fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ka leest “Geluk zit niet in een sixpack” van Irma van de Pol

Het is foute boel als  je tot vier keer toe een auto-ongeluk krijgt, op weg naar bikiniwedstrijden. En niet omdat anderen niet opletten, maar omdat je uitgehongerd en uitgedroogd achter het stuur zit. Het gebeurde Irma van de Pol, mede-eigenaresse van een Hilversumse sportschool. Over de krankzinnige jaren die zij achter zich heeft gelaten, vertelt zij in haar boek  Geluk zit niet in een sixpack. Het eerste exemplaar overhandigde zij gisteren aan zwemster Inge de Bruijn.

Acht jaar geleden maakte Irma kennis met het fenomeen bikiniwedstrijden. Met een groep meiden traint ze hard, let goed op haar voeding. De eerste twee wedstrijden wint ze maar op het NK dat twee weken later werd gehouden, wordt ze derde. Ze snapt er niks van: van dezelfde meiden won ze veertien dagen eerder. De knop wordt omgedraaid, het voedingsschema nog strakker, de trainingen nog harder.

Foute mannen

Dat is het begin van krankzinnige periode. Irma put zichzelf uit, verwoest haar lijf. Slikt stackers, pillen die zorgen voor een torenhoge hartslag en de eetlust afremmen. Ideaal dus om af te vallen.

’s Ochtends springt ze om zes uur uit bed, loopt op haar nuchtere maag een uur hard, om daarna naar de praktijk te racen waar ze als voedingsdeskundige werkt. Diëtiste. Anderen vertelt hoe ze een gezond gewicht kunnen bereiken terwijl ze zichzelf uithongert. Daarnaast runt ze ook nog een modellenbureau en wordt ze zelf regelmatig gefotografeerd. Om de chaos compleet te maken, valt ze op foute mannen, blijft hangen in verwoestende relaties.

Vier jaar geleden maakte ze de switch. Voor de allerlaatste keer deed ze mee aan een bikiniwedstrijd. Bereidde zich op een normale, gezonde manier voor. At gezond. Nam voldoende rust en zocht hulp bij een psychotherapeut. Kreeg haar leven uiteindelijk op de rit.

Levenslessen

Als Powervrouw is ze een voorbeeld voor velen. Vrouwen die bij haar sporten, willen afvallen, zich goed willen voelen. Vrouwen die niet wisten hoe hard zij op het gaspedaal had getrapt en scheurend en botsend door haar leven reed. Het kon niet uitblijven: dit verhaal, haar verhaal moest eruit. Omdat niets is wat het lijkt. Omdat ze daarmee vrouwen kan helpen en de levenslessen die zij leerde, kan delen.

Moordend tempo

Bij het schrijven van het boek heeft journaliste Susanne van Velzen haar bijgestaan. Structuur aangebracht in het onder woorden brengen van een krankzinnig leven. Dat boek, Geluk zit niet in een sixpack, leest als een trein. Het tempo is hoog. Moordend. Het verhaal. Je wilt het weten. Tot de laatste punt.

Geluk zit niet in een sixpack, van Irma van de Pol is uitgegeven bij Splint Media B.V.

Bestel dit boek op Bol.com

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook