fb

Ka leest Oei ik groei!

Kersverse ouders zitten niet zelden met hun handen in het haar. Waarom huilt hun baby? Hij heeft gegeten, hij heeft een schone luier, hij ligt lekker in bed…. Wat kan er dan nog meer zijn?!

Toen mijn oudste een week of drie krijsend in zijn wiegje lag, zaten de Man en ik als verdoofd op de bank. We vielen om van de slaap, waren onaardig tegen elkaar en vroegen ons af waar we aan waren begonnen. En we waren stellig: een tweede zou er niet komen. No way. Ik verlangde terug naar mijn leven zonder baby. Met eindeloze zondagochtenden, lange aaneengesloten nachten, een sociaal leven… Maar met de komst van de oudste stond ons leven volledig op z’n kop. Goed om te weten is misschien dat we twee jaar na de geboorte van de oudste, de jongste verwelkomden. Tuurlijk. Want je vergeet alles. Die afgrijselijke bevalling, die gebroken nachten en alles wat daarna komt. Daar zorgt de natuur voor.

Vermoeiend vond ik al die goedbedoelde adviezen van Jan en Alleman. “Je moet ‘m inbakeren. Wordt ie lekker rustig van”, en “je moet heel snel stoppen met dat speentje hoor. Is helemaal niet nodig.” Zucht. En dat ging weken zo door. Tot een goede vriendin mij het boek Oei ik groei! gaf. “Gewoon handig. Pak eruit wat je kunt gebruiken”, knipoogde ze.

En dat deed ik. En al snel lag Oei ik groei! naast mijn bed, zoals een bijbel standaard in elk hotel waar ter wereld ook lag.

Toen ik een cadeautje voor een zwangere vriendin zocht, hoefde ik niet lang na te denken. Ja, ik kon haar een piepklein babypak geven, maar ik wist uit ervaring, dat ze meer had aan de babybijbel Oei ik groei!

In het voorwoord staat: “Het blijkt dat ouders zicht regelmatig zorgen maken over hun baby. Vaak denken ze dat zij de enigen zijn die niet de hele dag blij rondlopen. De enigen zijn die eruitzien als een vaatdoek, uitgeput door slaapgebrek.” Schrijvers van het boek, Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij hebben meer dan 35 jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van baby’s en de reactie hierop van degene die voor de baby zorgt. En zij zijn stellig: baby’s huilen niet voor niets. Ze zijn dan van slag. Hun ontwikkeling verandert plotseling drastisch.

Een verademing. Dat je in het boek, dat meegroeit met je baby, alles kunt opzoeken en vragen op je antwoorden en twijfels krijgt. Dat is rustgevend. En rust is zo fijn in het eerste jaar dat je gezin is uitgebreid met een klein mensje.

Inmiddels heb ik het boek niet meer nodig, maar regelmatig geef ik jonge, vermoeide ouders de tip het te lezen. Bij onder meer www.bol.com ligt de 65ste herziene druk. Wat mij betreft een evergreen.

Oei ik groei! is geschreven door Hetty van de Rijt en Frans X. Plooij. Het boek kost 29,95 euro.

Koop bij bol.com

 

Karin-van-Leeuwen-portret-gemaakt-door-Tom-m
Karin van Leeuwen (42 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto Karin: gemaakt door Tom Brekelmans

 

Reageer ook