fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kind naar de brugklas? Zo kies je de beste rugzak

Laatst tilde ik de rugzak van mijn jongste op en ik schrok me rot. Die tas was hartstikke zwaar. “Ja, een lange dag, mam, dus veel boeken,” haalde hij zijn schouders op. Ik bedacht me hoe belangrijk de juiste rugzak is als je kind naar de middelbare school gaat. Waar moet je op letten?

Als je kind naar het middelbaar gaat, is een van de leuke dingen het inslaan van schoolspulletjes. Een agenda (hoewel de digitale agenda steeds verder zijn opmars maakt), pennen, schriften en een rugzak. Hadden we vroeger gewoon degelijke leren schooltassen, tegenwoordig kan je daar natuurlijk niet mee aankomen. De boeken en schriften moeten in een hippe tas. Waar let je op als je een rugtas kind aanschaft?

Rugtas kind

Bedenk je van tevoren wat er allemaal in de tas wordt gestopt. Is de tas alleen bestemd voor boeken en een etui? Of moeten er ook een waterfles en brood in mee? Veel rugzakken hebben aan de buitenkant handige zakjes waarin bijvoorbeeld een fles of bidon past. Wel zo prettig want het lekgevaar is dan nihil. Je moet er niet aan denken dat de dop van de waterfles er niet goed opzit en leegloopt op de schoolboeken. Ik heb ooit een keer een geplette kiwi in mijn handtas gehad. Word je niet vrolijk van! Dus: check waar de tas voor is bedoeld en let daarop bij de aanschaf.

Een vak voor een laptop

Mijn jongste sjouwt dagelijks een tas vol zware boeken mee op zijn rug, terwijl mijn oudste nauwelijks boeken heeft. Een andere school, andere opleiding en dus een andere aanpak. Hij werkt vooral op een laptop waarin al zijn boeken zitten. Voor hem is een rugzak met een laptopvak heel belangrijk. Pubers zijn nou eenmaal soms wat onhandig met onvoorzichtig met hun spullen. Als de laptop in een goed vak zit, geeft dat toch wat meer rust.

Zit de rugtas lekker?

Nog een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een rugtas voor je kind: zit de tas goed op de rug? Het gewicht van boeken is soms echt enorm en je moet je voorstellen dat die kleine puberschouders dat gewicht moeten mee torsen. Let er dus op dat er comfortabele banden aan de tas zitten en dat ‘ie goed op de rug zit. Er zijn ook rugzakken met banden die je om je middel kunt klikken. Dat geeft extra stevigheid. De banden kun je zelf afstellen en doe dat, want dan weet je zeker dat de rugtas goed zit.

Kan ‘ie tegen een stootje?

Een rugtas moet tegen een stootje kunnen. Waarschijnlijk wordt ‘ie regelmatig in een hoek gegooid en net iets te hard op de grond gezet. En kan de rugtas tegen een fikse bui? Handig om daar op te letten. Sommige tassen zijn waterafstotend en als ze dat niet zijn, koop er dan een hoes bij die je om de rugzak kan doen als het regent.

Rugzak dames

Hoewel ik niet meer naar school hoef, ben ik wel fan van een rugzak. Zoek je een rugzak voor dames: nou, die zijn er te kust en te keur en in alle soorten en maten. Persoonlijk vind ik vooral de kleur heel belangrijk en dat er een goed vak voor mijn laptop in zit. Vaak ga ik naar mijn interviews op de fiets en dan is het prettig om een rugtas op mijn rug te hebben. Ik heb er verschillende omdat ik het leuk vind om af te wisselen. Bovendien heb ik een ander soort rugzak als ik op de racefiets zit. Die tas is van een licht materiaal, waterdicht en heeft minder vakken. Mijn roze rugzak en ik zijn onafscheidelijk als ik een interview heb.

Kleur bekennen

Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, neem het lekker mee naar de winkel en ga shoppen voor een rugzak. Denk van te voren na wat je wilt en waar de tas aan moet voldoen dan hoeft je kind hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar in de winkel heel hard over de kleur na te denken. Hoe leuk is dat!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Element5 Digital via Unsplash

Reageer ook