fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kan ik 5 kilo afvallen in 10 weken?

5 kilo afvallen in 10 weken

Elk voorjaar neem ik me voor om de laatste weken voor de zomer nog een paar kilo af te vallen. Vaak lukt het, maar makkelijk is het niet. En na de zomer zitten de kilo’s er ook weer zo aan. Hoe kan je nou effectief en gezond afvallen? Kan ik 5 kilo afvallen in 10 weken? En hoeveel calorieën moet je dan eten? Wij leggen je uit hoe het zit!

Niet makkelijk

Het principe van afvallen of aankomen is eenvoudig. Eet je minder dan je verbrandt? Dan val je af. Eet je meer dan je verbrandt? Dan kom je aan. Eet je exact wat jouw lichaam nodig heeft? Dan blijft je gewicht constant. En hoewel het op papier dus erg eenvoudig is, is een paar kilo afvallen in werkelijkheid alles behalve makkelijk. Niet alleen wat je eet en hoeveel je beweegt zijn van invloed op jouw afvalproces, ook je hormonen, slaap en stressniveau hebben effect op gewichtsverlies en -toename.

Lees ook: Afvallen door bepaalde geuren. Kan dat?

Hoeveel calorieën nodig?

Wanneer je wilt afvallen is het op de eerste plaats dus belangrijk om minder te eten dan jouw lichaam verbruikt. Er precies achterkomen hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft is thuis niet altijd eenvoudig. Wel kun je in de regel zeggen dat een vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig heeft. Sport jij veel of fiets je elke dag lange afstanden naar je werk? Dan kan het zijn dat je meer calorieën verbrandt. Heb jij een zittend beroep, pak je meestal de auto en sport je niet? Dan zijn die 2.000 calorieën mogelijk te veel. Zou je graag inzicht in je verbranding willen? Dan zou je een afspraak kunnen maken met een diëtist. Wil je thuis meer inzicht krijgen? Schaf dan een sporthorloge aan die jouw verbranding (ongeveer) bijhoudt.

5 kilo afvallen in 10 weken

Om één kilo af te vallen, moet je ongeveer een tekort van 7.000 calorieën creëren. Om in 10 weken tijd 5 kilo af te vallen, zet je in op een halve kilo gewichtsverlies per week. Het is dan ook belangrijk om een tekort van 3.500 calorieën te creëren, in die week. Dit komt neer op een tekort van 500 calorieën per dag. Een tekort van 500 calorieën kan je bewerkstelligen door minder te eten, meer te bewegen of een combinatie daarvan.

Het is mogelijk

Zoals je hierboven ziet: 5 kilo afvallen in 10 weken tijd kan zeker op een gezonde manier. Let daarbij niet alleen op je voeding en beweging, maar ook op je slaap en stressniveau. Ook dit is van onschatbare waarde wanneer je gezond wilt afvallen! Wil jij meer dan een halve kilo per week afvallen? Ook dat kan, maar realiseer je dat je dan dus een veel groter calorieën-tekort moet creëren. Dit is op de lange termijn lastig vol te houden en het kan verschillende processen in het lichaam flink verstoren. Rustig afvallen is beter vol te houden en gezonder voor je lijf. Enne, 5 kilo in 10 weken is mega veel! Als je dat doorberekent op jaarbasis, kom je uit op een verlies van 26 kilo.

Zou jij graag 5 kilo afvallen in 10 weken? Hoe ga je dit aanpakken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Donna liegt over haar maagverkleining

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Als je elk jaar voor de zomer moet afvallen, heb je een structureel probleem. Jojo’en wordt dat ook weleens genoemd. Zorg gewoon het hele jaar door voor een gezond gewicht. Ook in de winter is dat beter.

Reageer ook