fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Waarom? De Grote Kinderencyclopedie

Waarom? De waarom-fase van een kind kan soms knap lastig zijn. En vermoeiend. Want die kleine turven nemen geen genoegen met ‘daarom’. ‘Daarom’ zei ik altijd als ik het antwoord niet meer wist of als ik gewoonweg geen zin meer had om te antwoorden. Want kinderen stellen zelden één vraag.

“Mam? Waarom moet je eigenlijk eten?”, vroeg mijn kleinste terwijl hij twee sperziebonen met elkaar liet schermen. “Omdat je dan groot en sterk wordt.” “Waarom moet ik groot en sterk worden?” Ja. Waarom? Het antwoord dat ik toen gaf, was een kapitale fout. Ik antwoordde namelijk: “Als je niet eet, dan ga je dood.” Het lijkt me duidelijk welke wending dit vraaggesprek nam. Precies: wat gebeurt er als je doodgaat? Om er van af te zijn, vertelde ik dat mensen die dood gaan een ster worden. Met als gevolg dat mijn oudste regelmatig s avonds even de hemel checkt en constateert: “Er zijn weer een hoop dode mensen vanavond.” Terugdraaien lukt niet meer, misschien als ze groter zijn.

Graag zou ik een moeder zijn die alle rust neemt om alle vragen van mijn kinderen te beantwoorden. Om ze geen onzin op hun mouw te spelden, om zo open en eerlijk mogelijk te zijn. Regelmatig faal ik daarin. Omdat ik het druk heb. Omdat ik hoofdpijn heb en geen zin heb om rustig alle antwoorden te geven. Of omdat ik gewoon even lekker onder de douche wil staan zonder allerlei heikele kwesties te bespreken.

Waarom-Kinder-encyclopedie

Het is zo fijn dat mijn oudste al zelf kan lezen. Want ik heb nu een superboek gevonden: ‘Waarom? De Grote Kinderencyclopedie’ Een boek vol duidelijke antwoorden op vragen van kinderen. Wat zo fijn is: het boek is ingedeeld in de thema’s: De ruimte, de aarde, leven, geschiedenis, wetenschap, je lichaam. Precies de onderwerpen waarover De Man heel veel kan vertellen, maar ik niet. Ik weet weer heel veel over chocolaatjes, de tuin, boeken en taal.

Het hoofdstuk Het Lichaam vind ik fantastisch. Waarom heb ik spieren? is een vraag waarop antwoord wordt gegeven. Vind ik ook interessant om te weten. Zo snap ik nu waarom ik dikke billen heb: daar zit namelijk mijn grootste spier, de gluteus maximus, zo vertelt het boek. Waarom slaat mijn hart? ook al zo’n interessante vraag. Ik heb wel wat uit te leggen als we de vraag ‘Hoeveel sterren zijn er?’ gaan bespreken… niets dode mensen. Hoewel ik lees dat de oudste bekendste sterk 13,2 miljard jaar oud is.

De Grote Kinderencyclopedie-waaom-boek

Het spreekt voor zich dat dit boek prachtig is geïllustreerd, duidelijke kaders bevat en leuk is geschreven. Voor ik er erg in heb, lees ik het boek van A tot Z en leer in weinig tijd heel veel wetenswaardigheden.

Een makkelijke manier van kennis tot je nemen is De Grote Kinderencyclopedie. Net zoals het Jeugdjournaal. Daar kijk ik ook altijd samen met mijn boenders naar. Want dan wordt de toestand in Israel ineens een stuk duidelijker. Ik hoorde laatst dat de gemiddelde kijker van het Jeugdjournaal 39 jaar is. Ik snap dat wel….

‘Waarom? De Grote Kinderencyclopedie’ is uitgegeven door Lannoo, kost 14,99.
BESTEL DIT BOEK BIJ BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook