Damespraatjes Damespraatjes

Linda: “Mijn man wil niet dat ik mee ga vissen”

Dat haar kinderen van 15 en 18 steeds meer hun eigen gang gaan en het huis gebruiken als een hotel, vindt Linda geen probleem. Alleen de stilte in huis vindt ze niet altijd even leuk. “Hans, mijn man, is bijna elke zaterdag met vrienden vissen. Ik heb al een paar keer gevraagd of ik niet mee mag, maar dat wil Hans niet. Op zich snap ik dat, maar is het niet gek dat de vrouwen van zijn vrienden er wel zijn?”

Vissen is Hans zijn lust en zijn leven. “Elke zaterdag staat hij al vroeg op, pakt zijn spullen en vertrekt naar een visstek hier vlakbij. Hij is dan bijna de hele dag weg. En dat vind ik geen probleem, ik vind het juist fantastisch dat hij het dan zo naar zijn zin heeft.” Toen de kinderen jonger waren was Linda toch druk met het halen en brengen naar sportclubjes en boodschappen doen. Dat is nu wel anders; haar zoon en dochter gaan nu hun eigen gang en hebben hun moeder niet meer nodig.

Liever niet alleen

“Hoewel ik er zelf ook een beetje door werd verrast: ik verveel me soms. Ik vind de stilte in huis niet leuk en wil er dan liever niet zijn.” Ze durft het tegen niemand te zeggen, maar loopt ze dan een beetje met haar ziel onder haar arm. Heel af en toe lukt het om af te spreken met een vriendin. “Maar veel van mijn kennissen en vriendinnen hebben het onwijs druk in de weekenden. En dus dacht ik: wat vind ik leuk? Waarvan word ik blij?”

Naar mijn moeder

“Ik fietste eigenlijk nooit voor mijn lol, maar omdat het functioneel was. Ik heb een hartstikke mooie fiets en sinds kort maak ik daar leuke tochtjes mee. Ik ga niet hard, maar trap lekker door en heb daar veel plezier in.” Het leukste vindt Linda als ze een doel heeft, een beetje in het wilde weg fietsen is niet aan haar besteed. “Mijn moeder woont op een half uurtje van ons vandaan en dus verras ik haar soms met een bezoekje. Daar geniet ze enorm van en ik ben er mooi even uit.”

Appeltaart voor Hans

Een paar weken terug vatte Linda het idee op om Hans en zijn vrienden te verrassen. Ze had een appeltaart gebakken en het leek haar leuk die te brengen. “Het is dik een uur fietsen, maar het was mooi weer dus ik dacht: ik ga lekker.” Onderweg verkneukelde ze zich al op de gezichten van de mannen. Maar dat liep iets anders.

Toen Linda de mannen had gevonden, zag ze tot haar grote verbazing dat de vrouwen van Hans zijn vrienden er wel waren. Met twee van die vrouwen heeft Linda geen goede band en die andere eigenlijk ook niet. “Ik heb ooit ruzie gehad met die meiden en dat is eerlijk gezegd nooit helemaal meer helemaal goedgekomen. We hebben het wel uitgepraat, ik vond dat ik dat moest doen om dat het toch de vrouwen van Hans zijn vrienden zijn. Gelukkig komen die niet bij elkaar over de vloer, dus ik ontmoet ze nauwelijks.”

Buitengesloten

Linda haalt de appeltaart uit haar krat en snijdt hem in acht stukken. Ze wisselt beleefdheden met de vrouwen uit en na een half uurtje stapt ze weer op haar fiets. “Ik voelde me zo raar en buitengesloten. Hun ogen brandden in mijn rug toen ik wegging.” Wanneer Hans thuiskomt, begint Linda er voorzichtig over. Ze zegt hem dat ze het ook leuk zou vinden om mee te gaan en dat ze het een beetje gek vindt dat de vrouwen van zijn vrienden er wel zijn, maar zij niet.

Schaamt hij zich?

Hans is onverbiddelijk en zegt dat hij gewoon alleen wil vissen en dat ze niet altijd overal iets achter moet zoeken. “Maar weet je, ik krijg het gevoel dat Hans me er niet bij wil hebben omdat hij bang is dat ik dan ruzie maak of dat de sfeer vervelend wordt. Toen ik dat tegen hem zei, antwoordde hij dat ik overdrijf en dat hij er ook niets aan kan doen dat die andere vrouwen er wel zijn maar dat hij niet wil dat ik er bij ben. Waarom niet? Het lijkt wel alsof hij zich voor me schaamt en dat het niet echt de bedoeling was dat ik erachter kwam.”

Hoe denk jij hierover? Denk jij dat Hans bewust heeft verzwegen dat de dames van zijn vrienden er wel zijn? Vind je het logisch dat Linda er ook bij wil zijn? Of vind je dat Linda zich zelf moet zien te vermaken en haar man ook zijn hobby moet gunnen. Praat mee in de comments onder dit artikel.


6 reacties

Joris -

Je man wil je er niet bij hebben; hij heeft een eigen hobby. Dat anderen hun vrouw wel meenemen is geen argument; je man gaat daar niet over en heeft er geen invloed op. Laat hem en zoek een eigen hobby.

Overigens las ik over “een visstek hier vlakbij”, later blijkt het een uur fietsen te zijn. Dat is, uitgaande van lekker doortrappen, 15 km afstand. Niet écht vlakbij.

Jeanna -

Nou ik denk dat Hans n schop onder zijn kont moet hebben
Hij valt zijn eigen vrouw af omdat er dames zijn die niet met haar door een deur kunnen.
Toen ruggengraat Hans en neem gewoon je vrouw mee.

Eef -

Hij wil niet dat jij meegaat omdat de andere vrouwen jou er niet bij willen bebben. Om jou niet te kwetsen zegt hij dat hij liever alleen gaat.

Jose -

Ik denk dat hij het bewust heeft verzwegen en dat je ook goed aanvoelt waarom. Hij wil gewoon ontspannen vissen en zich niet verantwoordelijk hoeven voelen voor het feit of jij je zo’n dag wel vermaakt. Die dames trekken met elkaar op. Als jij nu al weet dat je daar niet bij past zou ik het óók niet gaan proberen maar lekker op zaterdag zelf een andere hobby gaan zoeken.

JeCe -

Je weet toch al dat je er niet tussen past? Ga lekker wat voor jezelf doen, eventueel met iemand die je wel mag!

Mien Vaandering -

Ik wou dit echt uitgepraat hebben. Eerst met je man, want het schuurt wel. Er zal dan ook open met de overige 6 gesproken moeten worden. Als je niet in de groep past, zullen de anderen ook openlijk moeten aangeven wat de reden is. Waarschijnlijk mag je man zo graag vissen, dat hij deze sores op de koop toe neemt.

Reageer ook