fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kinderen in het verkeer: hoe leer je ze veilig fietsen?

Hij kon nog maar net zitten of ik propte Bob al in een kinderzitje op mijn fiets. Heerlijk vond ik het, fietsen met het mannetje onder mijn neus. Niet zelden had ik een lamme arm omdat hij in slaap sukkelde en ik met een hand zijn hand ondersteunde. Inmiddels halen mijn beide mannen halsbrekende toeren uit op hun eigen fiets uit.

Toen de zijwieltjes van de fietsen werden geschroefd, nam ik mijn jongens mee in het verkeer. Zij fietsten voor me en ik er achter aan. Zo kon ik goed overzicht houden en mijn kuikens beschermen. Ik was duidelijk in mijn communicatie. Schreeuwde kort doch krachtig: ‘rechts blijven!’, of ‘hier naar links. Vinger uitsteken!’ Mijn heldere bevelen leverden Bob en Tom medelijden van andere verkeersdeelnemers op. “Aaah, kijk nou die zielige jongetjes en die schreeuwende moeder.” Vooralsnog hebben mijn mannen niet overgehouden aan mijn geblèr. In tegendeel: ik laat ze met een gerust hart los in het verkeer.

Verkeersjungle

Ik geef toe, het blijft een uitdaging om je kinderen deel te laten nemen aan de verkeersjungle. Kinderen leren fietsen is niet makkelijk. Ze moeten ook zoveel tegelijk: niet omvallen, rechts blijven, opletten, stoppen voor het verkeerslicht. Maar ik heb ze hoor, tips om je kind veilig te leren fietsen.

Tips

  1. Zichtbaar. Het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je kinderen te zien zijn in het verkeer. Hebben ze nog een kleine fiets? Plant zo’n grote oranje vlag in de bagagedrager. Zorg ervoor dat de verlichting in orde is.
  1. Maak het leuk. Niet alle kinderen vinden het leuk om zelf te fietsen. Die zitten liever bij jou achterop je fiets zodat ze tegen je rug kunnen hangen. Ik liet altijd één van mijn mannen ‘wegwijzer’ zijn. Of Bob of Tom mochten dan de route naar huis bepalen. Vonden ze altijd geweldig.
  1. Beschermende kleding. Steek je kinderen als ze nog maar net aan het verkeer deelnemen, in een goede fietsoutfit. Dat wil zeggen: lange broek, jas en dichte schoenen. Geen slippertjes met blote voeten. Mochten ze onderuit gaan, dan hebben ze niet gelijk ernstige wonden.
  1. Zet ze een helm op. Wij hebben het nooit gedaan, maar ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die willen dat hun kind een helm dragen. In veel landen is het verplicht voor fietsers. Als het jou een veilig gevoel geeft dat je kind een helm draagt, volg je gevoel dan. Better be save than sorry.
  1. Goed kijken en anticiperen. Vertel kinderen dat ze goed om zich heen moeten kijken als ze fietsen. Leer ze anticiperen. Wat kan die auto gaan doen? De hoek omslaan, precies, zorg er dus voor dat hij jou ziet. En als een verhaal aan je willen vertellen, ga dan –als dat veilig is- naast je kind fietsen. Anders tettert ie achterstevoren tegen je aan.

En vergeet niet te genieten. Samen op de fiets is gezond, ontspannend en gezellig.

Hoe heb jij je kind leren fietsen? Vond je het eng om ze alleen los te laten in het verkeer? Hoe ging je daarmee om? Wij zijn heel benieuwd! Vertel het ons in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook