Met de feestdagen voor de deur is het weer tijd om de lekkerste recepten te verzamelen. Hier begin ik meestal in november al mee en zo weet ik zeker dat ik voor de feestdagen genoeg goddelijke food-inspiratie tot mijn beschikking heb. Sommige recepten bedenk ik zelf en het is dan ook slim om deze al voor het kerstdiner te proberen om missers te voorkomen. Zo ook deze brownietaart met witte chocolade crème en frambozen. Mijn familie mocht hem tijdens een lunch voorproeven en zij waren unaniem: deze taart willen we bij het kerstdiner ook!
De brownietaart
Deze brownietaart is zacht en zit bomvol chocolade. Hij is flink machtig, maar juist dat maakt hem zo lekker. Heerlijk bij de koffie tussen de middag of na een bijzonder diner. Met het fruit kan je variëren. Ik koos voor frambozen, maar ook mango of perzik zijn hier heerlijk bij.
Benodigdheden
Brownietaart
- 200 gram pure chocolade
- 1 eetlepel bloem
- 5 eieren
- 200 gram Blue Band Cake & Koekjes margarine (pakje)
- 250 gram suiker
Garnering
- 200 gram witte chocolade
- 500 gram roomkaas/monchou
- 250 milliliter slagroom
- 400 gram frambozen
- Poedersuiker
Verder
- Hoge taartvorm met diameter van ca. 20 centimeter
Bereiden
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de taartvorm in.
2. Smelt de pure chocolade met de margarine au bain-marie. Wanneer hij helemaal gesmolten is roer je er de suiker doorheen. Zet 5 minuten opzij om het een beetje af te laten koelen.
3. Meng één voor één de eieren door het chocolademengsel. Roer door met een houten lepel of spatel. Voeg ook de bloem toe en roer door het mengsel.
4. Giet het chocolademengsel in de ingevette bakvorm en zet hem voor ongeveer 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
5. Maak ondertussen de witte chocolade crème.
6. Klop de slagroom. In een andere kom doe je de roomkaas en deze klop je met een mixer tot een egale massa.
7. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doe de slagroom en de gesmolten witte chocolade bij de roomkaas en roer rustig door met een spatel.
8. Neem 150 gram frambozen en prak deze fijn in een bakje. Schep hier 4 flinke eetlepels uit de bak met de chocolade crème bij en roer goed door. Zet zowel de chocolade crème als de chocolade-frambozen crème afgedekt in de ijskast.
9. Na 60 minuten haal je de brownietaart uit de oven. Laat deze een uur afkoelen.
10. Snijd over de breedte in tweeën. De bovenkant is nu los van de onderkant.
11. Besmeer de onderste helft met een dikke laag frambozen creme en leg hier de bovenste laag op.
12. Besmeer de brownietaart voorzichtig met de helft van witte chocolade crème. Zet de taart een uur in de ijskast en besmeer met tot slot nogmaals met de laatste helft van de witte chocolade creme.
13. Garneer de taart met frambozen en poedersuiker.
Geniet ervan!
Stukje over? Lekker bewaren. Lees hier hoe lang een taart bewaren verstandig is!
Lijkt jou dit ook zo lekker?
En? Loopt het water jou ook al in de mond bij het lezen van dit recept?
Persoonlijk ben ik een groot voorstander van ‘alles in balans’. Over het algemeen eet ik graag gezond en bewust, maar ik geloof er ook heilig in dat het soms enorm goed is om de teugels bewust te laten vieren. Een paar glazen van je favo wijn op vrijdagavond, een super romige kaaspasta om op woensdag het midden van de week te vieren en in de vakantie soms even lekker helemaal niks aan sport doen. Het maakt je een gelukkiger mens. Mij wel in ieder geval.
Om ook in deze kersttaart de balans weer enigszins terug te brengen, hebben we voor margarine in plaats van roomboter gekozen. Dit is naar mijn idee een mooie manier om de taart toch iets minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet binnen te krijgen.. Het blijft geen dieet-maaltijd (hoort ook niet tijdens de kerst naar mijn idee), maar je moet natuurlijk winst pakken waar dit kan! Ook het toevoegen van fruit geeft de taart vitaminen en helpt je bij het bereiken van je optimale fruitinname. Altijd alles positief proberen te bekijken ladies.
chocolade hart -
Wat een heerlijk recept, het water loopt me in de mond.