fb

Kwart Nederlandse vrouwen schaamt zich voor kleding partner

Maar liefst 26 procent van alle Nederlandse vrouwen schaamt zich weleens voor de kledingkeuze van hun partner. Onder mannen bedraagt dit percentage slechts dertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.066 volwassen Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Het is nog maar de vraag of dit ooit verandert: een derde van alle vrouwelijke respondenten zegt namelijk dat hun partner weinig gevoel heeft voor mode.

Het percentage mannen dat zich kritisch uitlaat over de fashion sense van hun eega, ligt met twaalf procent fors lager. “Vooral op het gebied van kledingkeuze en -stijl lijkt er voor een groot gedeelte van de Nederlandse mannen nog een wereld te winnen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Zwarte sokken onder een spijkerbroek of een blauw overhemd op een rode pantalon; door de jaren heen zijn bij ons op kantoor alle foute kleurencombinaties weleens de revue gepasseerd. Helaas was de drager ervan in 99 procent van de gevallen een man.”

Harde leerschool

Als een direct gevolg van het gebrek aan stijl onder Nederlandse mannen, bemoeit een groot gedeelte van de ondervraagde vrouwen zich actief met de kledingkeuze(s) van hun partner. Zo stelt maar liefst zestig procent van alle Nederlandse vrouwen hem of haar weleens te hebben behoed voor een ernstige fashionflater. Maar ook mannen (37 procent) voorzien hun partner geregeld van noodzakelijk modeadvies. Ondanks de scherpe keuring lukt het veel vrouwelijke respondenten niet om alle potentiële fashion mistakes te voorkomen. Maar liefst 37 procent heeft hun partner namelijk weleens slecht gekleed de deur uit laten gaan. Onder mannen bedraagt dit slechts 22 procent. Franke: “Ondanks dat ik mezelf prima weet te kleden, haal ik sommige combinaties het liefst nog even langs mijn vriendin. Vaak is het zo dat wanneer ik twijfel, zij het sowieso afkeurt. Andersom vraagt zij ook geregeld wat ik van een bepaalde outfit vind. Waar ik haar modeadvies echter blind volg, trekt zij in de meeste gevallen haar eigen plan – ongeacht mijn reactie.”

Modepolitie

Wanneer het om modeadvies gaat, nemen de meeste Nederlandse vrouwen geen blad voor de mond. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van hen weleens kritiek heeft gehad op de outfit van hun partner. Omgekeerd is het echter een ander verhaal; zo vindt 39 procent van de Nederlandse vrouwen het vervelend wanneer hun wederhelft iets aan te merken heeft op hun kledingkeuze. Onder mannen geldt dit slechts voor een vijfde van alle respondenten. Franke: “Ik heb liever dat mijn vriendin eerlijk aangeeft dat ik even iets anders moet aantrekken, dan dat ze me slecht gekleed de deur laat uitgaan. Daarbij geloof ik wel in zelfredzaamheid. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat je partner iedere dag een outfit voor je uitzoekt. Dat lijkt me geen goede basis voor een gezonde relatie.”

Reageer ook