fb
Damespraatjes Damespraatjes

“Kwart vrouwen durft seks bij eigen partner niet af te slaan”

Het gebeurt elk stel weleens: de één heeft wél zin in een potje vrijen, de ander niet. Daar is helemaal niks mis mee. Het komt een andere keer wel weer. Althans, zo zou het moeten zijn… Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat een kwart van de vrouwen seks bij hun eigen partner niet durft af te slaan. 

Geen vrije keuze

Het onderzoek, uitgevoerd door Bevolkingsfonds UNFPA, werd gedaan in 57 landen. De resultaten waren volgens de Verenigde Naties ‘ontmoedigend’. Slechts de helft van de vrouwen kan zelf beslissingen nemen over seks, anticonceptie en gezondheidszorg. In veel landen hebben vrouwen geen vrije keuze over anticonceptie en hebben ze bij het uitvoeren van een abortus, toestemming van hun partner nodig.

Niet beter

Uit het onderzoek blijkt dat in bijna de helft van de landen, de situatie voor vrouwen niet beter is geworden in vergelijking met de situatie in 2006.

Nederland

Nederland werd ook in het onderzoek meegenomen. Wij scoren hoog. Dit komt vooral door de wet- en regelgeving rondom seksuele rechter. Ook Cambodja, Uruguay, Finland en Zweden komen goed uit het onderzoek.

Doelen

Uit het onderzoek blijkt dat het veel beter moet. De Verenigde Naties heeft daarom doelen op het gebied van anticonceptie, voortplanting, seks en gendergelijkheid gesteld. Deze doelen hopen ze in 2030 behaald te hebben.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook