fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kindertherapeute Sabine over het nut van chillen

Chillen. Een woord dat ik veel hoor, zelf ook gebruik maar eigenlijk nog steeds niet helemaal begrijp. Het wordt vooral gebruikt door jongeren om aan te geven wat ze gaan doen. Het grappige is dat er in het woorden boek onder andere als omschrijving staat: niets doen. En verder is het volgens het woordenboek: ontspannen, genieten, rustig aan doen, relaxen etc. Kortom als je vraagt wat ga je doen en je kind zegt ‘ff chillen’ dan gaat het niks doen, ontspannen en genieten.

Chillen is populair onder jongeren. Er wordt dus veel gedaan aan niks doen. Hoe doe je niks? Wat is er fijn aan niks doen? Tijd om navraag te doen bij ervaringsdeskundigen en wat blijkt? Je kunt op heel veel manieren chillen, op heel veel manieren niks doen!

Samen zijn zonder doel

Bijvoorbeeld alleen of met vrienden. Alleen, dan kijk je een filmpje en/of je hebt contact met vrienden via sociale media, (alleen en toch ook weer niet). Met vrienden doe je eigenlijk hetzelfde maar dan ben je dus ‘live’ bij elkaar. Het is niet altijd prettig, het kan ook saai zijn vertelt Menno. Het is saai als er niets gebeurt. Stijgende verbazing! Wat kan er gebeuren als je niets doet? Sanne legt uit: ‘Het is samen zijn met anderen zonder doel’

Dát vind ik een interessante uitleg.

Samen zijn, zonder doel. Het ligt niet vast wat er moet gebeuren, zoals op school, tijdens sport, muziekles, misschien thuis als je huiswerk moet maken, spullen opruimen, eten, slapen….. Dan is het dus vrije ruimte waarin er van alles kan ontstaan. Ruimte voor wat er op dat moment belangrijk is of zo maar tevoorschijn komt. Waar je voor voelt, waar je zin in hebt, creativiteit! Dat klinkt goed. En blijkbaar hebben jongeren daar veel behoefte aan.

‘Ga ’ns wat doen!’

Veel volwassenen vinden dat maar niks. ‘Ga ’ns wat doen!’ wordt er vaak geroepen als een kind een beetje rondhangt. Een tijdje geleden sprak ik een vader die zich zorgen maakte over zijn 18 jarige zoon. Hij ligt nu al dagen alleen maar op de bank of in zijn bed. Zoonlief had net zijn VWO diploma gehaald…..

Zou het zo kunnen zijn dat de grote behoefte van jongeren om te chillen komt doordat wij volwassenen vooral bezig zijn met input geven? We ‘stoppen’ er van jongs af aan van alles in zodat onze kinderen zich ontwikkelen. En we willen dat er van alles uit komt in de vorm van: goede resultaten op school, sportprestaties, muziekles, werk, sociale contacten, enz. enz. Zoveel prikkels en actie, zoveel doen en stress.

Even op de rem trappen

Chillen is misschien wel de rem. De manier om de stroom prikkels stil te leggen, te verwerken en tot rust te komen. Even tot je zelf komen en misschien wel merken wat er zich bij jou van binnen afspeelt, hoe het met je gaat. Of ben ik nu te optimistisch? Kom je echt tot jezelf als je voortdurend berichtjes binnenkrijgt op je i-Phone? Lukt het de kinderen om zich daarvoor af te sluiten en een beetje aandacht te geven aan wat je voelt en denkt? Dat zou heel gaaf zijn. En ook weer moeilijk want als het niet zo fijn voelt van binnen dan zoeken we daar het liefst afleiding voor, dat is onze natuurlijke neiging. De reden waarom zoveel jongeren zo graag alcohol drinken? De ervaring leert dat afleiding uiteindelijk niet werkt en dat het veel beter is om af en toe aandacht te schenken aan nare gevoelens. Dan lossen ze zich op en ontdek je wat goed is voor jezelf om te doen.

Ontdekken wat je leuk vindt

Ruimte om te ontdekken wat jij nou eigenlijk leuk vindt en goed kunt in de eindeloze stroom van mogelijkheden, het zou best kunnen dat dat is wat kinderen voor zichzelf organiseren als ze gaan chillen. Dan zou de keuze voor een vervolgopleiding en beroep misschien wel beter gaan naarmate er meer gechilled wordt.

En wij kunnen eigenlijk ook best wat meer chill tijd gebruiken, er is zoveel stress! mmm verplicht chillen op het werk, wie weet werkt het!

Deze blogpost van Sabine over chillen bestaat uit 2 delen. Het tweede deel kun hier lezen.

Sabine Balsma

Sabine Balsma is integratief kindertherapeute en begeleid kinderen en  jongeren van 0 tot en met 20 jaar en hun ouders. Haar praktijk is gevestigd in Hilversum.

www.vanzelf-kindertherapie.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook