fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kate heeft orthorexia: “Ik mag maximaal 1.000 calorieën per dag van mezelf”

Een paar jaar geleden hoorde ik de term voor het eerst: orthorexia. Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij de focus op extreem gezond eten ligt. De 29-jarige Kate heeft orthorexia en wil ons graag een kijkje in haar leven en dieet geven.

Geen kaassaus

Al vanaf de puberteit is de Kate erg gefixeerd op gezonde voeding. “Als mijn moeder ’s avonds het eten op tafel zette, waren er altijd al dingen die ik absoluut niet opschepte. Zo deed ik absoluut geen kaassaus over mijn groenten, at ik maximaal drie eetlepels pasta, rijst of aardappel en vermeed ik zo veel mogelijk alles waar veel vet of suiker inzat. Ik was toen al extreem bezig met gezonde voeding, maar schrapte niet hele voedselgroepen.”

Sportieve vriendinnen

Pas wanneer Kate gaat studeren, slaat ze door. “In Amsterdam ontmoette ik in de sportschool meiden die net als ik waren. Ze dronken geen alcohol, gingen elke dag naar de sportschool en zagen koolhydraten als hun grootste vijand. Binnen dit groepje voelde ik me veilig en op mijn gemak. Samen konden we uren over voeding, calorieën en sport praten. Ook stimuleerden we elkaar om elke keer weer een stapje verder te gaan in het gezonde eten.”

Dagmenu

Om te schetsen wat Kate op een dag zoal eet, leest ze een van haar standaard dagmenu’s voor. “Mijn ochtend begin ik met een glas heet water met citroen, een gekookt ei en een verse groentesap. Tussendoor neem ik een handje noten. Tussen de middag maak ik gestoomde groenten met een klein stukje witvis. Tot het avondeten eet ik een appel en als ik heel hard gesport heb ook een eiwitshake. ’s Avonds ga ik voor een kopje bouillon met groenten of een salade met gepocheerde kip. Mijn voeding houd ik bij in een speciale app, zodat ik zeker weet dat ik niet te veel calorieën, koolhydraten en vetten binnenkrijg. Ik mag maximaal 1.000 calorieën per dag van mezelf.”

Kleine verandering op kleine verandering

Als Kate met haar vriendinnen in Amsterdam is, valt het haar niet op dat haar voeding erg eenzijdig en calorie-arm is. “Maar als ik soms een weekend bij mijn ouders ben, zie ik dat ik echt heel anders ben gaan eten. Waar ik vroeger een paar dingen niet nam, schep ik tegenwoordig alleen nog maar groente op. Als je elke keer een kleine verandering doorvoert, heb je bijna niet door dat je steeds eenzijdiger gaat eten. Genieten van een bord pasta of een patatje bij de snackbar doe ik al jaren niet meer.”

Veel complimenten

Hoewel Kate zelf ziet dat haar dieet steeds extremere vormen aanneemt, is de motivatie om hulp te zoeken laag. “Via het internet weet ik dat ik orthorexia heb, maar ik zie geen reden er iets aan te doen. Ik ben nog nooit zo slank geweest en krijg veel complimenten op mijn uiterlijk. Er komen regelmatig mensen naar me toe die willen weten hoe ik dit lichaam heb gekregen.”

Buiten haar comfortzone

Natuurlijk zijn er ook momenten waarop Kate het moeilijk heeft. “Ik treed echt buiten mijn comfortzone wanneer ik naar een feestje of verjaardag ga. Er wordt dan van je verwacht dat je ‘gezellig’ mee eet en drinkt. Het is voor mij soms best moeilijk om keer op keer een stuk taart af te slaan als de rest het wel neemt. Ook bij mijn ouders heb ik het moeilijk, vooral omdat het hier heel duidelijk is dat ik veel minder eet dan vroeger. Op vakantie of uit eten gaan doe ik nooit, omdat ik weet dat ik hier in situaties kom waarin ik me ongemakkelijk voel.”

Meepraten over het verhaal van Kate? Dat kan in de comments onder dit artikel.  

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook