fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kim: “Ik ben het zat dat mijn vriendin hier steeds opmerkingen over maakt”

Goede vriendinnen, echte besties, die moeten alles tegen elkaar kunnen zeggen, toch? Nou, ja en nee vindt Kim. Haar vriendin Jessica is wel heel eerlijk. Pijnlijk eerlijk. “Ik ben het zat dat mijn vriendin hier steeds opmerkingen over maakt.”

Leugentje om bestwil

Eerlijk duurt het langst, dat weet Kim ook wel. Maar een leugentje om bestwil is zo nu en dan helemaal geen schande. “Mijn ouders hebben me geleerd om zo vaak mogelijk de waarheid te zeggen. En dat doe ik dan ook. Soms kies ik ervoor om niet helemaal eerlijk te zijn, omdat ik het pijnlijk vind. Mijn beste vriendin Jessica heeft de laatste tijd er een handje van om alles wat ze denkt eruit te flappen en dat is niet altijd even leuk.”

Zijn jullie zusjes?

Kim en Jessie zijn sinds de middelbare school dikke vriendinnen. “We kwamen bij elkaar in de brugklas, werden naast elkaar gezet en zijn nooit meer uit elkaar gegaan. Zo vaak hadden we de slappe lach en werden we weer de klas uitgestuurd. Meldden we ons gierend bij de conciërge die ons in plaats van straf een bak koffie gaf. Was een geweldige tijd, ik kijk er met zo veel plezier op terug. Jes en ik lijken ook op elkaar, vaak wordt gedacht dat we zusjes zijn. Vroeger deden we net alsof, vonden we grappig. We verzonnen hele verhalen en mensen geloofden ons dan. Lagen we weer uren om in een deuk.”

We hebben elkaar wat getroost

Ook als de twee meiden gaan studeren, ieder een andere studie, blijven ze elkaar wekelijks zien. “Joh, we hebben alles besproken. Onze verliefdheden, eerste zoen, eerste keer naar bed met een leuke jongen; over alles konden we uren kletsen. Zo fijn als je dat met een vriendin kunt doen, we hebben elkaar heel wat rechtop gezet en getroost als vriendjes de verkering uitmaakten. Even een avondje op de bank snotteren met een grote reep chocolade erbij en de dag erna ziet het leven er weer veel rooskleuriger uit.”

Huh? Wat heb jij nou aan joh?

Wat Kim ook enorm aan Jessica waardeert, is haar eerlijkheid. “Dat duurt tenslotte het langst. Soms komt Jes naar me toe in een outfit, waarvan ik denk: ‘jeetje, hoe kun je dat aantrekken? Die kleding is weinig flatteus en staat voor geen meter’. En ik zeg dat dan ook. Nooit snoeihard, maar ik vraag haar wel waarom ze die kleding kocht en dat ik het haar niet zo heel leuk vind staan. Is nooit een probleem, want als ik een modeflater sla, is Jes de eerste die dat even fijntjes onder mijn neus wrijft. Terecht! Zo houd je elkaar scherp vind ik.”

Foute trui? Say it!

De laatste tijd valt het Kim op dat haar beste vriendin soms wel heel scherp uit de hoek komt. “Kijk, ik vind het oké als ze eerlijk is en in principe mag ze alles zeggen. Heb ik een foute trui aan? Say it! Is mijn kapsel verruïneerd door mijn kapper? Wijs me erop. Wil ik graag weten want ik loop niet graag voor joker. En andersom net zo. Gewoon wel zo fijn als je eerlijk tegen elkaar kan zijn.”

Neem even een kauwgompje

Toch zit het Kim de laatste niet lekker dat Jessica steeds vaker zegt dat ze ‘even een kauwgompje moeten nemen’ of vraagt of ze haar deodorant is vergeten onder haar oksels te spuiten. “Het lijkt er op dat ze vindt dat ik stink en dat is zo’n vervelend gevoel. Want zelf heb ik dat idee helemaal niet. Ik douche elke dag, soms wel twee keer op een dag en poets minimaal twee keer per dag mijn tanden. Regelmatig blaas ik in het kommetje van mijn hand om mijn adem te ruiken, maar ik merk niets smerigs op. Steeds vraag ik me af waarom ze het tegen me zegt en ik word onzeker door haar opmerkingen. Terwijl ik zo enorm let op mijn persoonlijke hygiëne.”

Natuurlijk wil Kim dat zij en Jessica eerlijk tegen elkaar blijven. “Daar ben je tenslotte besties voor. Maar de opmerkingen die ze de laatste tijd maakt, vind ik gewoon te ver gaan en zijn niet waar. Ik zal nooit dat soort opmerkingen maken, dat is ongepast en onnodig kwetsend. Waarom doet ze dat nou, vraag ik me steeds af. Ik heb geen idee en weet ook niet hoe ik dit moet zeggen. Is toch wel heel ongemakkelijk zo.”

Flap jij alles eruit? Of geef je je vriendin ook wel eens een complimentje terwijl je haar nieuwe kapsel helemaal niet leuk vindt, maar weet dat zij er zo blij mee is? Wat raad je Kim aan? Gewoon toch maar opengooien of ook rottige opmerkingen terug maken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Esther Ann via Unsplash

Jip raakte kindje kwijt tijdens oppassen: “Niet mijn schuld dat hij niet is opgevoed”

kwijt tijdens oppassen

Voor moeders die op andermans kind passen, is het waarschijnlijk de grootste nachtmerrie als er iets met het oppaskindje gebeurt. Jip (36-jaar) maakte het vorige week mee. Ze paste op een klasgenoot uit de kleuterklas van haar dochtertje (4 jaar). Het jongetje nam tijdens het doen van de boodschappen de benen en was bijna een uur spoorloos. De moeder van het zoekgeraakte kindje was erg geschrokken én ook heel boos op Jip. Jip begrijpt dat ze is geschrokken, maar die woede? Daar is ze het niet mee eens. “Het is niet mijn schuld dat haar zoontje slecht is opgevoed. Ik raakte nooit eerder een kind kwijt tijdens oppassen… LEES HIER VERDER!

5 reacties

Margreet -

Waarom vraag je een ander vertrouwd iemand niet of je eventueel uit je mond ruikt en hoe het zit met je lichaamsgeur? Dat laatste kan je ook makkelijk zelf checken door aan je kleding te ruiken. Tandenpoetsen is niet altijd voldoende, mensen die flossen weten dat er nog resten kunnen achterblijven en dat kan een geur veroorzaken.
Ooit had ik een leraar die vreselijk stonk, echt zodanig dat je uit zijn buurt wilde blijven. Daar iets van zeggen, er zou toch iets van een band moeten zijn. Heb het verder nooit meegemaakt.
Iets van kleding of kapsel zeggen, vind ik niet belangrijk genoeg. Smaken verschillen.

Joris -

PETRA, we zien het duidelijk anders. Deze hint is m.i. niet passief-agressief, maar zoals altijd: c’est le ton qui fait la musique.

Petra van Dorp -

Dit is helemaal geen subtiele manier, dit is passief-aggressief je bestie te kakken zetten. Als het echt zulke goede vriendinnen zijn, wat is er dan zo moeilijk aan om te zeggen ‘Hé Kim, ik vind het een beetje vervelend om je te zeggen, maar je ruikt de laatste tijd een beetje uit de mond/ik ruik een lijflucht bij je.’ Het is niet leuk om te horen, maar altijd beter dan dat iemand demonstratief over kauwgom of deo begint. Trek dan je grote meiden onderbroek aan en zeg waar het op staat. Mijn beste vriendin had dat lef wel, en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Het is ook de manier waarop je het brengt; gewoon normaal, uit bezorgdheid. Niet met fluwelen handschoenen, maar ook niet demonstratief over kauwgom en deo beginnen. Daarna kan Kim altijd nog naar de tandarts/arts/wat dan ook om het probleem aan te pakken.

Fiene -

Tja 1. Je had het liever dat ze het eerlijk tegen je zegt en 2. Soms ruik je het zelf niet. Je kan het wel aangeven dat je het soms vervelend vind. Maar goed als je wel een nare adem hebt wilt je toch liever ook dat ze dat tegen je zegt? Dat doe je zelf ook.

Joris -

Dat je jezelf niet ruikt, maakt niet dat je niet stinkt, he? Dat ze je zegt dat je beter een kauwgompje kunt nemen, is juist een subtiele manier om niet te hoeven zeggen dat je uit je mond ruikt. Dat je het als belediging opvat, is onnodig. Dat je je tandjes regelmatig poetst, is ook geen garantie op een frisse adem. Misschien even een bezoekje aan de mondhygiënist of tandarts? Misschien heb je wel een (beginnend) gaatje (wat aan het rotten is) of ontstoken tandvlees…

Reageer ook