fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Wine up!

Redelijk ongemakkelijk voelt het wel ja. Dat ik in de trein een boek lees is voor velen al redelijk opzienbarend. Op hun mobiel swipende treinreizigers houden hun adem in als ik een bladzijde omsla. Ja, daar gaat ze, ze slaat een bladzij om. Hoor dan, hóór dan. Een uitstervend geluid inderdaad. Goed, nog ongemakkelijker is als je enorm hard moet lachen om het boek dat je leest. Ik vind dat niet comfortabel. Maar er was geen ontkomen aan. De avond ervoor lag ik te gieren in bed toen ik de verhalen las, en in de trein probeer ik me in te houden.

“Mag ik vragen wat u leest?”, tikt een oudere dame voorzichtig op mijn bovenarm. Ik laat haar de kaft zien. “Wine up!?”, schudt ze haar hoofd. Ik haast me te zeggen dat het heel, heel grappig is. Maar misschien niet helemaal haar genre, ik weet het niet.

Goed. Wine up! dus. Met als ondertitel: Bekentenissen van vrouwen met een fantastisch rotleven. Dat is mij op mijn lijf geschreven. Ondanks alle misère, tegenslagen, oververmoeidheid en chaos, zie ik de silverlinings schitteren. Want wat de schrijvers in het boek doen, doe ik ook: neem het allemaal toch niet zo serieus. Maak het niet groter dan het is. En vooral: lach erom.

In no time groeide Wine-up.nl uit tot een hysterisch populaire blog. De kracht van de bloggende dames Anna, Caro en Esmee is hun zelfspot. Herkenbare verhalen voor vrouwen van rond de veertig. Voor vrouwen met opgroeiende pubers. Voor gescheiden vrouwen die Tinder ontdekken. Voor moeders die andere moeders op het schoolplein van top tot teen bekijken. Voor alle vrouwen die gewoon even knoerthard willen lachen om een boek.

Het verhaal ‘Ik hoef de waarheid niet altijd te horen!’ is een van vele dijenkletsers. Ik citeer: ‘Heb je wel eens een ‘compliment’ gehad waarvan je na een paar seconden dacht: Huh? Wat? Wacht eens even, zei ze nou serieus tegen me… Ik heb dat dus heel vaak. Op de een of andere manier tref ik onevenredig vaak het type mens dat ontactische complimenten geeft.

Uiteraard volgen er uiterst herkenbare voorbeelden. Een daarvan: ‘Masseuse uit de Filipijnen terwijl ik mijn spijkerbroek uittrok: ‘I like European old women still wearing jeans!

Nou enfin, lees het boek nou maar gewoon en bulder. Bulder zoals je nog nooit hebt gebulderd.

Wine up!, Bekentenissen van vrouwen met een fantastisch rotleven, is geschreven door Mieke Kosters & Yvanka van der Zwaan, kost 14,99. Uitgever is The House of Books.

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Esther -

Omdat je gewoon zelfspot moet hebben. En ik mezelf en mijn vriendinnen hierin zeker herken!!

Holkenborg -

Geweldige verhalen en heel herkenbaar.

Reageer ook