fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kleurboeken voor volwassenen, een hype of nodeloos tijd verdoen?

De voor- en tegenstanders laten zich op verschillende manieren uit.  Ik laat me daardoor niet beïnvloeden. Mijn kleine verzameling kleurboeken koester ik en spreid ik bij tijd en wijle uit over mijn tafel, om met mijn inmiddels aardige collectie kleurmaterialen weg te duiken in een wereld waar het alleen nog maar draait om het met veel zorg en liefde inkleuren van de voorgedrukte vakken en vakjes. Een paar oordopjes in met mijn favoriete muziek en ik zit helemaal in mezelf.

Sinds de voorzichtige uitgave van één Kleurboek voor volwassenen, is het aantal kleurboeken enorm gegroeid. Er zijn prachtige titels op de markt zoals ‘de enige echte Kleurglossy voor Volwassenen’,  ‘Kleur je zelf kalm Dierenrijk kleurboek’, ‘Van Gogh Mandala’s kleuren, het ‘Landleven kleurboek” en ‘het Dikke Dames kleurboek. In de Kleurglossy voor Volwassenen staan naast kleurplaten ook inspirerende verhalen van mensen die graag kleuren of tekenen.

Mijn laatste aanwinst is het urban fashion kleurboek ‘LOOK’, helemaal mijn ding. De mooie tekeningen willen gewoon van een kleurtje worden voorzien, zodat ze gaan leven. Ik heb al diverse avonden gewijd aan het kiezen van een mooi kleurenpalet en het inkleuren van de fotomodellen.

kleuren-voor-volwassenen-tips-look-2

Om een mooi effect te krijgen gebruik ik verschillende materialen, zoals stiften, fineliners en een goed merk kleurpotloden. Afhankelijk van de dikte van het papier, werk ik wel of niet met stiften. Deze gebruik ik spaarzaam en vaak alleen om iets extra te benadrukken, zoals sieraden of een klein detail.

Ik heb ervaren dat kleurpotloden die langere tijd niet gebruikt zijn ook kunnen uitdrogen, waardoor ze sneller breken.  Het werken met luxe pastelpotloden, bijvoorbeeld van Caran D’ache heeft mij geleerd dat als je ze licht vochtig maakt, de kleuren intenser worden. Je kunt hiermee mooie effecten creëren.

Voor iedereen die deze hobby nog niet heeft ontdekt  heb ik een aantal tips:

  1. Begin klein, er zijn genoeg kleine kleurboeken, waarmee je kunt ervaren of je het leuk vindt.
  2. Koop goed en verschillend kleurmateriaal, zoals stiften, fineliners en kwalitatief goede kleurpotloden.  In speciaalzaken  of online kun je vaak ook losse kleurpotloden kopen.  Een goede puntenslijper met een scherp mesje is een must. Dit mesje moet ook regelmatig vervangen worden.
  3. Test kleuren en kleurcombinaties eerst uit op een papiertje, je weet dan beter of kleuren bij elkaar passen.
  4. Schrijf op welke kleuren je gebruikt en voor welk onderdeel. Als je tussentijds stopt, kun je later weer gemakkelijk de kleuren terug vinden.
  5. Geniet vooral van de ontspannende werking die uitgaat van kleuren. Niks moet, alles mag. Een goede manier om de drukte van alledag even achter je te laten.

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

J.de Dalie -

Leuk artikel! Op mijn blog heb ik links geplaatst naar honderden gratis kleurplaten voor volwassenen. Hoef je niet persé een boek te kopen en kun je eens kijken of het kleuren iets voor je is! Ook natuurlijk lekker als je een niet zo groot budget hebt 😉
https://boekenland.wordpress.com/2014/08/14/ga-eens-lekker-kleuren/

Reageer ook