fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lana’s vriendin is een complotdenker: “Ze blijft me achterlijke onderzoeken en totale onzin doorsturen.”

Wanneer noem jij iemand je ‘beste vriendin’? Voor Lana kwam dit moment toen haar vriendin Djoeke er intens voor haar was nadat haar vader zes jaar geleden overleed. “Djoeke deed en zei precies de goede dingen. Ze probeerde het leed niet weg te halen, maar was er gewoon voor mij. Onze vriendschap is in die periode zo hecht geworden, dat zij sindsdien mijn beste vriendin is. Helaas vertoont onze vriendschap sinds een aantal maanden een paar barstjes…” 

Bizarre complottheorieën 

Lana en Djoeke doen als beste vriendinnen veel samen. “We gingen voor de uitbraak van het coronavirus vaak samen uiteten en naar de film. Ook onze mannen en kinderen trekken goed met elkaar op. Zelfs vakanties plannen we regelmatig samen!”, vertelt Lana. “Helaas is de vriendschap sinds een paar maanden een beetje aan het bekoelen, Djoeke gelooft namelijk in steeds meer bizarre complottheorieën.”

Schoonheidssalon sluiten

In maart was heel Nederland flink gemotiveerd om de coronaregels na te leven en de schouders er samen onder te zetten. Maar naarmate duidelijk werd dat het virus niet zo snel zou verdwijnen, nam de motivatie bij veel mensen stukje bij beetje af. “Zo ook bij Djoeke. Aanvankelijk was ze in de veronderstelling dat de Nederlandse politici waanzinnig goed handelden, zelfs toen Djoeke haar eigen schoonheidssalon moest sluiten. Maar zo rond de zomer merkte ik dat ze hierin veranderde.”

Coronavirus uit een laboratorium

Zo weigert Djoeke sinds augustus om zich aan de anderhalve meter regel te houden. “Elke keer als we elkaar zien wil ze mij een knuffel geven. Ik word hier ongemakkelijk van en wijs haar op het belang van afstand houden. ‘Ach, dat virus is toch nep’, zei ze toen een keer. Ik wist niet wat ik hoorde en vroeg haar wat ze precies bedoelde.” Djoeke vertelt dan dat het coronavirus in een laboratorium is gemaakt door politici en wetenschappers die samen de wereld willen controleren. “Ik stond met een bek vol tanden!”

Onbetrouwbare bronnen

Lana besluit met Djoeke in gesprek te gaan over haar standpunt. “Ze vertelt dat ze niet alleen gelooft dat het coronavirus nep is, maar dat die groep politici en wetenschappers wel meer snode plannen zouden hebben. Zo zouden de 5G-masten worden gebruikt om ons te bespioneren en sprak ze ook het vermoeden uit dat de aarde plat is.” Wanneer Lana aan Djoeke vraagt waar ze deze informatie vandaan haalt, blijkt dit uit weinig betrouwbare hoeken te komen. “Ze zei dat ze veel informatie via Facebook en YouTube tot zich nam. En dan niet via nieuwskanalen of wetenschappelijke onderzoeken, maar zeer omstreden en totaal ongefundeerde websites.”

Geïrriteerd

In het begin wilde Lana de complottheorieën van Djoeke niet te belangrijk maken in de vriendschap. “Ze had zware maanden achter de rug en ik dacht dat ze een soort zondebok zocht. Als dit haar een beter gevoel gaf, vond ik het wel best.” Helaas wordt het voor Lana steeds moeilijker om er geen aandacht aan te geven, vooral omdat Djoeke er maar niet over ophoudt. “Ze blijft me achterlijke onderzoeken en totaal onware artikelen en filmpjes doorsturen. Ook als we een etentje met onze mannen en kinderen hebben, houdt ze er maar niet over op. Zelfs haar eigen man leek laatst geïrriteerd toen ze weer verkondigde dat het coronavirus in een lab is gemaakt.”

Vriendschap verbreken

Lana vindt het een bar lastige situatie. “Ik heb het gevoel dat ik mijn beste vriendin aan het verliezen ben. Het allerliefste zou ik haar een ultimatum geven, waarbij ik zeg dat onze vriendschap over is als ze doorgaat het het verkondigen van dit soort onzin. Maar ik zie ook wel dat het voortkomt uit angst, onzekerheid en onwetendheid. De vraag is alleen: hoe lang pik ik zoiets?” De man van Lana vindt dat ze de vriendschap moet verbreken, vooral omdat hij deze denkbeelden gevaarlijk vindt voor de kinderen. “Ik begrijp zijn standpunt, maar ik vind het lastig. Djoeke was er voor mij in een tijd waarin niemand mij begreep. Ik wil er ook graag voor haar zijn, maar ik weet niet goed hoe…”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Op zoek naar betrouwbare informatie over het Coronavirus? Kijk eens op Thuisarts, de website van het RIVM of praat met je huisarts.

Reageer ook