fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jorinde’s kinderen mogen geen TV kijken: “We hebben er een goede reden voor”

Bij ons thuis is het tussen 18:00 uur en 19:00 uur spitsuur. Eten, opruimen, lunchtrommels voor morgen maken, in bad/onder de douche, tanden poetsen, laatste wasje draaien en dan meestal linea recta naar bed. Als ik aan het koken ben zet ik de kinderen eigenlijk altijd even voor de TV. Lekker makkelijk, want zo worden zij rustig en kan ik in zo min mogelijk tijd een maaltijd op tafel toveren. Ben ik echt heel druk? Heel soms laat ik de meiden dan een keertje met de TV aan eten. I know, I know: pedagogisch verantwoord is anders. Maar als werkende moeder is het soms gewoon niet anders.

Natuurlijk zijn er ook moeders die het anders doen. Zo ook Jorinde, moeder van de drie-jarige tweeling Pippa en Feline. Jorinde en haar man Willem kijken zelf geen TV, Netflix, enzovoorts en laten ook hun kinderen niet kijken.

Oppervlakkige vormen van vermaak

“Tien jaar geleden kreeg Willem een burn-out. Dit was een hele intense periode, waarin we veel veranderingen in ons leven hebben doorgevoerd. Zo zijn we begonnen met dagelijks mediteren en hebben we de computer, televisie en mobiele telefoons de deur uitgedaan. Door ons los te maken van deze oppervlakkige vormen van vermaak zijn we écht van het leven gaan genieten.”

Veranderen in zombies

Willem en Jorinde vonden het in het begin lastig om zonder televisie de avond door te komen. “Het was enorm wennen. Je merkt dan pas hoe verslaafd je bent aan deze luie vormen van vermaak. Het duurde even voordat ik weer kon genieten van een boek en me volledig kon overgeven aan échte vormen van ontspanning. Nu we dit al tien jaar doen, kan ik niet meer zonder. We slapen beter, zijn enorm afgevallen omdat we niet meer voor de TV liggen te snaaien, kunnen ons overdag beter concentreren en genieten gewoon veel meer van onze avonden. Achteraf kan ik wel stellen dat TV kijken mensen echt verandert in zombies. Althans, dat was bij ons het geval. Om deze reden laten we ook Pippa en Feline niet kijken.”

Kinderen rustig houden

Jorinde hoort van moeders op de crèche dat zij hun kinderen wel vaak voor de televisie of iPad zetten. “Soms wel een uur per dag, om ze rustig te houden. Deze moeders vertel ik allemaal over de ervaring die wij hebben met het niet meer kijken van TV. Vaak lachen ze het een beetje weg en zeggen dat zij zich geen leven zonder kunnen voorstellen. Dat snap ik, zo waren wij eerst ook.”

Wat doen ze dan wél?

Vaak vragen mensen wat Jorinde, Willem en de kinderen dan wél doen in hun vrije tijd. “Verder zijn we heel normaal hoor, haha! In de avonden koken we samen en lezen we veel. Ook spelen we vaak spelletjes. In het weekend gaan we soms naar de bioscoop. Met volle aandacht een film kijken blijft heerlijk. Naar de bios met de meisjes doen we nog niet, hier zijn ze nu te jong voor. Maar als ze wat ouder zijn, gaan we zeker. Geen televisie en iPads, betekent natuurlijk niet dat ze nooit meer iets mogen zien.”

Eigen keuzes maken

Hoe Jorinde en Willem er later mee omgaan als Pippa en Feline bij vriendjes spelen waar wel TV gekeken wordt, weten ze nog niet. “Dat zien we dan wel weer. Natuurlijk kan je het niet helemaal bij ze weghouden. Maar zo lang wij de controle hebben, doen we dat wel. Later mogen ze hun eigen keuzes maken. Wij hopen natuurlijk dat ze er tegen die tijd er helemaal geen behoefte meer aan hebben.”

Meepraten over het verhaal van Jorinde? Dat kan in de comments onder dit artikel! 

12 reacties

Malika -

Aan “Rieneke”
Dat jij de activiteit “lezen” direct koppelt aan een roman zegt genoeg over jouw niveau en jouw bekrompen tunnelvisie.

Johanneke -

Ik snap het helemaal. Maar hoe doe je dat in deze maatschappij zonder smartphone…? Daar zou ik graag meer over horen. De tv uit laten vind ik een stuk minder ingewikkeld.

Betsy -

Wat is er mis met tv kijken voor kinderen

Harry -

Waarom verzinnen jullie al deze verhalen, mogelijk wel zo netjes om dit er bij te zetten? Deze foto is van Esther Zuidema en is niet een ene Jorinde?

Mirre -

Bij ons wordt alleen na 20 uur eventueel wel eens tv gekeken, dochter 22 jr inmiddels weet niet beter, zij is blij met deze keuze van destijds, altijd creatief bezig

Eleonora -

Een gulden middenweg zou een betere oplossing zijn. Jorinde zou programma’s op kunnen nemen die geschikt zijn en kunnen laten zien op een vast tijdstip , bv een half uurtje per dag.
Voor mezelf werkt het ook goed om bewuster te kijken en de tv niet gewoon AAN te zetten. Ik zit in de ziektewet door versleten heupen en mis mijn werk, daardoor kreeg ik het gevoel in een burn out te geraken en ben toen alle journaals , praatprogramma’s en actualiteiten gaan skippen. Had na 2 mnd geen idee meer wat er in de wereld gebeurde. Voor mij waren dat veel te veel negatieve prikkels die ik er niet bij kon hebben ( oorlogen, aardbevingen en dergelijke ) ipv dat ben ik een netflix serie gaan volgen die zich niet in onze tijd afspeelt , wat een ontspanning.
Voor mij is het duidelijk … tv kijken met mate

Dorothea -

Heel herkenbaar! Vorige maand was mijn televisie 1,5 week kapot. Ik heb in deze tijd bergen verzet!!! Alle deuren in huis geschilderd, boeken gelezen, extra schooldingen gedaan, gelezen enz! Nu de tv weer klaar is betrap ik me erop dat ik weer veel meer bank hang en tv kijk.

Jelle -

Er is ook zoiets als een gulden middenweg he. Als je kinderen niks zien kunnen ze ook niet meepraten over de populaire dingen van de leeftijd. Dat zal niet meteen zijn, maar als je een kind van 14 hebt, dat niet kan meepraten over het populaire reality programma enz. Dan kunnen ze aardig buiten de boot gaan vallen. Nee ze hoeven geen tv zombies te worden, maar een beetje van een en beetje van ander kan ook prima lijkt me. Als voorbeeld, 1 dag tv en 6 dagen niet enz. Iedereen mag opvoeden hoe hij/zij wil van me, maar vind dit wat extreem, maar goed, just my two cents.

Lens -

Ik ervaar het tegenovergestelde: ik keek weinig tv en zat mezelf s avonds in de weg. Werd onrustig. Nu kijk ik series of een documentaire (uitsluitend in avond) en met gedimd licht en een kopje thee is dat mijn rustmoment. Ik ga relaxter naar bed en heb weer meer interesses.

Lara -

Confronterend stuk! Ik voel me aangesproken, want denk dat ik ook zo’n tv-zombie ben. Klinkt heerlijk dat je nu leest en spellen speelt in plaats van tv kijkt. Bij ons schieten dat lezen en de spelletjes doen erbij in. Terwijl we van beide genoeg hebben. Misschien is dit stuk een eerste duwtje in de rug om te proberen minder afhankelijk te worden van de tv..

Karin -

Hoe ga je dat over een jaar doen als de kids naar school gaan of ga je net zo lang zoeken naar een school zonder digibord, ipads etc. En waar alleen maar gebruik word gemaakt van lesmateriaal op papier. Het onderwijs word steeds meer digitaal dus dat word dan wel moeilijk denk ik.
Maar goed ieder zijn eigen keus gelukkig en ik keur het niet af maar ik denk dat je er straks niet onderuit komt als de kids naar school gaan en in groep 3 zitten.

Rieneke -

Wat kom jij negatief over. Heeft je blijkbaar toch niet zo goed gedaan? Ook naief om tv etc oppervlakkige vormen van vermaak te zien en denken dat het écht genieten van het leven is zonder genoemde communicatie middelen.
Als ik zie wat mijn kinderen wel niet hebben geleerd van programma’s als jeugdjournaal en Willem Wever. Via tablet heeft mijn zoon al op jonge leeftijd geleerd hoe hij zijn eigen succesvolle bedrijf kon opzetten wat hij trouwens jaren geleden zeer goed heeft verkocht. Dat mijn man dankzij googlen achter kwam wat hij had en er tijdig bij was.Dat wij als gezin mijn neefje zijn avondturen via internet volgen en zo heerlijk mee genieten en overigens er ook nog veel van leren over de geschiedenis van zo’n land. Dat mijn kind zichzelf heeft leren schaken via de computer. Tja nutteloos tijdvermaak hoor enis lang niet zo genieten zeker als een nutteloos romantje te lezen.
Wat doe je trouwens hier op de site? Je v8ndt het toch nutteloos? Man ohnman we leven in de 20 eeuw!

Reageer ook