fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lara (38) liegt alles bij elkaar: “Ik heb het nodig dat mensen mij interessant vinden”

Er zijn maar weinig mensen die nooit liegen. Het kunnen kleine leugens zijn, tegen je vriendin zeggen dat je haar nieuwe kapsel geweldig vindt terwijl je het afschuwelijk vindt, en ze kunnen flink van formaat zijn. Mannen die dagelijks naar hun werk gaan, broodtrommel onder de arm, en al maanden werkeloos blijken te zijn maar dat niet durven te zeggen. Lara weet er alles van. “Ik lieg alles bij elkaar.”

Nee, ze is er niet trots op, maar weet niet hoe ze het tij moet keren. Ze begon met kleine fabels. “Toen ik nog op school zat had ik bij mijn oom een bijbaantje op kantoor. Hij betaalde me daar uitzonderlijk goed voor. Mijn vriendinnen maakten onwijs lange avonden in de horeca voor een paar grijpstuivers, en ik zat na schooltijd doodleuk een paar uurtjes administratie te doen en schoof een riant salaris naar binnen. Zwart uiteraard.” Lara kon zich veel veroorloven en kocht vooral kleding. Ze merkte dat haar vriendinnen soms met jaloezie naar haar keken. Om het af te zwakken loog Lara altijd over de prijs. “Ik zei dan dat ik het in de uitverkoop had gekocht.”

Liegen over seks

Als Lara op zich zelf gaat wonen in de stad waar ze studeert, begint het verdraaien van de waarheid pas echt. “Waarom weet ik niet, maar ik was altijd een beetje een buitenbeentje. Ze accepteerden me in een groep, maar niet juichend. Toen mijn studiegenoten op een avond in de kroeg over jongens en relaties spraken werd ik wat ongemakkelijk. Ik had geen vriend en nog nooit seks gehad. Mijn vriendinnen wel en ze vertelden in geuren en kleuren over alles dat tussen de lakens gebeurde. Toen ze als één man naar mij keken, verzon ik snel allerlei avonturen.” Ze dikte het extra aan en voelde hoe ze in hun achting steeg. “Dat was een heel fijn gevoel. Voor het eerst werd ik geaccepteerd. En ik verbaasd hoe makkelijk het me afging.” Ze moest alleen goed in de gaten houden aan wie ze wat vertelde. Aanvankelijk hield ze dat bij in een schrift maar inmiddels is dat niet meer nodig. “Ik ben nu zo getraind dat ik het onthoud. Heel soms dreig ik me te vergissen, maar dan herstel ik snel. Mijn leugens worden bijna nooit ontmaskerd.”

Doorgaan met liegen

Maar waar liegt ze dan over? “O, over van alles. Als ik op een feestje sta en ik praat met iemand die ik niet ken, maak ik alles net even mooier. Dan vertel ik bijvoorbeeld dat ik een heel goede baan heb waarvoor ik regelmatig naar het buitenland moet. Dat is helemaal niet zo, maar daarmee maak ik wel veel indruk. Ik heb dat nodig. Ik heb het nodig dat mensen mij interessant vinden. Omdat ik zelf weinig interessant ben, vind ik dat ik mijn leven best een beetje mag opkrikken door hier en daar wat elementen toe te voegen.” Buiten dat geeft het Lara een gevoel van macht. “Ik weet namelijk iets dat de mensen om me heen niet weten: ik verspreid leugens. Zo kan ik mensen tegen elkaar opzetten om er zelf beter uit te komen. Ik wil graag aardig worden gevonden en met iedereen vriendjes zijn. Dat lukt niet als ik mezelf ben. Dus ik ga door met liegen, zo lang het nodig is.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Natuurlijk lieg ik wel eens. Vertel ik dingen wat niet waar is om mensen niet te kwetsen of om gezeur te voorkomen. Vroeger dikte ik ook dingen aan.Ik herken jou hierin maar ik was nog een tiener. Jij bent 38 je moet je er echt bewust zijn dat je ermee kapt. Keer een leugentje of aandikken doet iedereen maar wat jij doet op je leeftijd vind ik toch wel wat zorgelijk.

Reageer ook