fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je hardlopen op je gewone sneakers?

Als kind was waterpolo altijd ‘mijn sport’. De trainingen waren altijd leuk, maar bestonden altijd grotendeels uit het trekken van baantjes. En als ik iets vreselijk saai vond, was dat het wel. Inmiddels ben ik helemaal gestopt met waterpolo en loop ik een paar keer per week hard. Op de een of andere manier lijkt dit nooit te vervelen. Je kan elke training een nieuwe route lopen, heerlijke muziek luisteren en in Amsterdam is er altijd veel te zien. Zo fijn!

Hardloopschoenen vergeten

Als we op vakantie zijn probeer ik zo goed mogelijk door te gaan met mijn hardlooptrainingen. Zo liep ik het afgelopen half jaar in Florida, Duitsland en België hard. Hoe leuk is dat? Mijn hardloopkleding vergeet ik dan ook nooit in mijn koffer te gooien. Maar mijn hardloopschoenen dus wel… Hoe het komt weet ik niet, maar op de een of andere manier schiet het er nogal eens bij in. Ik liep tot nu toe dan gewoon een rondje op mijn gewone sneakers. Maar is dat wel goed?

Blessures

Hardlopen op je sneakers klinkt misschien niet als zo’n slecht plan, maar het is niet zo onschuldig als het lijkt. Tijdens het hardlopen moet je lichaam drie tot vier keer zijn eigen gewicht opvangen. Om te zorgen dat je knieën, heupen en andere gewrichten dit kunnen verdragen, is het belangrijk om schoenen met een goede demping te dragen. Hardloopschoenen zijn zo gemaakt dat ze de grootste schokken kunnen absorberen, waardoor de kans op blessures enorm afneemt. Nog een tip om de kans op blessures te verkleinen: langzaam hardlopen is beter dan snel.

Niet doen!

Wanneer je op je gewone sneakers gaat hardlopen, is de kans dat deze voldoende demping hebben klein. Zelfs als je het maar één keer doet, kan het al voor vervelende blessures zorgen. Blijf je langer op slechte schoenen doorlopen? Dan neemt de kans op (blijvende!) blessures alleen maar toe. Gewoon niet doen dus!

Nieuwe schoenen kopen

Ben je op vakantie en ben je je hardloopschoenen vergeten? Dan zou je kunnen overwegen om een paar nieuwe dames hardloopschoenen te kopen bij een sportwinkel als Intersport. Heb je hier geen zin in of geen budget voor? Sla het hardlopen dan een keer over. Je kan natuurlijk wel altijd een paar andere oefeningen doen, zodat je wel lekker in beweging blijft. Maar je vakantie en trainingsschema laten verpesten door een blessure? Dat is hartstikke zonde.

Heb jij ooit hardgelopen op gewone sportschoenen? Hoe ging dat? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Bodine Keetell -

Heb ik eergisteren gedaan. Met de basic Nike Air Force 1. Daarmee heb ik 13 kilometer hardgelopen aan een stuk door, omdat ik geen hardloop schoenen heb. Tot nu toe echt de grootste fout van m’n leven (overdreven). Heb overal in mijn benen stekende spierpijn en kan al twee dagen nauwelijks meer lopen. Ik hoop dat dit snel geneest als spierpijn. Maar het voelt in ieder geval niet goed. Terwijl ik aan het hardlopen was, kreeg ik al erg veel pijn aan mijn gewrichten laat staan nu. Ik raad het je dus ten zeerste niet aan. Hoewel dit ook een lange afstand is, is het op korte afstanden met lange termijn ook slecht om hard te lopen op sneakers.

Reageer ook