fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kathleen leest De zes levens van Sophie van Sarah Meuleman

De Zes Levens van Sophie is de eerste roman van Sarah Meuleman. Ze schreef al voor Vrij Nederland en Vogue. Dat is al een interessante combinatie en verklaart ook haar vermogen om zowel inhoudelijk, confronterend als beeldend entertainend te schrijven. Spannend, indringend en intelligent.

En dan krijg je ineens een boek van een vlaamse schrijfster in handen. Dat is iets wat ik normaliter probeer te vermijden omdat ik bij woorden als refter en stoefen straffe associaties met strenge scholen, niet communicatieve nonnen en regels waar ze in het leger nog een puntje aan kunnen zuigen mee heb. De schrijfster op de achterflap kijkt me ook al een tikje streng aan maar toch, haar I’ve seen it all blik en de tekst van de achterflap maken me nieuwsgierig. De vriendschap tussen twee meisjes, een zoektocht die aan de hand van levens van vrouwen als Virginia Woolf wordt gestart met de grote vraag: wat is er in de nacht dat Sophie spoorloos verdween met het Belgische meisje gebeurd? Misschien is het mijn voornaam of de spelling met ae in mijn achternaam dat het weggeeft maar dat ik de sfeer, de geur en gesprekken direct kan plaatsen, komt dit keer niet uit alleen uit mijn inlevingsvermogen. De setting van het verhaal is bekend. En dat maakt de rollercoaster, want dat is De Zes Levens van Sophie, nog intenser.

Het beklemmende verhaal begint in een klein Belgisch dorp in de tijd dat de Dutroux bewezen heeft dat de wereld een verziekte plaats is die niet veilig is voor jonge meisjes. Hannah en Sophie delen alles met elkaar, zoals jonge meisjes dat doen. Als Hannah verliefd wordt op de charismatische Damiaan ontspoort hun vriendschap. Jaren later werkt Hannah als succesvol schrijfster in New York waar ze haar glamorous baan voor een society blad inruilt voor het onzekere bestaan van auteur van een boek over vrouwen als Agatha Christie, Barbara Follett en Viirginia Woolf die worstelden met vragen over familie, trouw en ambitie. Schrijfsters die op een dag spoorloos verdwenen. Net als Sophie.

Het gaat al snel bergafwaarts met de schrijfster in New York. In plaats van getormenteerde levens te beschrijven, leidt ze er zelf een. Waarbij ze steeds dichterbij het antwoord op de vraag komt: wat is er die nacht met Sophie gebeurd?

Het is een boek dat je niet weg kunt leggen. Zelfs als er toch die nonnen en scholen in voorkomen. Een boek met een einde dat je niet wilt vertellen omdat de weg er naar toe zo knap is opgebouwd en het heiligschennis zou zijn de plot weg te geven. En die plot is, dat kan ik je wel al vertellen, mindblowing!

Titel: De zes levens van Sophie
Auteur: Sarah Meuleman
Uitgeverij: Lebowski
Prijs: € 19,99
Foto homepage: van www.sarahmeuleman.com
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Recensie
Kathleen Vael (48) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 16. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook