fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka ziet dagelijks de zon opkomen

Het geheim van succesvolle mensen is onder meer dat ze dagelijks om zes uur opstaan.

Zo vroeg? Ben je wel goed bij je hoofd? Waarom zou je? Echt. Je zet je wekker om die tijd?

Ik ben gek op slapen. Vind het heerlijk. Niets lekkerder dan me in te graven onder mijn dekbed. Om tevreden mijn dag te overdenken en daarna in een diepe slaap te zakken. Maar meer houd ik van doen. Ik wil zo veel en kom telkens weer uren tekort.

Wat doe je in hemelsnaam zo vroeg, wil mijn omgeving weten. Vaak word ik al voordat mijn wekker gaat wakker. Ik rek me uit, sla het dekbed van mijn nog warme, lome lijf. Ik zwiep mijn benen uit bed, stiefel naar beneden. Ik zet thee. Een pot koffie. Check Facebook. Mijn mail. Afgeleerd heb ik zakelijke mail rond die tijd te beantwoorden om te voorkomen dat de ontvanger ervan denkt dat ik niet goed wijs ben. Dat het werk dat ik lever dan ook wel niet zal deugen.

Ik stap in mijn fietskleren, pak mijn bike, zet mijn favoriete muziek aan en trap. Trap de wereld in die nog slaapt. Die onwetend is wat voor een weer het is. Hoe de zon opkomt. Hoe ik een haas voor me uit zie hollen en eindelijk na al die jaren snap wat het hazenpad kiezen is. Hoe de mist optrekt en  koeien zichtbaar worden. Onlangs las ik dat iedereen elke dag tenminste één koe ziet. Dat kan er een van vlees en bloed zijn of een afbeelding. Er gaat geen dag voorbij of ik denk: hij heeft gelijk.

Op mijn fiets ruik ik de belofte van de dag, de energie raast door mijn aderen. Mijn lijf wordt op mijn snelle fiets wakker. Ik denk na. Over de dag die voor me ligt. Soms los ik een probleem op dat gisteren onoplosbaar leek. Na anderhalf uur fietsen zeil ik opgewekt de tuin in. Lepel een stevige bak havermout naar binnen. Zie mijn mannen een voor een naar beneden komen. Voel hun slaperige lijfjes tegen me aan, strijk door de slaappluizen in hun haren.

Zeven uur. Ik klap mijn laptop open en start met schrijven. Werk aan mijn boek. Aan krantenverhalen. Aan blogs. Het artikel ‘Het geheim van succesvolle mensen’ trok dus mijn volle aandacht. Ik las dat ik als early birdie me in goed gezelschap bevind. De oprichter van Twitter, Jack Dorsey, en Richard Branson, de grondlegger van Virgin Group, zien de zon ook dagelijks opkomen. “Wanneer je om zes uur ’s ochtends opstaat, zul je zeker weten altijd drie stappen vooruit zijn op alles om je heen en gedurende de dag veel rustiger en meer ontspannen zijn.”

Ik tuitte mijn lippen. Dagelijks sta ik om vijf uur op.

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook