fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kendra: “Ik vind het zo erg dat mijn man dit met onze zoon doet!”

Kendra en haar man Raoul wonen sinds vorig jaar in Amsterdam, nadat ze ruim tien jaar in Spanje hebben gewoond. “Ik studeerde Spaans en liep stage in Madrid. Hier heb ik Raoul ontmoet en ben verliefd geworden. Direct na mijn studie ben ik naar Madrid verhuisd. Een heerlijke stad waar we prettig hebben gewoond. Toen ik zwanger raakte van onze zoon Mateo, besloten we naar Nederland te verhuizen. Ik miste mijn familie en wilde Mateo graag in Nederland grootbrengen. Vooral voor Raoul een grote stap. Hij sprak een beetje Nederlands en moest hard zijn best doen om hier zijn draai te vinden. We zitten hier nu ruim een jaar en we zijn blij met onze beslissing. Alleen baal ik ervan dat Raoul dít met Mateo doet…

Echte kaaskop

Als zzp’er in de IT-sector was het voor Raoul eenvoudig om in Nederland werk te vinden. “Ze stonden om hem te springen en hij heeft veel goede klussen. Het was best even wennen voor Raoul hier in Nederland. Natuurlijk kende hij de taal een beetje en kende mijn familie en vrienden, maar dat was het wel. Zo was hij enorm geschrokken om de karige lunches en de hoog-efficiënte dagen. Nu weet hij niet beter en is hij dol op zijn broodje kaas. ‘Ik ben een echte kaaskop’, zegt hij trots als hij ’s ochtends zijn lunchboterhammen in een zakje stopt. Hilarisch.”

Trots op hem

Ook gaat het Nederlands van Raoul met sprongen vooruit. “In Madrid hoorde hij mij vaak met mijn familie en vriendinnen bellen en in de vakanties kwamen we regelmatig bij mijn ouders thuis. Hij kende zinnen als ‘mag ik een kopje koffie’ en ‘dank u wel mevrouw’, maar dat was het wel. Nu hij in Nederland woont en op Nederlandse les zit, gaat het hard. Hij kan al serieuze gesprekken voeren en daar doet hij hard zijn best voor. Ik ben trots op hem en waardeer dat hij dit voor mij doet. En tóch is er iets waar ik zo enorm van baal.”

Niet wisselen

Zoontje Mateo is nu bijna een jaar oud en begint bijna met lopen en praten. “Bizar om te zien hoe een kind in één jaar zo groot kan worden. Omdat Raoul en ik hebben besloten in Nederland te blijven, willen we Mateo Nederlandstalig opvoeden. Natuurlijk zal hij heus wat Spaans meekrijgen, maar de focus ligt op het Nederlands. We wonen hier en dus vinden we het belangrijk dat dit zijn eerste taal is. Op het consultatiebureau hebben we gevraagd of het mogelijk is dat Raoul soms Nederlands, soms Spaans met hem praat. Dit hebben ze afgeraden. ‘Tweetalig opvoeden is prima, als Mateo maar één taal aan één ouder koppelt’. Ze stelden voor dat Raoul altijd Spaans met hem zou praten en ik altijd Nederlands. Dat zagen we niet zitten. Zeker niet omdat Raoul ook veel Nederlands moet spreken.”

Snel weer Nederlands

Het echtpaar besluit daarom om voorlopig niet de Spaanse taal te introduceren. “Raoul vond dat best lastig, maar begreep ook dat het voor hem en onze zoon beter is om het op deze manier te doen. Helaas ‘betrap’ ik Raoul er steeds vaker op dat hij wél Spaans tegen Mateo spreekt. Wanneer ik binnenkom switcht hij snel weer naar het Nederlands en ik kan zien dat het voor Mateo verwarrend is. Juist dat wisselen tussen twee talen van één ouder is ons afgeraden. Ik baal enorm dat Raoul zich niet aan onze afspraak houdt.”

Moet zelf ook oefenen

Kendra spreekt Raoul er steeds op aan als ze hem Spaans hoort praten. “Elke keer zegt hij ‘sorry, ik denk er niet bij na’. Daar heb ik niks aan, maar onze zoon zeker niet. Ook voor hemzelf is het niet verstandig. Op zijn werk en in onze vriendengroep wordt er veel Engels gesproken. Het oefenen van zijn Nederlands is daarom iets wat hij thuis, samen met Mateo, kan doen. Ik vind het vervelend dat hij het steeds ‘vergeet’ en dat dit voor verwarring zorgt bij Mateo.”

Moeder van Raoul

Ergens heeft Kendra het vermoeden dat de moeder van Raoul hem vraagt wat meer Spaans met Mateo te spreken. “Zij spreekt geen woord Engels of Nederlands en dus hoopt ze dat haar kleinzoon snel Spaans leert praten. Ze vond het al niks dat we naar Amsterdam verhuisden, maar toen ze hoorde dat we hem in principe geen Spaans leren nu, moest ze even slikken. Ik denk dat ze Raoul heeft gevraagd tóch stiekem Spaans te spreken met Mateo. Hij zegt dat dit niet het geval is en bewijzen kan ik het niet, maar waarom zou hij onze afspraak anders niet nakomen?”

Afbeelding: Nathan Dumlao on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

10 reacties

Lydia -

Gewoon tweetalig opvoeden dat is toch juist makkelijker kinderen pakken het snel op en uw man kan misschien beter in uw regio bij een praatgroep waarbij ze alleen maar Nederlands met elkaar mogen praten.

Karen -

Wow, deze moeder begrijpt er echt heel weinig van (óf is erg egoïstisch bezig). Het is voor een kind juist heel goed om meertalig op te groeien, dat is al heel lang bekend. Vader Nederlands laten spreken is zeker niet aan te raden, aangezien zijn Nederlands nog niet top is en hij dan dus het verkeerde voorbeeld geeft. Een taal oefenen doe je niet met je kind… Bovendien kan hij in het Spaans beter een dieper gesprek voeren over bijvoorbeeld gevoelens.
Het feit dat moeder het blijkbaar verkeerd vindt dat oma ook graag wil kunnen communiceren met haar kleinkind zegt ook heel veel…
Overigens is het advies van het CB ook behoorlijk achterhaald. Het is al jaren duidelijk dat het niet zo strikt hoeft, kinderen zijn flexibel genoeg als ze zo jong zijn.

Madelief -

Ik woon in het buitenland en onze kinderen zijn tweetalig. Voor kinderen geen probleem. Wij (de ouders) zijn beiden Nederlands, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om mijn kind in de lokale taal op te voeden. Ik spreek de taal wel, maar kan me er niet altijd zo precies in uitdrukken als ik zou willen. Als het gaat om emoties en gevoelens wordt het helemaal lastig. Dat is niet prettig voor mezelf maar al helemaal niet goed voor de ontwikkeling van mijn zoon of dochter. Dus ik zou uw man lekker spaans met uw zoon laten praten. Op die manier kan hij in ieder geval een gezonde emotionele band met zijn kind opbouwen. En voor uw zoon is het straks ook prettig als hij spaans spreekt. Kan hij straks ook met zijn spaanse familie communiceren. En daarnaast is het een wereldtaal die door nogal veel meer mensen wordt gesproken dan Nederlands.

John -

Ik woon in het buitenland en de meeste van m’n vrienden zijn immigranten/expats en wonen en werken over de hele wereld. Onzin van het consultatiebureau. Iedere pwuter/kleuter in onze vrienden kring en werk kring groeit op of groeide op met twee talen vanaf geboorte. Zelfs drie talen in Canada. Ze pakken het snel op en weten niet beter. Ik ken peuters die Canadees en Russisch praten en peuters met een Haags accent die ook Thai spreken. Alleen als de kinderen met beide ouders tegelijk praten mixen ze de talen soms.

Anne -

Wij wonen in Z-Limburg. Er wordt hier (gelukkig) door kinderen nog veel Limburgs gesproken, naast het Nederlands. Zelfs als er thuis enkel Nederlands gesproken wordt pikken ze er onderling veel van op. Dit geeft veel kinderen toch n voorsprong wb taal-gevoeligheid.

ca van Wijk -

Als je je kind de kans kan geven om hem meer talen te leren is dat toch een voordeel ook voor je kind zelf hoeveel kinderen komen naar Nederland en spreken alleen hun eigen taal en na een paar jaar spreken ze vloeiends Nederlands maak je niet druk daarom

Elsa -

Ga ajb niet af op wat het consultatiebureau zegt. Ik heb afwisselend Nederlands en Engels tegen mijn dochter gepraat en beide talen spreekt ze nu perfect wat haar op school alleen maar een voorsprong geeft. En het is toch hartstikke fijn voor de familie in Spanje als ze straks gewoon met hem kunnen communiceren.

joke hager-kiers -

mijn kleinkinderen 4jaar en 2jaar moeder uit namibie spreekt afrikaans en engels tegen de kinderen wij [opa en oma nederlands en de kinder praten engels maar begrijpen elke taal
vader nederlands wonen allen in duitsland daar leren de kinderen duits op de opvang
[school]

Amm -

Wat een onzin! Juist nu hij klein is moet je t leren. Pikken ze snel op.
Alsof ze bij consultatiebureau alles weten!

Ootje -

Het is toch juist goed dat een kind tweetalig wordt opgevoed. Zal hij later veel profijt van hebben en ook fijn om met zijn oma te kunnen communiceren
Nederlands wordt bijna in geen een land gesproken

Reageer ook