fb
Damespraatjes Damespraatjes

Keukenhof mag niet open op 20 maart: “Onbegrijpelijk dat je in elk park mag lopen, maar niet hier”

Vorig jaar zou ik voor het eerst in mijn leven naar Keukenhof gaan. Onze Filipijnse oppas had het hoog op haar lijstje staan en ons leek het eigenlijk ook heel erg leuk. Helaas kon Keukenhof vanwege het plotselinge toeslaan van het coronavirus vorig jaar helemaal niet open. En ondanks dat Keukenhof dit jaar alle voorbereidingen heeft getroffen om open te kunnen, is er gisteren medegedeeld dat ze op 20 maart niet de deuren mogen openen. 

Aangepast

Keukenhof voert al lange tijd overleg met de verschillende overheidsinstanties en is ervan overtuigd dat het park veilig open kan gaan voor bezoekers. Nederland verkeert nog steeds in een lockdown als gevolg van het coronavirus en de opzet van Keukenhof in 2021 is daarop aangepast.

Alleen als wandelpark

Helaas is op 10 maart aan Keukenhof medegedeeld dat er geen toestemming is om op 20 maart te openen voor publiek, ondanks alle maatregelen die genomen zijn. Keukenhof zou dit jaar alleen opengaan als wandelpark, waar bezoekers in de buitenlucht van het tulpenpark kunnen genieten. Alle gebouwen blijven gesloten, er wordt maar een beperkt aantal personen toegelaten, tickets kan men alleen vooraf online per tijdslot bestellen en er zijn mechanische toegangspoorten geplaatst zodat bezoekers zonder enig fysiek contact met andere personen het park kunnen betreden.

Onbegrijpelijk

Bart Siemerink, directeur: “Dat we dit jaar weer niet open mogen is een enorme teleurstelling voor iedereen die bij Keukenhof betrokken is. Binnen alle coronaregels is het volstrekt veilig om in Keukenhof een wandeling te maken. Afgelopen jaar werden we overvallen door corona en kon het park niet open. Dit jaar zijn we helemaal voorbereid op corona en is het onbegrijpelijk dat je in ieder park in Nederland mag wandelen, maar niet in Keukenhof.”

Enorme financiële gevolgen

Het park is 32 hectare groot (50 voetbalvelden) en heeft 15 kilometer aan wandelpaden. Daarmee kan Keukenhof zorgen voor een leuke dag uit, in de buitenlucht en in een veilige en gecontroleerde omgeving. Keukenhof heeft een jaar lang gewerkt aan de voorbereiding. Naast de teleurstelling dat 20 maart de poorten niet open kunnen, heeft het ook enorme financiële gevolgen. Zowel voor Keukenhof zelf als voor veel bedrijven die betrokken zijn als leverancier, in de sierteelt of in het toerisme.

Klaar voor de bezoekers

Keukenhof is het internationale showvenster voor de sierteelt. Samen met 700 bloembollen- en bloemenbedrijven maakt Keukenhof de etalage van ons land. Het 72e Keukenhofseizoen is gepland t/m 9 mei. In 2019 bezochten nog 1,5 mln. mensen Keukenhof, waarvan 20% uit Nederland (300.000) en 80% internationaal. Zodra het mogelijk is om wel open te gaan, zal Keukenhof dat doen. Het park komt al prachtig in bloei en ligt klaar voor de bezoekers.

Heel jammer en een grote tegenslag voor het park en iedereen die hier graag naartoe had gewild. Wij hopen van harte dat ze dit jaar alsnog de deuren mogen openen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook