fb
Damespraatjes Damespraatjes

Karin kijkt uit naar de Geluksroute morgen in Hilversum

“Vanderkaa, wil jij een artikel over geluk schrijven?” bast mijn eindredacteur van de Hilversumse krant waarvoor ik ook schrijf. Geluk. Maar natuurlijk. Ogenblikkelijk verschijnen er klavertjes vier en schoorsteenvegertjes op mijn netvlies. “Er zijn dames die een geluksroute uitstippelen. Door heel Nederland.” Aan zijn stem hoor ik dat hij er niet echt in gelooft. Ik wel. Mijn motto: ‘eerst geloven dan zien’. Kom maar op met de Geluksroute.

Ik maak een interviewafspraak en leun daarna achterover. Wat is geluk? Wat betekent het voor mij?

Geluksplukkers

“Toen ik hoorde van de Geluksroute, begon het in me te bubbelen. Fantastisch, dat wil ik ook,” vertelt een van de initiatiefneemsters van de route die zaterdag 14 en zondag 15 oktober in Hilversum wordt gehouden. Als ze vertelt over geluksbrengers en geluksplukkers, heeft ze me. Het klinkt als een sprookje. Zo een waarvan je weet dat íe goed gaat aflopen. Wat kan ik verwachten? “De geluksroute voert door de stad waarin ie wordt gehouden. Op centrale plekken maar ook bij mensen thuis,” vertelt de geluksbrenger. Het kan dus zomaar gebeuren dat ik bij iemand thuis kom, die de soep die zij zelf zo heerlijk vindt met mij wil delen. In de hoop dat ik daar ook gelukkig van word. Of dat ik een free hug krijg van een onbekende geluksbrenger. “Een Hilversumse schrijfster geeft boeken weg waarvan zij zelf heel gelukkig werd. Dat kun je allemaal verwachten.”

Het zijn de kleine dingen

Ik kom erachter dat geluk voor de dames waarmee ik praat, simpel is. In kleine dingen zit. Een goed en onverwachts gesprek met iemand die je nooit eerder zag. De persoon die achter je staat in de kassarij en je een euro geeft die je tekort komt voor je boodschappen. Ik hoor ze niet over het winnen van een grote loterij zodat je nooit meer hoeft te werken. Nee. Want werken, daarin schuilen ook veel geluksmomenten, zo vinden zij.

Waar word ik blij van?

Ik laaf me aan hun positiviteit. Als ik terugfiets naar huis kijk ik om me heen. Vraag me af waarvan ik blij word. Gelukkig. Al trappende kwam ik tot een vrolijke top 5. Ik ontdekte dat ik geluk word van:

  1. Het werk dat ik doe. Schrijven is altijd mijn passie geweest. Zoeken naar de juiste woorden, ze in het goede tempo in de juiste volgorde zetten. Verhalen vertellen. Ik word er blij van.
  1. Fietsen. Als ik op mijn fiets stap, mijn trappers laat ronddraaien, om mee heen kijk en de hei op zoef, voel ik me blij. Wat een mazzelaar ben ik dat ik de wind in mijn haren voel, mijn gedachten kan ordenen, de schoonheid van de natuur zie.
  1. Gezond zijn. Toegegeven: ik heb er zelf een groot aandeel in, ben lief voor mijn lijf, maar dan nog ben ik blij dat ik een lijf heb dat doet wat ik wil. Dat me aan kan.
  1. Een goed gesprek. Soms dan pieker ik wat. Weet ik even niet meer hoe ik een bepaalde situatie de baas kan zijn. Ik kom er even niet uit. Dan zijn er mensen om me heen die me iets vertellen. Uitleggen hoe het zit. Hun licht vanuit een andere hoek op mijn piekerprojectje laten schijnen. Het opgeluchte gevoel na zo’n gesprek, is onbetaalbaar.
  1. De zon. Ik word gelukkig van de zon die opkomt. Die schijnt, die de wereld net even vrolijker maakt. Omdat ik vaak al vroeg fiets, zie ik de zon opkomen. Een magisch moment waarvan ik echt gelukkig word.

Maar ook van een stuk chocola, een bezoek aan de kapper, knuffelende kinderen en een goed boek word ik gelukkig. Ik ben benieuwd waar anderen gelukkig van worden. Wat de geluksbrengers mij morgen, als ik als geluksplukker door Hilversum loop, mij bieden. Ik verheug me erop.

En wat een geluk dat de weersvoorspellingen zo mooi zijn. Nou ja, zoals mijn oma vroeger al zei: ‘zonder geluk vaart niemand wel.’

Waar word jij gelukkig van? Daarnaar zijn we heel nieuwsgierig. Vertel het ons, praat mee. Dat kan in de comments onder dit artikel!

Wil je meer weten over het programma van de Geluksroute in Hilversum? Kijk dan hier: Geluksroute Hilversum

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Karin -

dank Irene! Geniet van de geluksroute!

Irene Verdoorn -

Nou ik word dus helemaal gelukkig van jou Karin en jouw collega Susan. Dat jullie gelukkige berichten in de Hilversumse kranten zetten. Zo kunnen we elkaar inspireren tot geluk. Dan gaat de wereld er echt anders uitzien, daar ben ik zo van overtuigd. liefs, Irene

Reageer ook