fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kun je echt een suikerverslaving hebben?

Zeer regelmatig hoor ik vrouwen zeggen dat ze willen minderen met het eten van suiker. Ze zijn verslaafd zeggen ze. Hun ‘suikerverslaving’ heeft veel nare gebeurtenissen tot gevolg, zoals overgewicht, diabetes type 2 en een slecht gebit. Minderen met suiker is dan helemaal niet zo’n gek idee! Maar, is suiker ook echt verslavend, zoals veel mensen claimen? Wij vroegen het ons af!

Het Voedingscentrum zegt het volgende over suikerverslavingen:

“Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs gebruik krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken. Wel is het zo dat we beloond worden met een prettig gevoel als we eten, waardoor we gemotiveerd zijn om te eten. In een omgeving waarin het niet moeilijk is om aan eten te komen leidt dat soms tot meer eten dan gezond voor ons is. ”

Kortom: suiker is niet verslavend, wel heel erg lekker. Eet er niet teveel van, maar je hoeft het ook zeker niet te laten staan. Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s, zoals overgewicht, diabetes en tandbederf. Wil je meer over suiker lezen? Dat bij het Voedingscentrum!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook