fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lange ritten met kinderen? Zo pakken wij dat aan!

In de meivakantie maakten wij samen met een bevriend gezin een roadtrip door Schotland. Wauw, wat was dat een bijzondere reis! Van de mooie Schotse natuur tot de geweldige hotels en het gezellige reisgezelschap: het was één grote droom. Niet alleen de vier volwassenen vonden het een waanzinnige reis, ook de vijf jonge kinderen die mee waren hebben het er nog steeds over. Zelfs dagen waarop we tien tot twaalf uur in de auto zaten waren gezellig en relaxt. Hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? Ik vertel het je graag!

Goed voorbereid op weg

Het is altijd essentieel om goed voorbereid de weg op te gaan. Maar op vakantie waarbij je lange afstanden aflegt en ook de achterbank vol kinderen hebt, is dit nog belangrijker. Zorg ervoor dat je autoverzekering op orde is en zo niet, door bijvoorbeeld je auto verzekeren bij OHRA. Daarnaast is het slim om de bandenspanning te controleren, de ruitenwisservloeistof bij te vullen,  je oliepijl te controleren en eventueel de rubbertjes van de ruitenwissers te vervangen. I know, het zijn niet de meest spannende klusjes, maar het kan je duur komen te staan als je ze laat liggen.

Kortom: snel je autoverzekering vergelijken en achterstallig onderhoud oppakken. Zo kun je veilig en comfortabel de weg op.

Bereid ze voor op de afstand

Omdat jonge kinderen niet kunnen klokkijken en nog niet zo’n goed besef van tijd hebben, hebben ze vaak geen idee hoe lang een rit gaat duren. Wij zeggen daarom vaak dat we de hele dag gaan rijden, maar leggen ook uit hoeveel uur dat is en vertalen dit naar een tijdsbestek dat ze kennen. Als we bijvoorbeeld 6 uur gaan rijden, leggen we uit dat dit net zo lang is als een schooldag. En als we 12 uur gaan rijden, is het net zo lang als twee schooldagen. Ze begrijpen dan beter hoe lang het duurt en dat ‘lang rijden’ ook écht lang rijden is. Verwachtingsmanagement noemen we dat 😉

Een leuk vooruitzicht

Lange ritten maken wij eigenlijk alleen als we op vakantie gaan en ik denk dat dit bij de meeste ouders zo is. We koppelen daarom vaak iets leuks aan het rijden en dat maakt het makkelijker. Zo gaan we na aankomst bijvoorbeeld eerst lekker zwemmen of naar een leuke speeltuin. De kinderen weten dit en hebben iets om naar uit te kijken. Gaan we weer naar huis? Dan bestellen we die avond vaak pizza of frietjes om de vakantie af te sluiten. Werkt super!

Maak het gezellig

En last but not least: maak het gezellig in de auto! Wij luisteren graag podcats, zoals die van Freek Vonk, de Zoete Zusjes of Klokhuis. Verder neem ik genoeg te eten mee, spelen we spelletjes, kijken we naar buiten en plannen we halverwege een ‘snoep-stop’ in. Als we op de helft van de rit zijn mogen ze bij een tankstation iets lekkers te snoepen kopen. Dit is echt een fijn moment om naar uit te kijken én het helpt ook weer bij het creëren van een besef van tijd.

Praat mee

Maken jullie lange ritten met de kinderen? Zo ja, waarheen en hoe zorg je voor een ontspannen sfeer in de auto? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig 🙂

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Zo nu en dan. Maar veel tips gaan ook op voor lange vluchten. Alleen daar past dan weer geen “auto verzekeren bij OHRA” of “autoverzekering vergelijken” bij.

Reageer ook