fb

Last van een winterdip? Probeer dít dan zeker!

Al zo lang als ik me kan herinneren is de winter mijn favoriete seizoen. Ik ben dol op de vrolijke kerstlichtjes, gezellige etentjes en winterse wandelingen. Ik kan er intens van genieten om in het donker thuis te komen na een drukke dag. Openhaardje aan, kop thee zetten en in mijn joggingpak kerstfilms kijken op de bank! Bijna niemand gelooft het als ik hartje zomer vertel dat ik verlang naar de korte, koude dagen. De meeste mensen vinden het juist helemaal niet fijn om in het donker op te staan en weer in het donker thuis te komen. Soms is het zo erg dat er zelfs wordt gesproken van een winterdip. Maar wat kun je daar nou tegen doen? 

Winterdip

Elk jaar krijgen flink wat mensen te maken met een winterdip. Ze vinden het lastig om ’s ochtends uit bed te komen, hebben minder zin om leuke dingen te ondernemen, eten meer dan in de zomer en trekken zich wat terug. Bij ongeveer 500.000 mensen in Nederland is er zelfs sprake van een winterdepressie (ook wel seizoensgebonden depressie genoemd). Heb je last van zo’n depressie? Dan adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts of een psycholoog.

Daylight lamp

Goed, terug naar de winterdip! Waar komt dat nou door? In veel gevallen wordt dat dipje veroorzaakt door een gebrek aan daglicht. De dagen worden korter, we zitten vaker binnen en hierdoor is het goed mogelijk dat jij je minder vrolijk en lekker in je vel voelt dan in de zomermaanden. De oplossing zit hem erin dat je ’s ochtends lekker op tijd opstaat, naar buiten gaat en voldoende beweging krijgt. Daarbij kunnen wij je ook een daylight lamp adviseren.

Veel beter

Een daylight lamp (of daglicht lamp) is een lamp die licht geeft, vergelijkbaar met écht daglicht. Je kunt hem dan ook het beste gebruiken op momenten waarop het buiten donker is (zoals vroeg in de ochtend en aan het begin van de middag). Maar ook als het erg bewolkt en grauw is buiten kan zo’n daylight lamp een welkome aanvulling op het gewone licht zijn. Voor veel mensen met een winterdip is een gebrek aan daglicht de boosdoener. Dankzij deze lamp voelen veel mensen zich echt veel beter.

Aanvulling

Gebruik de lamp als aanvulling op het op tijd opstaan en lekker naar buiten gaan. Tevens kunnen gezonde voeding en een gestructureerde dagindeling een groot verschil maken in hoe je je voelt. Tot slot is het altijd goed om op zoek te gaan naar onderdelen van de winter waar je wél van kunt genieten. Wellicht heb je niks met kou en de korte dagen, maar ben je wel dol op films kijken, koekjes bakken, kaasfonduen of schilderen. Probeer hier tijdens de wintermaanden wat meer tijd voor vrij te maken.

Praat mee

Heb jij weleens last van een herfst- of winterdip? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Heb je het gevoel dat bovenstaande tips onvoldoende werken? Neem dan contact op met de huisarts.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Unsplash+

Reageer ook