fb
Damespraatjes Damespraatjes

Last van een verstopte neus? Zo kom je er zonder verslavende neusspray vanaf!

Toen ik 17 was woonde ik een jaar in Californië. Als jong meisje stapte ik in een volledig nieuwe wereld, waar ik niet alleen met mezelf kennismaakte, maar ook met alles wat wij in Nederland niet hadden. Het eerste wat ik deed, was een bezoekje aan de Aebercrombie & Fitch winkel brengen. Ik wilde shoppen bij het grote warenhuis Macy’s en eten bij die typische Amerikaanse fastfood ketens. Californië lag aan mijn voeten!

Wat ik niet had verwacht, was dat ik veel meer zou ontdekken dan alleen de dingen waarvan ik had verwacht ze te gaan zien. Eigenlijk ook heel logisch. Ik ontdekte dat het Amerikaanse schoolsysteem heel anders is dan het onze, ik zag hoe vriendschappen in Amerika anders werken dan die van ons en dat Amerikanen anders met hun gezondheid omgaan. En daar heb ik een mooi verhaal over.

Verslaafd aan neusspray

Al sinds mijn tiende had ik bijna altijd een verstopte neus. Ik had veel last van allergieën en gebruikte daarom heel vaak een neusspray met xylometazoline hydrochloride. Dit stofje is super effectief en zorgt ervoor dat je meteen weer heerlijk vrij kunt ademen. Echter: wanneer je het te lang en vaak gebruikt, kan je niet meer zonder. In de bijsluiter stond altijd dat je het niet langer dan een week achter elkaar mocht gebruiken, maar dit deed ik toch. Mijn neus bleef vol zitten en ik gebruikte het soms weken achter elkaar. Ik was zo verslaafd! Mijn neusslijmvliezen waren door het vele gebruik helemaal van slag.

Toen ik in Amerika tijdens de eerste training de kleedkamer inkwam en ik vlak voor de training nog even mijn neus sprayde, kwam er een teamgenoot naar me toe. Of ik niet wist hoe verslavend dit was. Ja, dat wist ik wel, maar een alternatief? Dat had ik niet. Zij gelukkig wel! Ze nam mij mee naar een pharmacie en kocht een neusdouche voor me. Een watte? Ja, een neusdouche!

Wat is een neusdouche? 

Een neusdouche gebruik je om je verstopte neus mee schoon te spoelen. Het is een kunststof fles waar je lauw water en een speciale zoutoplossing indoet. De dop houd je om de beurt tegen allebei de neusgaten en je knijpt zachtjes in de fles. De zoutoplossing spoelt dan door je neus, via de bijholten en voorhoofdsholte naar het andere neusgat. De ene helft van de zoutoplossing is voor het ene neusgat, de andere helft van de zoutoplossing is voor het andere neusgat. Zo spoel je al het slijm weg en slinken je neusslijmvliezen. Daardoor krijg je weer lucht. Er zijn ook speciale neusdouches voor kinderen en baby’s. Ook zijn er elektrische neusdouches te koop.

Je mag de neusdouche zo vaak gebruiken als je wil. Hij bevat geen verslavende middelen en je steekt hem niet in je neus. Doordat je hem niet in de neus stopt, maar er tegenaan houdt zal het neusschot niet beschadigen. Ook is het veel hygiënischer dan een spray die je in je neus stopt. Om deze reden raden ook artsen de neusdouche aan.

neusdouche

Doet het pijn?

Eerlijk is eerlijk: in het begin is het gebruik van een neusdouche even wennen. Maar toen ik er handiger mee werd en ik merkte dat het écht veel fijner dan die verslavende neusspray was, was ik echt verkocht. Het gebruik doet absoluut geen pijn. Sterker nog: veel mensen vinden het zelfs een heel aangenaam gevoel omdat je je neus letterlijk voelt open gaan.

Welk merk kies ik?

De NeilMed Sinus Rinse neusdouche wordt wereldwijd het meeste verkocht en door artsen aangeraden. Dit is ook de neusdouche die ik destijds in Amerika gebruikte. De neusdouche van NeilMed is verkrijgbaar via NeilMedNederland.

Heb jij ooit een neusdouche gebruikt? Wat vond je hiervan? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook