerstdiner in 2015 haar voldoende inspiratie gaf voor het boek dat nu voor me ligt: De winter voorbij. Aan dit boek begon ze op 8 januari 2016.

Toen Sandra me vroeg dit boek te recenseren, werd mijn wachten beloond. En wederom stelt Isabel niet teleur. De haar zo kenmerkende bloemrijke taal met prachtige beschrijvingen van de hoofdpersonen, gebeurtenissen, politieke en sociale situaties van diverse landen en de omgeving waar het zich afspeelt, geven aan hoe rijk haar fantasie, bagage en kennis van de wereld nog steeds zijn. En hoe dit alles samenkomt in een boek dat boeit van de eerste tot de laatste bladzijde.

Een lijk en een witte Lexus

Een lijk en een witte Lexus brengen drie totaal verschillende personages samen, in het door sneeuwstormen geteisterde Brooklyn. De Amerikaan  Richard, de Chileense Lucia en Evelyn, een jonge illegale immigrante uit Guatemala. Elk van draagt een pijnlijk verleden met zich mee dat gaandeweg onthuld wordt.

Van Chili naar Brooklyn

Lucia woont met haar broer Enrique en moeder Lena in Chili tot de militaire staatsgreep haar veiligheid in gevaar brengt. De activiteiten van haar broer hebben geleid tot zijn verdwijning en de jeugdige onbezonnenheid en onbekendheid met de gevolgen van haar denkbeelden,  leiden tot een vlucht naar Venezuela.  Na een weinig vreugdevol huwelijk, de geboorte en opvoeding van haar dochter,  diverse banen, een voorzichtige terugkeer naar Chili en het overlijden van haar moeder,  komt ze in Brooklyn terecht waar ze in het souterrain van Richard mag gaan wonen. Ze heeft een baan aanvaard bij het Center for Latin en American en Caribbean Studies.

Gevlucht met hulp van mensensmokkelaars

Evelyn wordt samen met haar oudere broers  in Guatemala opgevoed door haar  grootmoeder, nadat haar moeder naar Amerika is vertrokken om daar te gaan werken.  Ondanks de goede zorgen van oma en de positieve invloed van pater Benito  raakt haar oudste broer betrokken bij een van de gewelddadigste bendes in het land. Nadat hij dood is gevonden aan een brug in haar dorp,  wordt door de bende bij een inval in het huis van haar oma haar andere broer vermoord en wordt Evelyn het slachtoffer van een verkrachting.  Vanaf dat moment stopt ze met praten. Het lukt haar om met hulp van mensensmokkelaars naar Amerika te vluchten, waar ze een aantal jaren later in New York terecht komt bij een ongewoon gezin, om voor de gehandicapte zoon te zorgen.

Het meest dierbare ontnomen

Richard woont en werkt na zijn studie een tijdlang in Brazilië waar hij ook trouwt met de liefde van zijn leven en een dochter krijgt. Hij draagt een zwaar schuldgevoel met zich mee, zijn alcoholisme heeft hem het meest dierbare ontnomen. De redding komt als een goede vriend hem naar New York haalt om te komen werken aan een prestigieuze universiteit.   Hij woont er nu al jaren maar lijkt niet in staat het juk van schuld van zich af te werpen en zich open te stellen voor nieuwe kansen die op de loer liggen.

Verrassende ontknoping

Isabel weet de geschiedenissen van de drie hoofdpersonen prachtig te verwoorden en te verbinden met de situatie waar ze in terecht komen door de vondst van een lijk in de auto, die Evelyn van haar baas heeft meegenomen.  Het beschrijven van criminele activiteiten gaat Isabel wederom goed af.

Dit boek is misschien niet het meest krachtige boek dat Isabel ooit schreef, maar ze heeft nog niets aan verbeeldingskracht en spanning ingeboet. De ontknoping is verrassend.  Deze roman heeft mij weer diverse uren leesplezier opgeleverd.

Titel: De winter voorbij
Auteur: Isabel Allende
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Prijs: € 19,99

E-Book: € 11,99

Koop bij bol.com

Lisanne Teeuwen (56), Lisanne Teeuwen (56), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas voor twee basisscholen in Weesp en voor een nieuwkomersklas op de Taalschool in Huizen. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook