fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jip raakte kindje kwijt tijdens oppassen: “Niet mijn schuld dat hij niet is opgevoed”

kwijt tijdens oppassen

Voor moeders die op andermans kind passen, is het waarschijnlijk de grootste nachtmerrie als er iets met het oppaskindje gebeurt. Jip (36-jaar) maakte het vorige week mee. Ze paste op een klasgenoot uit de kleuterklas van haar dochtertje (4 jaar). Het jongetje nam tijdens het doen van de boodschappen de benen en was bijna een uur spoorloos. De moeder van het zoekgeraakte kindje was erg geschrokken én ook heel boos op Jip. Jip begrijpt dat ze is geschrokken, maar die woede? Daar is ze het niet mee eens. “Het is niet mijn schuld dat haar zoontje slecht is opgevoed. Ik raakte nooit eerder een kind kwijt tijdens oppassen!”

Oppassen

Toen de moeder van James twee weken geleden huilend op het schoolplein stond en niemand haar troostte, snelde Jip naar haar toe. “Snotterend vertelde ze mij dat haar vader die dag was overleden. Omdat ik ook geen vader meer heb, wist ik precies hoe zij zich voelde. Ondanks dat haar zoontje James en mijn dochter Fenna pas net bij elkaar in de klas zaten, bood ik haar mijn hulp aan. Die hulp kwam als geroepen. Ze zocht iemand die volgende week dinsdag een paar uur op James kon passen, zodat zij rustig naar de uitvaart kon.”

Boodschappen voor moeder

Eigenlijk komt het Jip heel slecht uit om James precies die dag uit school mee te nemen. “Ik zorg voor mijn moeder. Ze is al jarenlang alleen en is niet meer goed ter been. Op dinsdagmiddag ben ik vrij en doe ik samen met Fenna altijd de boodschappen voor mijn moeder. Daarna gaan we even bij haar langs, zetten we het eten in haar ijskast en drinken gezellig koffie.” Jip kan de afspraak met haar moeder niet afzeggen of verplaatsen, maar wil ook de moeder van James niet in de steek laten. “Ik vroeg haar of ik James mee mocht nemen naar de supermarkt en mijn moeder. Daar stemde ze mee in.”

Doe wat ik wil

Fenna, het dochtertje van Jip, is een lief en rustig meisje. “Daar heb je echt geen kind aan. Ze is pas vier, maar weet zich altijd goed te gedragen. Mijn man en ik steken veel tijd en energie in de opvoeding en kunnen haar daardoor overal mee naartoe nemen.” Dat niet elke ouder zo met de opvoeding omgaat, wordt pijnlijk duidelijk als Jip met haar dochter Fenna en vriendje James door de supermarkt loopt. “Al bij het in de auto zetten van de kinderen merkte ik dat James een stuk drukker is dan Fenna. Zo weigerde hij zijn gordel om te doen en zat vanaf de achterbank hard tegen de passagiersstoel aan te trappen. Toen ik hem vroeg om daar mee op te houden, zei hij: ‘ik doe wat ik wil’. En dat uit de mond van een jochie van vier!”

Luisterde niet

In de supermarkt rent James meteen bij Jip weg. “Ik riep hem terug, maar hij luisterde niet. Met een mandje in zijn hand stormde hij de winkel in en begon allemaal eten te pakken. Toen ik tegen hem zei dat het bij ons thuis anders ging en dat we nu alleen voor oma de boodschappen deden, wilde hij dat niet horen.” Na een heftige ronde, vol discussies met James, komt Jip met de kinderen bij de kassa. “Terwijl ik de boodschappen op de band leg, afreken en het eten in tassen stop, is James er vandoor gegaan. Ik heb dit niet gezien of gemerkt. Ook Fenna wist niet waar hij was.”

Kwijt tijdens oppassen

Jip raakt direct in paniek en begint James te roepen. “Ik was James kwijt tijdens het oppassen… Hij was in geen velden of wegen te bekennen. De tassen met boodschappen heb ik bij de servicebalie gezet en samen met de supermarktmanager ben ik gaan zoeken. Hij in de winkel, ik buiten bij het winkelcentrum en de parkeerplaats. Na een half uur (!) in paniek met Fenna te hebben rondgerend, vonden we James. Hij stond bij een snackbar te zeuren om een ijsje. Ik barstte in huilen uit… Zo erg vond ik wat er was gebeurd. ‘Waarom is jouw moeder zo’n jankerd?’, vroeg James toen aan mijn dochter Fenna. Mijn verdriet sloeg toen om in woedde. Wat een ongelofelijk naar ventje is dit!”

Al het speelgoed

Jip wordt boos en zegt tegen James dat hij echt te ver is gegaan. Ze belt haar moeder om te zeggen dat ze pas ’s avonds de boodschappen komt brengen omdat ze James niet mee naar haar huis wil nemen. “Ik heb James op de achterbank van de auto neergezet en ben met ze naar huis gegaan. Ik voelde me heel rot naar mijn moeder -dit is haar hoogtepunt van de week- maar ik kon niet anders.” Dat James er andere normen en waarden op nahoudt, blijkt ook als Jip met de kinderen thuiskomt. “James trok meteen alle kasten open en haalde al het speelgoed eruit. Het is dat zijn moeder bij de uitvaart van haar vader was, anders had ik haar al lang gebeld met de vraag hem te komen ophalen.”

Nooit meer gesproken

Wanneer de moeder van James om zes uur (in plaats van de afgesproken vijf uur) voor de deur staat, besluit Jip haar eerlijk te vertellen wat er is gebeurd. “Het was geen lekker moment, maar ik kon het haar ook niet níét vertellen.” De reactie van de moeder van James is alles behalve fijn. “Ze ging door het lint en zei dat ze mij nooit meer op haar kind zou laten passen. Op mijn beurt heb ik gezegd dat ik dat ook niet meer wil en dat haar zoontje een onwijze etterbak is. Zij heeft James opgepakt en meegenomen. We hebben elkaar daarna nooit meer gesproken, ook niet op school.”

Ongeleid projectiel

Dat Jip en de moeder van James geen contact hebben, heeft Jip geen moeite mee. “Ik vind het alleen wel heel vervelend dat de moeder van James nare verhalen over mij de wereld inhelpt. Zo vertelt ze tegen andere ouders dat ik niet goed heb opgelet en dat ik daardoor haar kind ben kwijtgeraakt. Ze vertelt er niet bij dat haar eigen zoon een ongeleid projectiel is en naar helemaal niemand luistert. Ik weet zeker dat andere ouders uiteindelijk zullen inzien dat IK niet degene ben die hier iets verkeerd heeft gedaan, maar dat kost tijd. Ik vind dat vervelend, zeker omdat Fenna pas net op school zit.”

Oppaskind kwijt tijdens oppassen?

Raakte jij ooit een oppaskind kwijt tijdens oppassen? En hoe ging je daar toen mee om? Praat met ons mee!

Afbeelding: Julien L via Unsplash

Valerie kreeg ruzie om sturen Tikkie van 6 euro: “Ik was het zat om altijd de rekening te betalen”

Wanneer stuur je iemand een Tikkie en wanneer beschouw je iets als een traktatie? Ik vind het zelf best lastig! Om deze reden maak ik vaak een heldere afspraak over wie wat betaalt. “Zullen we de rekening splitten? Ik kan hem wel voorschieten, dan stuur ik je een Tikkie”, zeg ik bijvoorbeeld. En als ik een vriendin wil trakteren, zeg ik juist heel duidelijk: “Dit etentje krijg je van mij. Bedankt voor de gezelligheid!”. Zo ontstaat er achteraf geen gedoe over de rekening. Helaas horen wij uit onze omgeving ook weleens andere geluiden. Tikkies over extreem lage bedragen of Tikkies van mensen die zelf nooit wat betalen… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Joris -

Altijd handig om het verschil tussen schuld, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid te kennen.

Anna -

Eerlijk gezegd komt Jip op mij nogal arrogant over.
“ mijn man en ik steken veel tijd in de opvoeding en kunnen haar daardoor overal mee naar toe nemen “
Hoop voor Jip en haar man dat ze dit over pakweg 10 jaar nog kunnen zeggen.

Fiene -

En toch is het wel een jongetje van vier jaar oud, als ouder moet je toch goed oppassen ook al is het een kindje die niet goed luistert. Hij overziet de consequenties niet, snapt niet wat er kan gebeuren. Als ouder zou ik ook erg schrikken en boos zijn. Zou ook niet blij zijn. Het kan gebeuren natuurljk maar het ligt niet alleen aan het jongetje

Joris -

Het kind kan prima een gebrek aan opvoeding en normen en waarden hebben, maar het is natuurlijk wel de verantwoordelijkheid van de volwassene om op kinderen te letten die aan hem of haar zijn toevertrouwd. Gezien het gedrag van het kind snap ik wel dat die niet welkom was op de uitvaart.

Margreet -

Heb op best veel kindjes gepast maar bij 1 gezin is het een paar x mis gegaan. De stress, het doet gewoon fysiek pijn. Twee x was in Artis, dan hebben ze het nummer van mijn mobiel, maar in het ene geval was meneer boos omdat ik hem verboden had aan de vlinders te komen. Als hun vleugel beschadigt kunnen ze niet meer vliegen, is het einde verhaal. Dat hij boos was hoorde ik pas later. Zijn vader, die thuis werkte heeft hem gevonden. In het andere geval mochten ze zelfstandig een rondje lopen toen ze daarom vroegen. De oudste was toen 8. Zijn ze naar de speeltuin gegaan. Dat was niet de afspraak, plus dat ik daar bij wil zijn. Een bekende vertelde waar ze waren. We zijn toen als straf meteen naar huis gegaan. De ouders waren het weekend weg, wel verteld. Geen probleem.
Nog een x. De oudste speelde voetbal met school, soort afsluiting van het jaar feest. De jongste en ik keken. Hij stond vóór me en ineens was hij weg. Ook had iemand het schoolhek opengelaten wat ik juist dicht had gedaan. Paniek. Gezocht in de gebouwen, steeds roepen, geen resultaat. Na de wedstrijd ging zijn broer meezoeken, had meneer zichzelf opgesloten in de wc’s. Vermoed dat hij jaloers was op alle aandacht voor zijn broer die het enige doelpunt had gescoord.
Door andere gebeurtenissen en de vermoede jaloezie kreeg ik een hekel aan het kind, terwijl mijn stelregel altijd was dat alle kinderen leuk zijn als je ze leert kennen. Ik ben helemaal gestopt met oppassen. Iedere x me ergeren aan een kind is niet leuk voor mij noch voor hem, plus Ik wil de verantwoordelijkheid niet meer.

Reageer ook