fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka selecteert de leukste vijf uitjes van StapUitJeStad

Met een glans in zijn ogen tuurt schipper Jan over het water, koers zettend naar Foppenplas. De zon laat zich vandaag niet zien, maar warm aangekleed is de rondvaart in een Westlander ook een feestje. “Kijk naar die wolken, prachtig toch,” wijst de schipper naar de oer-Hollandse luchten. Jan heeft gelijk, je voelt je de koning te rijk in waterrijk Maassluis. Deze vaartocht is een van de veertig uitstapjes die StapUitJeStad aanbiedt op zaterdag 17 en zondag 18 juni.

Stap uit de stad 07-06-2017 (11)

Het was dertig graden toen ik werd uitgenodigd door de organisatie van StapUitJeStad om met schipper Jan en een gezin de vaartocht te maken. De dag waarop ik in de boot stapte, was het zestien graden, winderig maar droog. Ik moest even omschakelen van relaxed met een koel drankje zitten op de sloep naar met mijn handen om een warme beker koffie en een jas aan varen. Eigenlijk was het heerlijk die wind door mijn haar. Schipper Jan liet Pieter aan het roer staan en het kleine kereltje naar het Jachthuis varen waar we genoten van koffie met iets lekkers erbij. Vervolgens stapten we weer in de boot. Aangekomen bij de oude veiling klommen we aan wal maakten een prachtige wandeling van 1,5 kilometer naar het stadshart. Onderweg bezochten we molen Wipperskaatje en ’t Schuurkerkje. Al met al ben je zo’n drie uur onder de pannen en word je aangenaam vermaakt.

Stap uit de stad 07-06-2017 (38)
Stap uit de stad 07-06-2017 (74)

Sloot onderzoeken

Met StapUitJeStad willen ruim twintig gemeenten in de regio Rotterdam Den Haag aan mensen in de stad laten zien wat er allemaal in hun ‘achtertuin’ valt te beleven. Want hoe vaak bezoek je een museum in de stad waarin je al jaren woont? Eigenlijk nooit. Terwijl je tijdens vakanties, of dat nou in binnen- of buitenland is, elke kerk, ruïne en alle musea in hoog tempo bezoekt. In mijn eigen woonplaats heb ik vorig jaar voor het eerst de grote kerk beklommen, terwijl ik er al 44 jaar woon!

Er is veel te doen en te zien in de regio Rotterdam en Den Haag. Want naast zo’n prachtige vaartocht die in Maassluis start en voert naar de Vlaardingse Vaart, is er nog veel meer te zien en te beleven. Slootexpert worden in een dag? Het kan echt! Als je de fiets- of wandelroute van vijf kilometer vanaf Babbersmolen naar het NME Centrum volgt, kom je onderweg van alles te weten door een interactief waterproject. Aan het eind kent de sloot geen geheimen meer voor jou.

Lelijke eend

Waar mijn hart ook een sprongetje van maakt, is het Westland verkennen in een…. eend. Mijn vader reed vroeger ook in een 2CV, oftewel de lelijke eend. De rit in de wagens van weleer start in Naaldwijk. Lekker toeren met het gezin. Als het mooi weer is, kan het dak open. Onderweg lekker lunchen bij Muy Amigos en dan plankgas naar druivenkwekerij Nieuw Tuinzight waar van alles te doen is.

Schermafbeelding 2017-06-09 om 10.23.38

Crossen op ATB-fiets

De uitjes die worden aangeboden zijn geschikt voor jong en oud en prima te bereiken met openbaar vervoer. Je oma vindt het vast leuk om mee te rijden met de toertocht in de eend en ik gok dat veel kinderen het geweldig vinden om een tocht met een boot te maken. Of wat dacht je van de ATB toertocht door Midden-Delfland? Kano- en sloepvaren, klimmen en klauteren in de achtertuin van Rotterdam klinkt ook als muziek in mijn oren. Leuk om je vader voor Vaderdag cadeau te doen. Geef je hem iets waar je zelf ook wat aan hebt. Het mooie is dat de uitjes van gratis tot helemaal niet duur zijn en dat je ze nu vast kunt boeken zodat je zeker van een plekje bent.

Ka d’r top 5

Naast de vaartocht met schipper Jan, heb ik een top 5 van de leukste uitjes gemaakt:

1. Suppen op het Oostvoornse Meer en nagenieten met een drankje
2. Speeddaten met de boswachter in Hollandse Duinen
3. De vele gezichten van de Westlandse Druif
4. Op je fiets naar Human Memory
5. Bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum

Eigenlijk is het niet te doen; die andere vijftien zijn ook geweldig leuk. Gelukkig heb ik een weekend lang de tijd. Nieuwsgierig naar de andere uitjes? Kijk dan op www.stapuitjestad.nl daar staan ze allemaal overzichtelijk bij elkaar. Laat je weten waar jij naar toe gaat? Wij zijn benieuwd!

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook