fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rinkje kwaad over vakantiekeuze van haar vorige man: “Niet okay met kinderen!”

Drie jaar geleden strandde het huwelijk van Rinkje en Jasper. “Het ging voor de geboorte van onze vierde al niet lekker. Toen we door de pandemie allemaal thuis kwamen te zitten barstte de bom. Jasper pakte zijn koffers, huurde een appartement en ik bleef alleen met vier kinderen achter. Een pijnlijke periode, maar ik moet eerlijk zeggen dat het ook een opluchting was”, vertelt Rinkje. “We hebben nu co-ouderschap en dat gaat goed. Wel merk ik dat Jasper dingen steeds meer loskomt van de dingen die wij als gezin vroeger samen deden. Dat merk ik bijvoorbeeld ook in de vakantiekeuze die hij voor deze zomer heeft gemaakt. En ik moet zeggen dat het mij een heel naar gevoel geeft…”

Modelscheiding

De scheiding van Rinkje en Jasper was er één zoals je hem ‘graag’ ziet. “Er waren geen langslepende ruzies, manipulatief gedrag of het tegenwerken van elkaars plannen. Gelukkig maar; want voor onze vier kinderen was de scheiding al moeilijk genoeg. Nu zijn ze 4 jaar, 5 jaar, 8 jaar en 11 jaar oud. Toen waren ze een stuk kleiner en konden vooral de oudste twee maar lastig bevatten dat het gezin er ineens heel anders uitzag. Inmiddels weten ze niet beter en zijn het vier gelukkige en vrolijke kinderen.”

Nieuwe balans

Zowel Rinkje als Jasper moet na de scheiding op zoek naar een nieuwe balans. “We zijn bijna 15 jaar samen geweest en als je dan uit elkaar gaat, moet je je identiteit opnieuw vormgeven. We vonden dat allebei moeilijk. Want wat zijn nou dingen waar ík heel blij van word en wat deed ik eigenlijk vooral voor Jasper? En ook Jasper worstelde met deze vragen. Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik dingen eigenlijk gewoon altijd heb gedaan zoals ik ze prettig vond. Maar Jasper heeft daarentegen jarenlang níét geluisterd naar waar hij diep vanbinnen naar verlangde.”

Spirituele kant

Jasper gaat in therapie om te ontdekken wie hij is zonder Rinkje. “Hij is hierdoor in contact gekomen met zijn spirituele kant. Jasper was advocaat, maar is hier mee gestopt. Nu werkt hij als holistisch business coach voor ondernemers. Ook stopte hij met tennis om meer aan yoga te doen. Zijn vakanties veranderden ook. Als gezin gingen wij vroeger in de winter altijd skiën in Zwitserland en zomers naar het vakantiehuis van zijn ouders in Zuid-Frankrijk. Sinds de scheiding is hij hier niet meer geweest en kiest hij voor andere bestemmingen.”

Gelukkig

Zo beklom Jasper twee jaar geleden een deel van de Mount Everest, ging hij op stilte retraite in India en sloeg hij als vrijwilliger waterputten in Afrika. “En je dan te bedenken dat hij jaren geleden het liefst met een fles bubbels op zijn strandbedje lag. Een groter contrast bestaat bijna niet. Het zijn zeker niet de keuzes die ik zou maken. Maar ach: we zijn uit elkaar en Jasper moet vooral doen wat hem gelukkig maakt. Als hij gelukkig is, is hij de beste vader voor onze kinderen. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Geen oog meer dicht gedaan

De zomervakanties zijn dankzij het co-ouderschap goed verdeeld. “De eerste drie weken zijn ze bij mij en de tweede drie bij Jasper. Ik wil deze zomer een week met de kinderen en mijn ouders gaan zeilen in Friesland en daarna gaan we twee weken met mijn vriend en zijn kinderen naar Italië. Vorig jaar deden we dat ook en het was een groot succes. Ik vroeg Jasper vorige week wat zijn plan was in zijn vakantieweken met de kinderen en ik heb daar een heel naar gevoel aan overgehouden. Zijn antwoord heeft zo veel met me gedaan, dat ik sinds dat gesprek eigenlijk geen oog dicht meer heb gedaan…”

Kwaad over vakantiekeuze

Vol enthousiasme vertelt Jasper dat hij de kinderen deze zomer graag mee wil nemen naar een naturisme-camping. “Echt, ik moet er niet aan denken. Al die blote lijven die ze daar gaan zien… En dat is nog niet het ergste: ook zij zullen daar geen kleren dragen. Jasper vertelde dat de kinderen zelf mogen kiezen of ze hun kleding aanhouden of uittrekken, maar toch zit het mij helemaal niet lekker. Wat nou als ze het eigenlijk niet willen, maar ze zich daar toch druk voelen het uit te trekken?! Dat zou ik zo verschrikkelijk voor ze vinden.”

Willen niet mee

Rinkje besluit aan de kinderen voor te leggen wat hun vader die zomer met ze van plan is. “Alle vier vinden het vreselijk en willen liever niet mee. Dit heb ik met Jasper besproken, maar hij denkt dat ik mijn mening onbewust op ze heb overgedragen. Hij zegt dat het een gezinscamping is waar heel veel kinderen komen. Dat hij juist heeft gekeken naar een plek waar ze rustig aan deze manier van vakantievieren kunnen wennen. En dat ze zich heel snel zullen aanpassen en dat ze na een paar dagen niet beter weten. Ik betwijfel dat.”

Moet ik ze dit aandoen?

Jasper geeft naar Rinkje aan dat er maar één ding opzit: ze moet zijn keuze accepteren. “Hij heeft daar ook gelijk in, maar ik ben daar nog niet. Het is mijn angst dat mijn kinderen zich daar heel ongemakkelijk gaan voelen. Jasper zegt dat ik me daar geen zorgen over hoef te maken en zei dat ik ook best mee mocht. Dat aanbod heb ik vriendelijk afgeslagen. Ik moet er niet aan denken om ongekleed over een camping rond te lopen. En al helemaal niet met Jasper. Hij bedoelt het allemaal goed, maar ik twijfel of ik de kinderen dit moet aandoen… Ik ben erg kwaad over de vakantiekeuze.”

Afbeelding: Unsplash+

Quirina: ‘Mijn man heeft een nieuwe baan gevonden. 150 kilometer verderop’

nieuwe baan ver weg

Wat doe je als een headhunter je de baan van je dromen aanbiedt. Alles is perfect op een ding na: de afstand. “Jaap heeft een baan aangeboden gekregen op 150 kilometer van de plek waar we wonen. We piekeren ons suf wat we moeten doen… LEES HIER VERDER!

5 reacties

Margreet -

Omdat ik niet weet hoe vrij jullie thuis met bloot omgaan vind ik het lastig hier iets over te zeggen. De oudste is 11, als je dan voor het eerst wordt geconfronteerd met een blote vader, lijkt me idd ongemakkelijk. Aan de andere kant, is het erg als ze zich ongemakkelijk voelen? Is toch niet het einde van de wereld? Als Jasper iets van zijn persoonlijke ontwikkeling heeft geleerd dan zou hij zijn kinderen daar goed in kunnen begeleiden.

Heleen -

Gewoon laten gaan! Het is heerlijk voor kinderen om vrij rond te springen in hun blootje. En als ze dat niet willen kunnen ze gewoon kleren aantrekken, niemand kijkt daar raar van op. Ik ging als kind heel wat jaren met mijn ouders naar naturistencampings in het buitenland en het waren super vakantie!

Monique -

Kinderen gaan er zich pas ongemakkelijk bij voelen, als anderen er ongemakkelijk over doen. Op een naturisten camping ben je echt niet overal bloot. Bij het boodschappen doen trek je een badjas o.i.d. aan en wanneer je uit eten gaat doe je je normale kleding aan.
Ik verwacht dat de kleinste kinderen geen moeite zullen hebben met het naakt zijn. De oudere kinderen die ik tegenkwam op een naturistencamping, hadden soms wel een zwembroek aan, soms niet. Maar de mate waarin je naakt wil zijn is volledig aan jou (zeker ook in het geval van kinderen), je wordt heus niet van de camping gegooid als je te bedekt bent hoor.

Tony -

Gewoon laten gaan. De kinderen passen zich over het algemeen erg snel aan. Volwassenen niet. Dus ja, ik snap de gevoelens, maar vader bepaald. Hij bepaald ook niet over jou vakantie. Ze zijn bij hem en jij hoeft ze niet te beschermen omdat jij dat zo graag wil. Loslaten is ook houden van. Ze gaan niet dood hoor.

Fiene -

Ik ben het helemaal met jou eens!
En het idee van een vader die naakt met zijn vier kinderen die er al bewust van zijn op een camping gaat lopen vind ik heel verontrustend. Ik had ze niet laten gaan. Dan maar ruzie met de vader maar ik kies dan voor de kinderen. En dan de andere mensen die daar lopen nee dank je wel..
Ik zou ze er echt niet naar toe laten gaan Rinkje, volg je gevoel en zeg er wat van.

Reageer ook