fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kira: ‘Ik woon nog steeds bij mijn ex omdat ik geen betaalbare woning kan vinden’

Toen de liefde en luchtigheid uit hun huwelijk verdween, besloten Kira en Kees ermee te stoppen. Vrienden opperden een relatietherapeut, maar beiden zagen daar geen heil in. Ze wilden harmonieus scheiden omdat dat beter voor de kinderen was. “En dat is gelukt. Wat alleen niet lukt is dat ik nog steeds in het huis van Kees woon omdat ik geen betaalbare woning kan vinden.” De irritaties worden groter, zeker nu Kees een nieuwe liefde heeft gevonden en Kira een steek van jaloezie voelt.

Er waren maar weinig mensen die zagen aankomen dat Kees en Kira het niet meer naar hun zin hadden samen. “Logisch, want voor de buitenwereld waren we een normaal gezin. Niets bijzonders: Kees heeft een goede baan bij een multinational en ik ben doktersassistente. Onze twee dochters zijn slim en leuk. Maar na zeventien jaar huwelijk, begon het te knagen. Ik was niet meer gelukkig en dacht: is dit alles? Ik onderzocht waarom ik me zo voelde. Praatte veel met Kees en ging naar een psycholoog. En gaandeweg voelde ik dat niet oud wilde worden met Kees.”

Financiële tegenvaller

Dat was een verdrietige constatering voor het hele gezin. Kees voelde dat hij niet op kon tegen het gevoel dat Kira had, de meisjes waren ontroostbaar. Toch zette Kira door. Ze kozen voor co-ouderschap; de ene week had Kees de kinderen, de andere week waren ze bij Kira. Kees wilde graag in het huis blijven wonen en Kira kreeg haar deel. “Nee, niet de helft. Er waren allerlei financiële constructies en Kees had meer eigen geld in het huis gestoken dan ik. Bovendien hadden zijn ouders een flinke schenking gedaan dat in het huis was gestopt. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er ook niet zo bezig was toen. Ik ging er vanuit dat ik oud zou worden met Kees.”

Zo nu en dan seks

Het gezinsleven ging dus gewoon nog even door. Voor de buitenwereld veranderde er niet veel terwijl er van alles gebeurde. Zo spraken Kees en Kira af dat ze elkaar vrij lieten om met anderen te daten maar dat dates mee naar huis nemen een no go was. Hoewel Kees aanvankelijk Kira zei haar niet kwijt te willen en niet moest denken aan een andere vrouw, schreef hij zich al vrij snel in op een datingsite en trof een vrouw met wie hij een enorme klik had. “Was natuurlijk helemaal niet zijn insteek, maar het gebeurde. Eigenlijk was hij op zoek naar een vrouw met wie hij zo nu en dan seks kon hebben omdat ik dat niet meer wilde.”

Nieuwe liefde

Maar dat liep anders. Kees en Mirna werden verliefd, halsoverkop. “Ik snapte er niks van. Vond het raar dat hij zich zo snel stortte in een nieuwe relatie, maar dat was mijn zaak niet. Wel vroeg ik hem om het de meisjes nog niet te vertellen. Daarmee ging hij akkoord.” Kees knapt zienderogen op en Kira moet toegeven: soms twijfelt ze of ze de juiste beslissing heeft genomen. Tandpasta duw je niet meer terug, dus houdt ze haar rug recht en gaat driftig op zoek naar woonruimte. “Maar ik kan geen betaalbare woning vinden. Voor een simpel woninkje in een wijk waar je eigenlijk niet dood wilt worden gevonden, wordt een fortuin gevraagd. Mijn eisen heb ik inmiddels al flink bijgesteld, maar ik wil wel dat mijn meiden allebei een eigen kamer hebben. Ze beginnen te puberen en hebben hun eigen space nodig.”

Mijn huis uit!

De opgewekte houding van Kees begint Kira ook een beetje de keel uit te hangen. “Opeens is hij de vrolijke vader. Zijn afgetrapte schoenen en versleten spijkerbroeken heeft hij ingeruild voor hippe sneakers en hippe jeans, iets dat ik hem zo vaak voorstelde maar wat hij steevast weigerde.” Maar vervelender vindt ze dat hij steeds over andere woonruimte begint. “Hij wil me uit huis hebben en begint de druk op te voeren. Maar ik kan moeilijk een geschikt en betaalbaar huis uit mijn mouw schudden denk ik dan.”

Intrekken bij mijn ouders

Kira snapt het wel, hij wil natuurlijk met Mirna nachten in het huis doorbrengen. “Zijn nieuwe liefde woont bij een vriendin in, nadat ze door haar kerel uit huis was gegooid. Ze hebben dus niet echt een ruimte waar ze elkaar kunnen ontmoeten en telkens afspreken in een hotel is niet ideaal. Vervelend maar dat is niet mijn probleem. Kees heeft al gevraagd of mijn ouders niet financieel kunnen bijspringen en opperde zelfs of het geen idee was bij hen in te trekken. Ik vroeg hem of ie gek was geworden. Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt.”

Jaloers

Kees krijgt de indruk dat Kira de boel opzettelijk frustreert, en dat maakt Kira razend. “Ja, ik moet toegeven dat ik het lastig vind om te zien dat Kees ogenschijnlijk makkelijk omgaat met onze scheiding en dat ik soms een steek van jaloezie voel als ik me bedenk dat Kees weer verliefd is geworden. Maar het liefst verlaat ik gisteren dan vandaag het huis met de meisjes. Maar zo simpel is het niet. Laatst zei Kees: ‘kun je anders niet een tijdje in een caravan gaan wonen tot je iets hebt gevonden?’ Ik dacht: huh? Wat zeg jij nou? Het verwarde me en ik voelde me eenzaam. Onze dochters worden steeds brutaler en pikken niet zo veel meer. Daarover voel ik me dan ook weer schuldig. Ik zit in een vicieuze cirkel en weet niet hoe ik die moet doorbreken.”

Wat zou jij doen als je in de schoenen van Kira stond? Zou je je ex ook verantwoordelijk maken voor het feit dat je geen betaalbare woning kan vinden? Of vind je dat Kira beter had moeten nadenken voordat ze besloot te willen scheiden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Al wat gevonden, Kira?

Joris -

Het is schappelijk dat hij zo meedenkt; lenen van je ouders, inwonen bij je ouders, een mobile home. Kira schiet alle opties af en heeft haar eisen bijgesteld. Zolang het maar 3 slaapkamers heeft. Dat is een reële eis als je het kan betalen. Daar lijkt geen sprake van te zijn. Daar kan Kira niets aan doen, maar haar ex-man óók niet. Dat is toch echt wel haar probleem. Het is zijn huis en Kira heeft geen enkel recht.

Reageer ook