fb
Damespraatjes Damespraatjes

Leonie (41): ‘Toen ik mijn rokje omhoog trok en een rondje draaide kreeg ik opslag van mijn baas’

De film Bobmshell heeft ze afgelopen week gezien. Met samengeknepen billen en gebalde vuisten. Leonie (41) krijgt het er nog warm van. “Net als in de film werd ik geïntimideerd door mijn werkgever. Hij wist dat ik het geld hard nodig had en toen ik om opslag vroeg, waarop ik gewoon recht had, moest ik mijn rokje omhoog trekken en mijn slipje laten zien. Ik deed het. Ik deed het gewoon!” De tranen springen in haar ogen. Van woede, onmacht en schaamte. “Ik moest wel, ik had geen keuze.”

Bombshell vertelt het waargebeurde verhaal over het #metoo schandaal dat zich afspeelde bij de nieuwszender Fox. Medewerkster die daar hoopten om hogerop te komen, hoefden ex-topman Roger Ailes niet zozeer te overtuigen van hun talent maar wel van hun lichaam. Te zien is hoe een jonge journaliste moet gaan staan voor Ailes, een rondje draait en de opdracht krijgt haar jurkje omhoog te trekken. “Toen ik dat zag, brak het zweet me uit. Dat was precies wat mijn werkgever van mij wilde toen ik hem vroeg om opslag,” vertelt Leonie.

Schuine opmerkingen

Ze werkte jarenlang bij een communicatiebureau. Tijdens de lunch kwam Leonie erachter dat zij minder verdiende dan haar twee andere vrouwelijke collega’s, terwijl hun werkzaamheden hetzelfde waren. “Ik begreep daar niets van. Ik nam me voor om met Gert, mijn werkgever te praten. Ik zag het probleem niet, ik had altijd leuk contact met hem en dat hij soms zijn hand net te lang op mijn schouder liet rusten, nam ik op de koop toe. Ik vond hem aardig en had plezier in mijn werk.” Om de schuine opmerkingen die Gert regelmatig naar haar hoofd slingerde, moest ze eigenlijk wel grinniken. “Ik ben niet zo moeilijk en dacht: ‘als hij het leuk vindt, vind ik het ook prima. Mijn collega’s waren er niet van gediend en pikten het niet. Ik vond dat altijd wat overdreven. ‘Stel je niet zo aan’ dacht ik dan.”

Bad vibe

Leonie ligt in scheiding, financieel een flinke aderlating dus en op een zonnige dag in juni besluit ze te praten met Gert over loonsverhoging zodat ze wat meer te besteden heeft. Ze maakt een afspraak met zijn secretaresse en kan gelijk langskomen. “Gert zat achter zijn bureau, zijn handen achter zijn hoofd gevouwen en grijnsde. Hij vroeg wat ik kwam doen.” Ineens voelt Leonie een bad vibe in zijn kamer en ze wordt zenuwachtig. “Zo raar, normaal heb ik daarvan helemaal geen last, maar ik had een raar gevoel in mijn buik.” Aanvankelijk reageert Gert normaal op haar verzoek, zegt zelfs dat het logisch is dat ze net zoveel zou moeten krijgen als haar collega’s. “Ik zag zijn ogen over mijn borsten gaan en opeens vroeg hij mij of ik wilde opstaan. Opstaan? Hoezo dacht ik nog, maar gek genoeg deed ik het wel.”

Vochtige lippen

Als ze Gert hoort zeggen: ‘voor wat hoort wat’ denkt Leonie nog dat hij weer een van zijn slechte grappen maakt. Maar niets is minder waar: hij vraagt haar of ze voor zijn bureau wil langslopen. Van een papier maakt hij een prop en gooit die op de grond en verzoekt Leonie het op te rapen met haar billen naar hem toe. “Ik begon te lachen, maar toen ik naar zijn gezicht keek, zag ik dat hij het meende. Hij keek heel raar en zijn lippen waren vochtig. Ik weigerde het propje op te rapen. Hij trok zijn wenkbrauw op, legde zijn handen op het bureau en boog dreigend naar me toe. Hij siste: ‘dan doe je het toch lekker niet? Geef ik je ook geen loonsverhoging.” Ze doet wat hij wil en als hij haar vraagt haar slipje te laten zien trekt ze haar rok omhoog en wendt haar hoofd met tranen in haar ogen van haar baas af. “Ik deed het gewoon. Hoe dan?” Huilend vlucht ze zijn kantoor uit en verschanst zich op het toilet.

Mijn schuld

De tranen springen weer in haar ogen. Ze durft het tegen niemand te zeggen. “Ik probeer mezelf maar wijs te maken dat ik het extra geld echt heel hard nodig had, en dat is ook zo, maar dat ik me zo zou verlagen. Misschien vroeg ik er ook wel om, ik droeg die dag best een kort rokje. Ik weet het ook niet. Maar voel me verschrikkelijk en ben op zoek naar een andere baan. Daarvan word ik verdrietig, want dat betekent dat ik me heb laten vernederen en er uiteindelijk niets mee ben opgeschoten.”

Wat vind jij? Snap jij de spagaat waarin Leonie zit? Ze heeft het geld hard nodig, maar misschien kan ze beter aangifte doen tegen Gert? Wat zou jij doen? Zwijgen of aangifte doen? Praat mee in de comments onder dit bericht.

Reageer ook