fb
Damespraatjes Damespraatjes

Karin schrikt: Elke anderhalve minuut sterft een baby door vervuild water

“Ik lust dit gewoon niet.” Met lange tanden zit Tommie achter zijn bord avondeten. Het ligt op het puntje van mijn tong om te zeggen “de kinderen in Afrika….”. Ik slik het in. Moet denken aan een vriend. Hij antwoordde steevast als zijn moeder hem voor de zoveelste keer zei dat de kinderen in Afrika een moord voor zo’n bord eten zouden doen, ‘nou mam, dan pak je mijn bord in en stuur je het toch lekker op.’

En toch, toch denk ik altijd aan hen die het minder hebben als één van mijn kinderen zegt iets niet te ‘lusten’ of te ‘hoeven’. Regelmatig realiseer ik me dat wij het goed hebben. In een rijk land wonen waar bijna iedereen de basisbehoeften om in leven te blijven, binnen handbereik heeft.

Drie euro helpt al
Cordaid helpt mensen in nood zodat hun basisbehoeften ook binnen handbereik zijn. Door simpel een petitie op de site van Cordaid te ondertekenen, help ik  daaraan mee. En door het sturen van een smsje waarmee ik drie euro doneer, maak ik mensen gelukkig.

ONDERTEKEN DE PETITIE

Ook hulp in Nederland
Mijn goede doel voor volgend jaar had ik snel bedacht: dat wordt Cordaid. Ik steun graag organisaties die mensen in nood helpen. Niet alleen op de korte, maar vooral op de lange termijn. Er zijn mensen in mijn omgeving die dan zuchten: ‘ja nobel plan hoor Karin, we kunnen al die mensen in Afrika wel helpen, maar kijk eens om je heen, in Nederland. Hier is ook een groot aantal mensen in nood.’ Klopt. En die worden ook geholpen. Door bijvoorbeeld Cordaid, die zich niet alleen inzet voor mensen in de meest moeilijke gebieden, maar ook in Nederland worden mensen in moeilijkheden weer op de rit geholpen.

cordaid-kinderen-water

Onderteken de petitie
Momenteel vraagt Cordaid aandacht voor het gebrek aan schoon drinkwater voor miljoenen mensen ter wereld. Hoe kun jij helpen? Door het ondertekenen van een petitie, kost niets en is een kleine moeite. Gewoon even naar de site gaan en je naam invullen.
Toen ik verder las op de site schrok ik me rot: elke negentig seconden sterft een kind aan een water gerelateerde ziekte. Elke anderhalve minuut gaat er dus een kleintje dood omdat hij geen schoon en veilig water kan drinken.

Bob in bad
Ik denk terug aan mijn baby’s. Bob kraaiend van plezier in zijn badje gevuld met warm water en babysop. Ik denk aan de liters water die we dagelijks drinken en gebruiken. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om geen kraanwater te hebben. Dat je ziek wordt omdat je vies water drinkt. Dat je aan de diarree raakt en daardoor uitdroogt. Maar dat je het vochtgebrek dus niet kan aanvullen.

Cordaid bij RTL Boulevard
Om aandacht te vragen voor het gebrek aan schoon drinkwater voor miljoenen mensen ter wereld, voert Cordaid samen met RTL Boulevard sinds een paar jaar actie. Dit jaar is presentatrice Marieke Elsinga naar Ethiopië geweest en heeft met eigen ogen gezien hoe schrijnend de situatie is. In de week van 20 november is er dagelijks bij Boulevard een item te zien over de reis die Marieke maakte en de schrijnende situaties die zij zag. De kijker wordt gevraagd om eenmalig een smsje (van slechts drie euro)  te sturen en de petitie te ondertekenen.

Sms drie euro
Drie euro. Wat is nou drie euro, denk ik. Volgende week zit ik dagelijks aan de buis gekluisterd en stuur ik een smsje WATER naar 4333. Met die drie euro help ik al één persoon een jaar lang aan schoon water. Over het eerste goede doel van volgend jaar hoef ik niet meer na te denken, met het steunen daarvan ben ik vast begonnen.

ONDERTEKEN HIER DE PETITIE

Karin van Leeuwen (45 jaar) is eigenaar van tekstbureau De Gooise Pen. Heeft meer dan twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee mannen Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven (momenteel is ze druk met een boek!) is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool voor spinninglessen en krachttrainingen. Alledrie haar mannen atletieken en Bob en Tom doen daarnaast aan freerunning.

Reageer ook