fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka wil ook een knot

Op Groupon.nl zag ik een knot van nephaar voor mannen voorbij komen. Een knot. Voor mannen. Van nephaar. Ik moest dat even tot me door laten dringen. Gelijk een snoeihard oordeel vellen, wilde ik nu eens niet. Oke. Een knot. Voor mannen. Dat lijkt heel raar, maar is dat ook zo? Ik zie ze regelmatig voorbij schuiven, die hipsters met een dun knotje op hun hoofd. Vlassig haar dat in een elastiekje is gepropt, dat wordt niks. Dat weet zo’n hipster ook.

Ik bedoel, ik ben al meer dan een jaar niet naar de kapper geweest. Ik laat mijn haar groeien. Omdat ik overweeg een flink stuk te doneren aan Haarwensen zodat er een pruik van wordt gemaakt voor kinderen met kanker. Nobel. Maar gaandeweg het groeiproces vind ik het eigenlijk wel handig dat lange haar. Ik kan het in een vlecht, ik kan het in een staart. Handig met sporten ook.

Soms kijk ik jaloers naar zo’n hipster-knot. Niet zo’n vlassig bolletje, maar een volle prachtige knot. Ik vraag me dan af: hoe? Hoe krijg je dat voor elkaar? En vooral: hoe krijgt een man dat voor elkaar? Niet alleen bij hipsters constateer ik de knottrend, ik zie ook vrouwen met prachtige knotten. Ik ben niet zo handig met haar. Weinig inventief ook.

unnamed

Dus dacht ik, dat ga ik op internet zoeken. Ik tikte ‘slordige knot’ in. Ja slordig. Ik moet niet zo’n donut op mijn hoofd, dat vind ik niks. Google spuugde talloze tips uit. Ik bekeek het ene na het andere filmpje. Deed braaf wat de vlogster deed. “Eerst maken we een hoge staart.” Een hoge staart. Goed. Vervolgens moest ik die hoge staart draaien en, oh nee he, vastzetten met speldjes. Speldjes. Waar heb ik die. Ik liet mijn ingedraaide hoge staart los en kamde de badkamer uit. Op zoek naar speldjes. Ik zette de vlogster weer aan nadat ik een hoge staart had gemaakt en die had ingedraaid. Tussen mijn tanden had ik de speldjes. Wat? Hoe moest ik die ingedraaide hoge staart vastzetten? Met een hand hield ik mijn kapsel vast, met de andere prikte ik mijn hoofdhuid lek. Dan maar geen speldjes. Ik moest van de vlogster nog een elastiek op mijn knot draaien. Mijn haar zat zo strak dat mijn wenkbrauwen boven op mijn hoofd zaten. “En”, zo straalde de vlogster, “om het rommelig te laten lijken: trek de knot een beetje los.” Ik deed wat ze zei. Ook toen ze me streng toesprak dat ik ‘het goed in de lak moest zetten’. Het leek alsof ik een ooievaarsnest op mijn hoofd had. Ik besloot gewoon weer een vlecht te doen. Dat viel niet mee, want omdat ik die hele toestand op mijn hoofd vast moest spuiten met lak van de vlogster, was het een taaie pruik geworden.

Dus toen ik die nepknotten voor mannen voorbij zag komen, werd ik nieuwsgierig. Ik klikte op de site. Zag prachtige dotten nephaar. Zou het? Of echt alleen voor mannen? Zou ik? Zo’n bruine? Snel klikte ik de site weg. Ik leek wel gek. Zo’n vlecht stond prima. Gewoon prima. Niets meer aan doen.

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook