fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kleding ruilen? Maak kennis met Swopster!

Kleding ruilen? Maak kennis met Swopster!

O, ik hou écht van tweedehands kleding! Niet omdat nieuw niet betaalbaar is voor ons, maar meer omdat ik dus echt dol ben op dat stukje duurzaamheid. Er wordt al zo veel weggegooid tegenwoordig, daar wil ik liever niet aan meedoen. En als ik dan kijk naar hoe onze jongste zijn broeken verslijt… letterlijk 1 keer met je ogen knipperen en er zit alweer een scheur op de knieën. Ik shop al regelmatig via een andere app, maar nu kwam ik dus wat (voor mij) nieuws tegen. Kleding ruilen? Maak kennis met Swopster!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swopster (@swopster.app)

Swopster? Wat is dat?

Swopster is een online platform waar je je kunt aanmelden als je interesse hebt in het ruilen van kleding en accessoires met andere gebruikers. Aanmelden gaat op een gemakkelijke manier door de app te downloaden. Vervolgens zet je jouw items in je (virtuele) kledingkast. Zorg dat er een goede omschrijving bij staat en vergeet niet om duidelijke foto’s te uploaden. Er is een muntensysteem waarmee je als gebruiker munten kunt verdienen, die je vervolgens kunt inwisselen om nieuwe items aan te schaffen. Per item dat je upload ontvang je een Swopster munt. Gebruik je munten om een item van een andere gebruiker te swoppen door een ruilverzoek te sturen. Een geaccepteerd verzoek betekent dat je dus 1 munt inlevert + een transactie fee van slechts €0,99 (indien je gebruik maakt van het basic abonnement). Andere gebruikers kunnen ook ruilverzoeken naar jou sturen voor de items die jij hebt toegevoegd aan je kledingkast. Wanneer je deze accepteert ontvang je één Swopster munt, welke je dus weer kunt uitgeven.

Er zijn twee abonnementsvormen. Je kunt kiezen voor het basic abonnement (voor €0,00 p/m) waarbij je maandelijks maximaal 5 items kunt toevoegen aan je kledingkast en waarbij je dus en transactie-fee hebt van €0,99. Daarnaast is er ook een premium abonnement waarbij je ongelimiteerd items kun toevoegen aan je kledingkast en waarbij je geen transactie fee hoeft te. betalen. Ook kun je de kleding kast van andere gebruikers inzien, kijken wie jou volgt en maandelijks opzeggen. Kosten hiervoor: €3,99 p/m.

Kledingruil soms best frustrerend

Jilly, oprichter van Swopster, was eens aanwezig bij een fysieke kledingruil en merkte daar dat ze maar weinig paste omdat ze een andere maat had dan dat er werd aangeboden. Een kledingruil is voor mensen met een andere maat soms best frustrerend en daarom bedacht ze Swopster: een online platform waarop je kleding kunt ruilen met mensen ongeacht de maat die je hebt, of de locatie waar je woont.

Swopster is een platform dat voor iedereen toegankelijk is en dat zorgt voor de promotie van een duurzame en community-gedreven mode-industrie. Daarnaast helpt het ook de hoeveelheid textielafval in de wereld te verminderen door mensen de kleding te laten ruilen in plaats van nieuw te laten kopen.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swopster (@swopster.app)

De voordelen van kleding ruilen

Het ruilen van kleding is niet alleen erg leuk, maar er zijn nog meer voordelen om eventjes te benoemen. Ik had het al eerder over het stukje duurzaamheid. Je draagt namelijk bij aan het verminderen van de vraag naar nieuwe kleding en dus ook aan de productie ervan. Het is dan niet alleen erg duurzaam om het op deze manier te doen, maar ook nog eens goed voor het milieu! Ook niet geheel onbelangrijk: swoppen scheelt je in de portemonnee. In plaats van geld uit te geven aan nieuwe kleding, kun je je gebruikte kleding ruilen voor iets nieuws. Je kunt hierdoor ook een nieuwe stijl ontwikkelen of je huidige stijl een stuk interessanter maken. Nieuwe combinaties van kledingstukken zullen ervoor zorgen dat je steeds creatiever wordt. Daarnaast is het aanbod op Swopster natuurlijk een stuk diverser dan in de winkels.

Ken jij Swopster al? En doe je wel eens aan kledingruil? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding: Pexels – Andrea Piacquadio

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook