fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lisanne las "Van Familie moet je het hebben….." van Nanda Roep

“Van je familie moet je het hebben”. Een pakkende titel die me meteen nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Ik ken Nanda Roep alleen van de boeken die jaren geleden bij mijn tienerdochters op de boekenplank stonden. Dat zij inmiddels mag worden gerekend tot een talentvol schrijfster van boeken voor volwassenen bewijst ze met dit zeer interessante en makkelijk weg te lezen boek. Wat meteen opvalt is de bladspiegel. Geen statische rechte kantlijnen, maar een vrije regelval, zoals je die ook bezigt als je een niet officiële tekst schrijft op je computer.

Het draait om een moeder die haar levensverhaal vertelt aan haar dochter. De relatie van de moeder met haar ouders is zeer moeizaam. De steeds terugkerende vraag is wanneer ze inziet dat het geen normale situaties zijn en dat de reacties van haar ouders niet duiden op een respectvolle omgang met hun dochter(s). Het hangt als los zand aan elkaar, ook de relatie met haar zus verdient geen schoonheidsprijs. Ze moet eerst een veertiger worden om in te zien hoe onnatuurlijk hun relatie altijd is geweest. Dit inzicht doet haar besluiten het verhaal aan haar dochter te vertellen, in de hoop dat zij op een andere en betere wijze een band met haar kan opbouwen.

Aan de hand van leeftijd beschrijft ze herinneringen en gebeurtenissen waarbij de niet chronologische volgorde onlogisch lijkt, maar het zeker niet is. Het maakt het prettig leesbaar en ik denk dat herinneringen ook op die manier werken. Het dient zich aan door iets kleins of doordat je iets ziet, hoort of ruikt. Dat brengt je terug naar het moment en dat is precies wat Nanda de moeder laat opschrijven. Knap gedaan.

Ik heb zeker niet de ervaringen zoals zij het beschrijft, maar heb ik de loop van mijn leven wel mogen ervaren dat familiebanden niet altijd zijn, wat het aan de buitenkant lijkt. Een van mijn eerste bazen, een beminnelijke Surinamer, deed ooit de volgende uitspraak: “vrienden kies je zelf, familie daar word je mee opgescheept”. Wat hij hiermee bedoelde te zeggen is, dat je van vrienden soms meer liefde, aandacht en hulp krijgt, dan van de mensen met wie je een bloedband hebt. En dit is precies wat Nanda in haar boek probeert duidelijk te maken.

Een aanrader voor onder de kerstboom, want voor menigeen zal de decembermaand een worsteling zijn om het tenenkrommende verplichte kerstdiner met familie te doorstaan.

Titel: Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook!
Auteur: Nanda Roep
Uitgeverij: Uitgeverij Nanda
Prijs: € 17,50

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

lisanne-teeuwen-portret
Lisanne Teeuwen (54) recenseert boeken voor Damespraatjes en is moeder van twee jong volwassen dochters, (inval)leerkracht basisonderwijs en op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan.

Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook