fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka Zentanglet er vrolijk op los

Toen de kleurboeken voor volwassenen in de winkel lagen, was ik er als de kippen bij er eentje aan te schaffen. Het was de tijd dat het nog niet zo heel hip was om als volwassen vrouw met het puntje van je tong uit je mond kleurplaten op je allermooist in te kleuren. Sterker: je sprak er niet over. Ik zat in een enorm drukke periode en had een coach in de arm genomen om wat structuur in mijn leven aan te brengen. Zij vroeg wat ik deed om rustig te worden. “Fietsen en kleuren”, antwoordde ik zonder aarzelen. Fietsen begreep ze, maar kleuren? Ik legde uit dat ik een kleurboek voor volwassenen had gekocht en dat ik daar zo maar een uurtje heerlijk in zat te krassen. Werd ik uiterst zen van.

Nog steeds, ook nu ik in wat rustiger vaarwater ben gekomen, kleur ik regelmatig. Dat ik die kleurboeken zo snel in de gaten had en dat het zo’n hit zou worden (welke volwassenen kleurt er tegenwoordig nou niet en komt daar ruiterlijk voor uit?) was gewoon een toevalstreffer. Normaal signaleer ik trends niet zo snel. Zo heb ik een hype volledig gemist: Zentangle.

Zentangle is uit Amerika gewaaid. Om precies te zijn uit Massachusetts. Maria Thomas is de ontdekster van deze kunstvorm. Meditatiemonnik Rick Roberts zag Maria aan het werk toen ze prachtige letters voor een manuscript aan het versieren was. Ze was helemaal in trance. Maria ontdekte dat ze door het tekenen van gestructureerde en terugkerende patronen zich prettig voelde. Een gevoel van vrijheid, welzijn en totale ontspanning viel als een warme deken over haar heen. Rick vertelde Maria dat hetzelfde gebeurt bij een meditatie. En zo combineerden Maria en Rick tekenen en meditatie en noemde dat Zentangle.

Ik geef toe: het lijkt allemaal wat ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee.

Bij uitgeverij Deltas is het Compleet Handboek Zentangle onlangs verschenen. Stap voor stap wordt erin uitgelegd hoe het werkt. Het helpt stress verminderen en geeft enorm veel plezier. De focus ligt op het moment, nooit op het resultaat. Heel zen allemaal. Wie denkt: dat is me te zweverig, haak vooral niet af. Verdiep je in Zentangle, want het is namelijk echt erg leuk en ik sta versteld van mijn eigen kunnen. Het is een soort droedelen, gewoon lekker schetsen. En voor je het weet heb je een kunstwerkje vervaardigd. Onthouden dus: Zentangle.

Compleet handboek Zentangle is geschreven door Jane Marbaix, is uitgegeven door Deltas, kost 16,95 en is onder meer verkrijgbaar bij www.bol.com

Koop bij bol.com

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Carolina -

Ik ben ook begonnen met het leren van deze techniek.. zo leuk om te doen…. alleen vind wel dat je de echte materialen voor moet gebruiken ik heb die dus niet en dat is wel jammer.. het boek heb ik wel maar de stiften niet dus dat is volgends mij een echte aanrader.. ik ga deze hopelijk snel aanschaffen.. ik ben helemaal ZEN hahaha

Reageer ook