fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest Tropenjaren van Femke Roobol

Wat gebeurt er als je ontdekt dat je vader een verzwegen verleden in Nederlands-Indië heeft? Begrijp je dan dat hij daar nooit over heeft gesproken? Verklaart dat zijn gedrag? Zijn angstaanvallen? Zijn norse houding? En dan nog iets: als je dan achter dat verleden komt, praat je er dan met je vader over? Over zwijg je zelf net zo hard?

In het boek Tropenjaren van Femke Roobol is de hoofdpersoon Emmy Maris. Ze woont samen met Marga, haar huisgenoot in Den Haag. Haar ouders zijn gescheiden en met haar vader Nicolaas heeft Emmy nauwelijks contact, ondanks dat ze allebei in de hofstad wonen. Emmy verdient haar brood met balletdansen. Ze is aangesloten bij een gezelschap en haar leven draait om dansen. Haar relatie is gestrand, dus kan zij zich volledig op haar passie storten. Haar overzichtelijke leven komt op zijn kop te staan, als haar moeder haar belt met de mededeling dat haar vader is aangereden en in het ziekenhuis ligt.

Tropenjaren-Femke-Roobol-C

Met tegenzin brengt Emmy haar vader, die in coma ligt, een pyjama en tandenborstel. Als ze zijn kamer binnengaat, treft ze een vreemde man bij het bed van haar vader aan. Ze kent hem niet. De man stelt zich voor als Tobias, een oude vriend van Nicolaas. Niet veel later komt Frederik, de zoon van Tobias binnen. Het is Tobias die Emmy vertelt dat Nicolaas vocht in Nederlands-Indië. Aan de hand van een dagboek dat de oude dienstmaat van Nicolaas aan Emmy overhandigt, vallen de puzzelstukjes op zijn plek en ontdekt Emmy beetje bij beetje de verzwegen geschiedenis van haar vader.

Femke Roobol wisselt het heden en verleden af, waardoor het een spannend verhaal wordt. De lezer komt er, net als Emmy, stapje voor stapje achter wat Nicolaas heeft meegemaakt, waarom het huwelijk tussen Nicolaas en Ida strandde en waarom hij zijn dochter behandelde zoals hij deed. De gruwelijkheden die plaatsvonden tijdens de strijd om Nederlands-Indië en de politionele acties, beschrijft Roobol beeldend. Fijn is het dan ook dat, tussen de verschrikkelijke gebeurtenissen, de lezer getuige is van een ontluikende liefde bij Emmy. Dat zijn de hoofdstukken waarin de lezer weer even kan ademhalen. Want heftig is het zeker, echter: functioneel heftig. Met Tropenjaren heeft Femke Roobol een zwaar onderwerp aangesneden en presenteert ze dat in hapklare, spannende brokken aan de lezer. Een prachtig mooi boek dat niet makkelijk is weg te leggen.

Femke-Roobol-portret-C2

Tropenjaren is geschreven door Femke Roobol, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Het boek kost 18,99 en het e-boek € 9,99.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook