fb
Damespraatjes Damespraatjes

Thea: “Lig er wakker van dat mijn zoon hiervoor spaart”

Lig er wakker van dat mijn zoon hiervoor spaart

Thea werd laat moeder. “Pas toen ik 43 jaar oud was, had ik mijn zoon Tim in mijn armen. De mooiste dag van mijn leven en ik ben nog steeds zó dankbaar dat het me toch gegund was. Tim in inmiddels 15 jaar oud en een vrolijke, slimme en sportieve kerel. Hij doet zijn best op school, heeft leuke vrienden en heeft een bijbaan bij de supermarkt. Ik ben echt heel trots op hem. En toch is hij nu voor iets aan het sparen waar ik het helemaal niet mee eens ben.” 

Groot compliment

Eigenlijk merkt Thea het zelden dat ze een ‘oude’ moeder is. “Ik zie er goed uit voor mijn leeftijd en ik word altijd ouder geschat. Mensen zijn oprecht verbaasd wanneer ik vertel dat ik 58 jaar oud ben. Ik loop vier keer per week hard, let op mijn voeding en blijf zo veel mogelijk uit de zon. Regelmatig zeggen mensen dat ik er tien jaar jonger uitzie. Een compliment waar ik stiekem enorm van geniet natuurlijk.”

Lacherig over gedaan

Toch zijn er momenten waarop Thea zich wel heel oud voelt. “Wanneer het over social media gaat bijvoorbeeld. Ik heb alleen Facebook en vind dat prima. ’s Ochtends en ’s avonds scroll ik even langs alle foto’s en berichtjes en heb het dan we gezien. Tim, zijn vrienden en hun moeders zitten allemaal op Instagram en TikTok. Er wordt soms zelfs een beetje lacherig over gedaan dat ik geen idee heb wat dat precies is en hoe het werkt. Laat staan dat ik het zou gebruiken.”

Andere keuzes

En zo zijn er nog wel meer dingen waaraan Thea merkt dat ze iets ouder is dan de moeders van de vrienden van Tim. “Zij zijn veel meer bezig met hun uiterlijk en vinden het heel normaal om aan om hier aan te laten sleutelen. Dat schijnt heel normaal te zijn bij dames van die leeftijd. Mijn eigen leeftijdsgenoten doen dat veel minder. Ook vind ik dat de jeugd veel geld uitgeeft aan eten en drinken onderweg. Wij namen vroeger gewoon een boterham met kaas en een fles water van huis mee. Tim en zijn vrienden kopen de hele dag door koffie en snacks. Dat zou echt niet in mij opkomen.”

Hard werken en veel sparen

Al een aantal maanden is Tim aan het sparen voor iets waar Thea helemaal niet om staat te springen. “Hij werkt elke zondag en twee middagen per week bij de supermarkt. Hier krijgt hij het minimumloon en moet dus hard werken voor weinig geld. Zonder zeuren doet hij het en vindt het nog leuk met zijn collega’s ook. Chapeau! De ene helft van zijn inkomen geeft hij uit. De andere helft zet hij op zijn spaarrekening. Ook als hij wat extra’s krijgt, bijvoorbeeld voor een rapport of met de kerst, gaat dat de spaarrekening op. Tim droomt er namelijk van om een fatbike te kopen…”

Niet zo moeilijk doen

Thea heeft een hekel aan fatbikes. “Die dingen gaan loeihard en omdat ze elektrisch zijn, hoor je ze niet aankomen. Regelmatig zie ik het bijna misgaan met die grote zwarte fietsen. Ik vind het helemaal niks dat Tim er nu ook een wil. Steeds vraag ik me af: ben ik te oud om te begrijpen dat dit nu een heel normaal vervoersmiddel is of is het eigenlijk gewoon heel gevaarlijk? Alle vrienden met moeders van 10 jaar jonger mogen wél op zo’n fiets fietsen. Ik zeg dus steeds tegen mezelf dat ik niet zo moeilijk moet doen, maar toch zit het me helemaal niet lekker.”

Wat als…

Voorlopig heeft Tim nog niet genoeg geld om de fiets te kopen. “Deze zomer heeft hij het als het goed is bij elkaar. Ik gun hem zo die fiets, zeker omdat hij er keihard voor heeft gewerkt. En tóch lig ik er nu al wakker van. Wat als hij heel hard valt? Of nog erger: wat als er door zijn toedoen iets ergs gebeurt? Ik kan het niet loslaten.

Het is niet eerlijk

Thea bespreekt haar zorgen met Tim. “Zijn reactie was precies zoals ik had verwacht: ‘Mam, doe niet zo suf. Al mijn vrienden mogen dit gewoon van hun ouders, maar omdat jij zo oud bent snap je het niet. Het is niet eerlijk naar mij. En daarbij: ik betaal het gewoon zelf en ik beloof dat ik voorzichtig zal doen. Alsof ik mijn zuurverdiende fiets kapot zou willen rijden’, zei hei. Ik vind het lastig. Hoe gaan andere ouders hiermee om?”

Afbeelding boven artikel: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Petra van Dorp -

Zolang hij er zelf voor werkt en spaart, vind ik het niet eens zo’n gek idee. Dan zal hij er waarschijnlijk veel voorzichtiger mee om gaan (want zelf voor gewerkt en gespaard) dan als hij het ding cadeau had gekregen. Niet gek, dat getuigt toch wel van verantwoordelijkheidsgevoel. Lulliger is alleen als hij schade rijdt door andermans toedoen maar ja, dat is het leven en kan ook gebeuren als hij een brommer/motor/auto rijdt. Laat dat hele gezeik over ouder/jonger maar achterwege want dat draagt helemaal niet bij aan het verhaal. Die jongen spaart voor iets waar jij niet echt blij van wordt, maar hij werkt ervoor en doet goed z’n best. Daar zou ik niet bepaald van wakker liggen, eerder van puberende zoons die vreemde kerels op de bank in de huiskamer laten slapen of de hele koelkast leegeten.

Joris -

Dus je merkt niet dat je een oude moeder bent, maar wordt wél altijd ouder geschat? En regelmatig zeggen mensen dat je er tien jaar jonger uitziet. Dat kan niet; altijd ouder geschat worden sluit uit dat mensen je er soms jonger uit vinden zien. Zoveel irrelevante zaken (social media-gebruik, koffie to go, uiterlijke schijn)…

Bij de kop dacht ik dat er iets héél ernstigs zou zijn waarvoor hij spaart. Blijkt het een elektrische fiets te zijn. Wow. Als je daar wakker van ligt, ben je wel écht oud. Hoewel ik nog van de generatie ben van fietsen zonder trapondersteuning (en het compleet debiel vindt dat mensen zonder beperking kennelijk trapondersteuning ‘nodig hebben), moet dat jong het toch lekker zelf weten?

In de laatste alinea staat “zei hei”. Serieus?

Reageer ook