fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan je een moswand in huis zelf installeren?

moswand maken

Tegenwoordig kiezen mensen ervoor om steeds vaker wat meer groen te introduceren in huis en op kantoor. Plantcentraal.nl schreef in een artikel dat onderzoek van de NASA eind jaren ’80 wetenschappelijk heeft aangetoond dat planten de lucht in ons huis kunnen filteren en daarmee de lucht schoner maken. GezondNU.nl borduurt hierop voort en deelt de gezondste en ongezondste planten in huis, Ze halen ook een onderzoek van onderzoeksinstituut TNO aan, waarin staat dat een plant per twaalf vierkante meter al voor minder irritaties aan het lichaam en minder ziekten zou kunnen leiden. Planten om wel voor te kiezen zijn klimop, aloë vera, vrouwentong en de lepelplant. Welke je beter kunt laten staan zijn de oleander, gele narcis en dieffenbachia. In dit artikel hebben we het over de moswand. Lees je mee? 

Wat zijn mossen?

Mossen, oftewel kleine planten, hechten zich met hun wortelstructuren aan rotsen, bodem of boomstammen. Hierdoor ontstaan er vaak een soort van platte matten, welke ook stengels en soms zelfs bladeren hebben. Mos groeit het beste op vochtige en schaduwrijke plekken en neemt water op uit de lucht. Mos is binnen de natuur erg nuttig omdat het de bodem beschermt tegen erosie en daarnaast ook humus en vocht vasthoudt waardoor zaden en sporen de kans krijgen om te ontkiemen. Daarnaast vinden wormen en insecten het ook erg fijn. Een prima manier om zorg te dragen voor het microklimaat dus.

Wat zijn de voordelen van een moswand in huis?

Planten dempen geluid, maar als je voor mos kiest is dit nog net even een stukje beter. En een beetje isolatie in huis (of op kantoor) is best prettig, zeker als je kinderen hebt, of bijvoorbeeld graag naar muziek luistert. Om een isolerende wand te maken met mos kun je het beste kiezen voor rendiermos, welke door de dikte en luchtige structuur het geluid absorbeert. Het werkt als het ware als een dik tapijt of akoestische panelen. Overigens is een moswand ook aan te raden voor op je thuiskantoor, voor het rustgevende en stress verminderende effect.

Onderhoudsvrij en veelzijdig

Mos dat speciaal wordt gebruikt voor moswanden is geïmpregneerd met milieuvriendelijke glycerine dat ervoor zorgt dat het mos zijn kleur behoudt en soepel blijft. Naast dat het geen zonlicht nodig heeft is het ook nog eens vuilafstotend en heeft het geen water nodig. Mos is te bevestigen op iedere ondergrond, wat het dus veelzijdig maakt. Daarnaast geeft het natuurlijk ook een rustgevende uitstraling omdat het een natuurproduct is.

Antwoord: kan je een moswand in huis zelf installeren?

Het antwoord is: ja, je kunt zelf een moswand in je huis installeren! “Met een groene wand in huis haal je het gevoel van de natuur helemaal naar binnen“, roepen ze bij Plantcentraal.nl dan ook met enthousiasme. Maar hoe pak je dit dan aan? Ze delen een stappenplan, welke wij hieronder wat korter en bondiger omschrijven.

Hoe pak je het aan?

Het is allereerst belangrijk om te zorgen dat je de juiste benodigdheden hebt. Gebruik hiervoor rendiermos of bolmos (of een combinatie hiervan). Ga uit van 4 tot 8 kg rendiermos per vierkante meter en van 5 kratjes bolmos per vierkante meter. Zorg ervoor dat je lijm hebt om het mos op de muur of bijvoorbeeld een houten paneel te lijmen en breng de lijm aan op het mos en op de muur (of het paneel). Een lijmpistool werkt een stuk sneller, maar het is natuurlijk een persoonlijke keus of je dit wel of niet wilt. Kies de juiste plaats voor de moswand, in de schaduw of niet direct in het zonlicht. Omdat mos van vochtige plekken houdt, is het niet aan te raden om het boven een verwarming te hangen.

In de hoek beginnen

Begin altijd in een hoek met het aanbrengen van het mos en doe het in kleine stukjes (de lijm kan snel opdrogen). Maak je de moswand op een losse plaat, zorg dan dat je deze horizontaal legt. Scheur het mos af en kijk of er geen takjes en oneffenheden op of in zitten. Zorg dat je alles dicht bij elkaar plakt zodat je de ondergrond niet meer ziet. Houd er rekening mee dat het best een klusje is om zelf een moswand te maken, omdat je zomaar een dag kwijt bent met het beplakken van 2 vierkante meter. Een weekje vrij nemen is dus een goede optie om het hele klusje af te kunnen maken.

Het jezelf makkelijker maken? Kies dan bijvoorbeeld voor een wand van kunstmos. De mospanelen bevestig je snel en eenvoudig aan de muur. Heel mooi!

Geschreven door Mara, redacteur lifestyle

Bronnen

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook